Behöver någon typ av vägledning från en snäll själ!

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
Annavanbeesel
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: ons 16 nov, 2022 16:52

Behöver någon typ av vägledning från en snäll själ!

Inlägg av Annavanbeesel »

Ikväll känns det skit rent ut sagt, känner mig så långt bort från mitt mål just nu att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Mitt snitt betyg från gymnasiet ligger på fkn 14,5, och HP 0,6… jag kommer skriva HP både i vår och höst detta året, min fråga är - hade ni satsat på prövningar eller HP fullt ut? Prövningar känns otroligt långdraget då jag kommer i princip behöva läsa upp nästan alla mina betyg och min kommun erbjuder endast 2 prövningar fördelat på 4 prövningsperioder per år.. är inte säker på om jag vill gå den vägen. Är villig att kämpa för HP, har ett mål att i alla fall komma upp i 1,2 då jag vill börja läsa till sjuksköterska. Problemet är bara att det känns som att hela mitt liv hänger på HP nu, då jag inte har betyg att falla tillbaka på.

Finns det någon som skulle vilja ge mig lite hopp? Tacksam :roll:
AntonHP
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 220
Blev medlem: mån 07 jun, 2021 19:43

Re: Behöver någon typ av vägledning från en snäll själ!

Inlägg av AntonHP »

Annavanbeesel skrev: tis 31 jan, 2023 21:32 Ikväll känns det skit rent ut sagt, känner mig så långt bort från mitt mål just nu att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Mitt snitt betyg från gymnasiet ligger på fkn 14,5, och HP 0,6… jag kommer skriva HP både i vår och höst detta året, min fråga är - hade ni satsat på prövningar eller HP fullt ut? Prövningar känns otroligt långdraget då jag kommer i princip behöva läsa upp nästan alla mina betyg och min kommun erbjuder endast 2 prövningar fördelat på 4 prövningsperioder per år.. är inte säker på om jag vill gå den vägen. Är villig att kämpa för HP, har ett mål att i alla fall komma upp i 1,2 då jag vill börja läsa till sjuksköterska. Problemet är bara att det känns som att hela mitt liv hänger på HP nu, då jag inte har betyg att falla tillbaka på.

Finns det någon som skulle vilja ge mig lite hopp? Tacksam :roll:
Har också varit i din sits, och sitter ju där delvis nu också. Jag satsade framförallt på HP, prövningarna är jobbigare och dyrare att träna inför. Där jag skrev om matte 1 och 2 fick jag varken bok, räknare eller något. Det beror dock på hur nära du är meritmässigt. Skulle säga att 2,5 extra merit genom språk eller extra matte är värt att göra, du kommer känna dig lugnare av att ha ett extra alternativ (betyg) och dessa är enkla poäng att tjäna.

Men HP finns ju av en anledning, en andra väg in.
Sen ska du hålla huvudet kallt, det löser sig om du vill det tillräckligt! Jag skrev 0,9 första gången och har nu höjt mig till 1,3 och har dessutom skrivit över 1,5 hemma vilket är mitt mål i slutändan fast "på riktigt" 8-)

Det går att höja sig på HP kan jag lova, och för mig verkar det som ett mycket trevligare sätt att komma in. Ditt liv kommer inte hänga på HPet, försök ta det med en nypa salt, har du ända till höst på dig och du börjar någorlunda bra nu kan du helt klart höja dig, MEN skulle det ta längre tid så gör det inte nå mycket! (Om du inte visste) så börjar de flesta på högskola inte som 18åring, skulle gissa på att snittet ligger på 24, 25.

Känner du dock att du orkar med båda, så kör på det, men rekommenderar att du begränsar mängden kurser du gör samtidigt i så fall.
Kim Landgren
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 35
Blev medlem: mån 19 aug, 2019 16:19

Re: Behöver någon typ av vägledning från en snäll själ!

Inlägg av Kim Landgren »

Godkväll! Har inte koll på vad prövning innebär men HP har jag skrivit några gånger. Jag förstår hur det känns när man intalat sig själv att livet hänger på ett prov som skrivs två gånger om året. Det byggs upp en stress i kroppen men den kan vara både bra och dålig. Jag har själv tagit det på för stort allvar förr och det har aldrig hjälpt mig. Mitt tips till dig är att göra upp en riktigt detaljerad plan för vad du ska göra, dag för dag. Det lugnar iallafall mitt sinne när jag vet att jag gör vad jag kan för att få bästa möjliga resultat. Och till slut bara lita på processens gång.
Skriv svar