Bonden som ska bli läkare (1,25 -> 1,35 -> 1,8)

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
somekindofscientist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 43
Blev medlem: sön 13 mar, 2022 18:36

Bonden som ska bli läkare (1,25 -> 1,35 -> 1,8)

Inlägg av somekindofscientist »

Hallå hallå,

Alva heter jag och jag tog studenten nu i somras. På gymnasiet pluggade jag till djurvårdare på utökad nivå (’’djursjukvårdare’’) och läste samtidigt en hel del naturvetenskapliga kurser, men pga pandemin och våra praktiker hann vi inte slutföra fysik 2, matte 4 och kemi 2. Det var en riktig soppa, så nu är jag tillbaka och pluggar upp dessa på distans samtidigt som jag bor hemma och när jag har dötid (vilket är typ hela tiden) pluggar jag inför hp! :D

Jag vet inte riktigt vad jag ska söka ht23, men det lutar åt läkarprogrammet/kandidat i fysik/veterinärprogrammet. Jag har sedan studenten volontärjobbat på djursjukhus och är intresserad av medicin, men är lite trött på att mina patienter till varje pris ska försöka bita mig. :p Därför har det ett tag lutat mer åt läkarprogrammet för att sedan i framtiden eventuellt kunna flytta utomlands eller arbeta med fysiologi i tyngdlöshet eftersom jag också är lite löjligt intresserad av rymden och tidigare har volontärarbetat som analog astronaut i Polen vilket var jättekul.

Men till HP då! Jag är ju lite fattig då man inte kan utnyttja CSN i min ålder till gymnasiala kurser så får köra med det jag har och så här långt går det bra! Jag skrev 1,25 på mitt första prov som jag inte hann att plugga till vt22 vilket ändå känns ok. Jag har alltid varit starkast språkmässigt och skrev 1,4 på den verbala och 1,1 på kvant.

Nu har jag pluggat ganska mycket verbalt (eftersom att i min erfarenhet lär man sig matte fort, iallafall gör jag det) och skrev igår 1,8 på ett verbalt prov när jag testade vilket känns bra! Testade kvant och hade höjt mig med 0,1 till 1,2. Det jag hade fel på där var orddelen vilket för mig är jätte-random. Kan få alla rätt men också 5 fel. Hade sedan ett fel på svenska läsförståelsen vilket är glädjande nyheter eftersom att jag hade 5 fel senast.

Jag har en iPad Pro där jag för in information från mitt plugg i tabeller och mäter andelen rätt i procent så när jag klurat ut hur jag ska dela med mig av det kan jag göra det! :D

Tills nästa gång jag skriver, allt gott och lycka till!
Senast redigerad av somekindofscientist den mån 10 jul, 2023 10:44, redigerad totalt 3 gång.
HereWeGo
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 285
Blev medlem: sön 15 nov, 2020 9:48

Re: Jag vet inte till vad, men 1,6-2,0 är mitt mål

Inlägg av HereWeGo »

Hej!
Skulle bli roligt och följa din dagbok, lycka till!
SimonFontell
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: fre 06 jan, 2023 13:50

Re: Jag vet inte till vad, men 1,6-2,0 är mitt mål

Inlägg av SimonFontell »

1.6-2.0 är ju aldrig fel att ha...
Ett tips är att vänta med att plugga några år med tanke på att du är så pass ung.
Resultatet från hp kan du använda ca 5 år så mitt tips är att vänta med att plugga ett program till du är bombsäker på vad du vill.
Om du ändå vill plugga något på universitetet medans så skulle jag rekommendera Psykologi 1/A som du har användning av inom alla områden i livet vilket endast är 30hp.
somekindofscientist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 43
Blev medlem: sön 13 mar, 2022 18:36

Re: Jag vet inte till vad, men 1,6-2,0 är mitt mål

Inlägg av somekindofscientist »

Jag kanske uttryckte mig lite klumpigt, men jag vet vad det är jag vill och det har jag vetat sedan jag spanade genom ett teleskop för första gången. Mitt problem är att det finns 10 utbildningar till dessa yrken som inte är särskilt definierade utan är tämligen nyuppkomna yrken som med vår tids nya rymdkapplöpning kommer få stor roll i framtiden. Jag är också tyvärr en person som aldrig kan bli bombsäker, jag har aldrig haft ett kall i livet utan tycker allt är jätteintressant. :P Och jag är tyvärr redan i yngsta laget för att kunna vara med i den kommande rymd-generationen, därför tror jag det för min del handlar mest om att välja något och bara köra på liksom.
somekindofscientist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 43
Blev medlem: sön 13 mar, 2022 18:36

Re: Jag vet inte till vad, men 1,6-2,0 är mitt mål

Inlägg av somekindofscientist »

God kväll och tack för lyckönskning,

Jag har faktiskt haft influensa sedan sist. Inte så kul, speciellt inte eftersom att det drar ner effektiviteten på plugget en aningen. Jag har dock utnyttjat tiden med att tvinga mig igenom lite böcker medan jag dödar tid i sängen. Blev dessutom klar med matte 4 med mer än väl godkänt betyg så tiden som sjuk har varit ganska hektisk ändå.

LÄS känns som något man behöver rätt ordentligt med tid på sig för att höja sig i och mina problem i LÄS har snarare handlat om brist på koncentration snarare än dålig läsförståelse. Detta går dock snabbt att öva upp (har jag hört och vill tro haha) så jag ägnar drygt 2 timmar varje kväll till läsning sedan några veckor.

Har lite turen att mamma är/var gymnasielärare i svenska och gärna ger mig en hög svåra böcker och agerar lexikon. Pappa är i sin tur ingenjör och hjälper gärna med matten, men jag kan tänka mig att den matten han vill lära mig är femdubbelt så svår som den jag faktiskt behöver. Men vem vet, alla chanser till kunskap är bra sådana :9

Alrighties, jag har lyckats få 20/20 i MEK flertalet gånger i rad nu så ska se om jag vågar släppa just den delen ett par veckor iallafall. ORD ligger mellan 15-18 /20, återigen sjukt random. Läsförståelsen har jag helt ärligt inte orkat göra som sjuk, läsningen har fått ta större roll där istället.

XYZ är jag sämst på, 12/20, men ser vad det är vilka metoder som efterfrågas så gäller väl bara att dra igenom matte 1 och leta fram verktyg/metoder att möta uppgifterna med.

DTK är delen jag stressar ihjäl mig på. Det är ett under att jag fick så många rätt som jag fick vt22 eftersom att jag, då det var någon minut kvar, nyss hade påbörjat den delen och fick kryssa lite hejvilt. Jag behöver plugga in lite olika sorters kartor, ju fler streck ju mer förvirrad blir jag i nuläget.

NOG och KVA har jag övat från min säng också. Särskilt NOG går bra (dvs mellan 18-20 rätt av 20) med tanke på att jag verkligen misslyckades på den punkten på vt22. KVA är inte riktigt lika framgångsrikt men det går bra det med.

Yes, bara en update. Suttit i två timmar sedan kvällsmaten och tänkte ta kväll och eventuellt läsa färdigt min bok nu. Nya tag imorgon!

Allt gott :)
somekindofscientist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 43
Blev medlem: sön 13 mar, 2022 18:36

Re: Jag vet inte till vad, men 1,6-2,0 är mitt mål

Inlägg av somekindofscientist »

God middag, det var ett tag sedan sist. Jag har inte glömt att plugga, men det har inte varit någon rolig start på året privat sett.

Ska man se något ljus i himlen har jag nu läst över 3000 gymnasiepoäng och om några veckor har jag full behörighet. Helt ärligt har jag dock prioriterat hp för provet ges liksom inte ofta nog och rent krasst kan jag läsa om kemi 2 fram tills i mitten av juni så sådan brådska är det inte, men man vill ju helst få både ur vägen. Kemi kan jag ändå prata mig igenom och det brukar låta som jag vet vad jag pratar om, men det är svårt att prata sig till ett resultat på hp, därav min prio-ordning

Egentligen ska man väl också plugga kvant och verb men mitt verb resultat ligger mellan 1,7-2.0 varje gång så det känns lite meningslöst att plugga det när mitt kvantresultat ligger mellan 1,1-1,4. Jag gick i en natur-klass med grafräknare i högsta hugg och min huvudräkning är därför kass, och speciellt med decimaltal och multiplikation av dessa *rys*

De senaste dagarna har jag försökt att sitta iallafall 2-3 timmar effektiv tid. Men igår la jag tid på att vända min sömncykel istället. Tänkte att det är nog lika viktigt som mitt plugg att jag inte sovit tre timmar innan provet börjar.

Jag som många andra lider tyvärr lider av att jag tycker att jag är dålig på allt och gärna lite dum med också, men jag har insett att bara själva ’’resan’’ till ett högt/önskat resultat är en mental förändring också. Att typ vara glad att man gjorde något även om det inte räckte denna gång. Kunskap är rikedom och man blir lite rikare varje gång man lär sig :) Så här känner jag inte varje sekund av mitt liv ska tilläggas. Varje gång jag får tillbaka ett kvant-prov hatar jag mig själv lite extra, men jag försöker iallafall stoppa detta genom att bli bra på kvant och i det långa beloppet chilla lite. Det är liksom inte hela världen egentligen för jag har ju ändå planerat att leva minst 60 år till.

Därför är det också kul att läsa andras pluggdagböcker, jag blir så glad av att se andra lyckas och glädje är för min del motiverande.

Men nu får jag sätta igång, vi hörs förr eller senare hahahah
somekindofscientist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 43
Blev medlem: sön 13 mar, 2022 18:36

Re: Jag vet inte till vad, men 1,6-2,0 är mitt mål

Inlägg av somekindofscientist »

Morsning, blir en kvällsuppdate för att det gick bra.

Har faktiskt suttit sedan 4 tiden nu, med avbrott på 40 min för intag av måltid.

Det gick inte så jättebra till en början, fick jämt fel på uppgifter i övningsprogrammen så jag kände att jag nog har tappat lite fokus på vad jag faktiskt behöver öva på nu när det är begränsat med tid. Tre veckor kvar liksom 0.0

Så jag körde ett provpass för att testa mina reella kunskaper och se om mitt slaviska pluggande senaste veckan gett något resultat alls... och för första gången kom jag över 1,3 på kvant och fick ’’hela’’ 1,5 där nästan alla mina fel var på den statistiska delen - vilken jag inte övat på alls ännu. Det lugnade min själ en aningen ska jag säga :’)

Auf Wiedersehen och god helg!
somekindofscientist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 43
Blev medlem: sön 13 mar, 2022 18:36

Re: Jag vet inte till vad, men 1,6-2,0 är mitt mål

Inlägg av somekindofscientist »

Måndag efter provet!

Detta prov kändes överlag lättare än majprovet förra året (kan ju vara jag som förstår vad jag gör med :9).

Jag når dock inte riktigt fram till mitt slutmål. Har rättat väldigt snällt med preliminära facit dvs hoppat över de jag ej minns svaret på och landar på 1,5 på verb + 1,4 på kvant = 1,45 totalt

Haft fullt fokus på kemi 2 fram tills fredagen veckan innan provet så kanske logiskt. Men fortfarande en höjning från mitt förra (och allra första) provresultat på 1,25.

Med andra ord 1,45 (med 2022 ht normrering, kan dessutom ha något mer rätt) på mitt andra prov. Vill ändå tro att det känns lovande på vägen.

För att vara säker satsar vi dock på ht 2023! Jag inväntar skatteåterbäringen så ska vi nog vara tillbaka på banan igen!

Hur gick det för er del?
Användarens profilbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1306
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: Jag vet inte till vad, men 1,6-2,0 är mitt mål

Inlägg av Emmy88 »

somekindofscientist skrev: fre 06 jan, 2023 14:23
Jag vet inte riktigt vad jag ska söka ht23, men det lutar åt läkarprogrammet/kandidat i fysik/veterinärprogrammet. Jag har sedan studenten volontärjobbat på djursjukhus och är intresserad av medicin, men är lite trött på att mina patienter till varje pris ska försöka bita mig. :p Därför har det ett tag lutat mer åt läkarprogrammet för att sedan i framtiden eventuellt kunna flytta utomlands eller arbeta med fysiologi i tyngdlöshet eftersom jag också är lite löjligt intresserad av rymden och tidigare har volontärarbetat som analog astronaut i Polen vilket var jättekul.
Hej Alva! Vilken spännande bakgrund och häftigt intresse du har ! Önskar dig allt det bästa och hoppas på att du har fått ett riktigt bra resultat på det senaste HP!🙌🏻🙌🏻
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseexamen ->
Mitt livsmål: Läkarprogrammet * Antagen HT 2023*
somekindofscientist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 43
Blev medlem: sön 13 mar, 2022 18:36

Re: Jag vet inte till vad, men 1,6-2,0 är mitt mål

Inlägg av somekindofscientist »

Emmy88 skrev: mån 27 mar, 2023 17:55
somekindofscientist skrev: fre 06 jan, 2023 14:23
Jag vet inte riktigt vad jag ska söka ht23, men det lutar åt läkarprogrammet/kandidat i fysik/veterinärprogrammet. Jag har sedan studenten volontärjobbat på djursjukhus och är intresserad av medicin, men är lite trött på att mina patienter till varje pris ska försöka bita mig. :p Därför har det ett tag lutat mer åt läkarprogrammet för att sedan i framtiden eventuellt kunna flytta utomlands eller arbeta med fysiologi i tyngdlöshet eftersom jag också är lite löjligt intresserad av rymden och tidigare har volontärarbetat som analog astronaut i Polen vilket var jättekul.
Hej Alva! Vilken spännande bakgrund och häftigt intresse du har ! Önskar dig allt det bästa och hoppas på att du har fått ett riktigt bra resultat på det senaste HP!🙌🏻🙌🏻
Tack detsamma du! Din ihärdighet är något de allra flesta bara kan drömma om, inklusive jag själv! Den bästa läkaren jag själv har haft var sjuksköterska först så visst att höga resultat är en grej men ingenting slår den vänlighet och empati jag själv har upplevt från er med ssk examen! Jag tror det bådar gott för dig! :D
Användarens profilbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1306
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: Jag vet inte till vad, men 1,6-2,0 är mitt mål

Inlägg av Emmy88 »

somekindofscientist skrev: mån 27 mar, 2023 18:26 Tack detsamma du! Din ihärdighet är något de allra flesta bara kan drömma om, inklusive jag själv! Den bästa läkaren jag själv har haft var sjuksköterska först så visst att höga resultat är en grej men ingenting slår den vänlighet och empati jag själv har upplevt från er med ssk examen! Jag tror det bådar gott för dig! :D
Stort tack fina du! Blev så glad av att läsa detta!😍All slit är värt det till slut! Det är så skönt att kunna implementera min erfarenhet och kunskaper som jag har samlat på mig sen!🙂
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseexamen ->
Mitt livsmål: Läkarprogrammet * Antagen HT 2023*
Dutw
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 210
Blev medlem: sön 14 feb, 2021 23:53

Re: Jag vet inte till vad, men 1,6-2,0 är mitt mål

Inlägg av Dutw »

Hej
Riktigt lovande resultat på så kort tid, det ser lovande ut att kunna nå ännu högre!
Sen med 1.45 kvalificerar du dig att säka genom Pil också vilket kan vara en väg in.
Gällande statistik / Dtk vill jag bara slå ett slag för linjalen, penna och överstryknignspennan!
Sedan jag började dra linjer från alla årtal, markera rader på endast vilka län osv som ingick så kände jag att överblicken blev bättre och enklare.
Kanske inte är för alla men värt ett försök, jag kanske lägger ner mer tid än jag borde på ritandet t.o.m men resultatet har också höjts :)
36 åring som siktar på läkarprogrammet i Lund!
Hp resultat: 1.45 --> 1.65 --> ?
somekindofscientist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 43
Blev medlem: sön 13 mar, 2022 18:36

Re: Jag vet inte till vad, men 1,6-2,0 är mitt mål

Inlägg av somekindofscientist »

Dutw skrev: tis 28 mar, 2023 11:25 Hej
Riktigt lovande resultat på så kort tid, det ser lovande ut att kunna nå ännu högre!
Sen med 1.45 kvalificerar du dig att säka genom Pil också vilket kan vara en väg in.
Gällande statistik / Dtk vill jag bara slå ett slag för linjalen, penna och överstryknignspennan!
Sedan jag började dra linjer från alla årtal, markera rader på endast vilka län osv som ingick så kände jag att överblicken blev bättre och enklare.
Kanske inte är för alla men värt ett försök, jag kanske lägger ner mer tid än jag borde på ritandet t.o.m men resultatet har också höjts :)
Tack! Visst ja, PIL finns. Har haft en tanke på det tidigare men helt glömt det.

Första provet jag körde med överstrykningspenna faktiskt, gavs det att årtalet var 2014 gjorde jag en prick ovanför och under (eller till höger och vänster om relevant tabell om tabellens angivelser är skrivna uppifrån och ned). Detta för att lätt hitta igen om jag kollade på typ frågan som är på en annan sida. Vill tro att jag sparade några sekunder på att sitta och flacka med blicken iallafall? 😂 Samma på verb, läste två frågor i taget och letade efter relevant info med min överstrykningspenna i högsta hugg

Jag tror jag lägger rimlig tid på dtk, men det sista kvantpasset mosade verkligen till min verklighetsuppfattning och jag fastnade på någon enpoängsuppgift och att den skulle räknas ut till varje pris vilket gjorde att jag missade (chansade) på 5 poäng på slutet på grund av tidsbrist. Hörde att dtk var lätt :/ Surt men jag får väl börja med dtk hädanefter!

Tror att jag får fokusera på tidsoptimering till nästa prov eftersom att jag ändå känner att jag förstod konceptet av de uppgifter jag fick.

Hur gick det för dig om du skrev här nu? :D
Dutw
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 210
Blev medlem: sön 14 feb, 2021 23:53

Re: Bonden som ska bli läkare (~1,45 av 1,65-2,0)

Inlägg av Dutw »

Hehe samma här med pennan på LÄS!

Jo tack det kändes bra och om minnet inte lurar mig så ser det lovande ut enligt preliminära facit.
Hoppas på en snäll normering och ett uns tur då jag siktar på läkarprogrammet i lund och behöver varje litet poäng jag kan få på HP!
36 åring som siktar på läkarprogrammet i Lund!
Hp resultat: 1.45 --> 1.65 --> ?
somekindofscientist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 43
Blev medlem: sön 13 mar, 2022 18:36

Re: Bonden som ska bli läkare (~1,45 av 1,65-2,0)

Inlägg av somekindofscientist »

Dutw skrev: tis 28 mar, 2023 21:29 Hehe samma här med pennan på LÄS!

Jo tack det kändes bra och om minnet inte lurar mig så ser det lovande ut enligt preliminära facit.
Hoppas på en snäll normering och ett uns tur då jag siktar på läkarprogrammet i lund och behöver varje litet poäng jag kan få på HP!
Jag kollade i din tråd från 2021 och att du verkade landa kring 1,45 då. Starkt utgångsläge redan då!

Skönt att det ser lovande så långt minnet räcker! Hoppas också på en normering till vår allas fördel. Jag visste att jag nog inte skulle upp på Lund-nivåer själv eftersom att jag läst upp 2 naturvetenskapliga kurser som jag oroat mig obefogat mycket över vilket tog all min tid. Den sista är fysik 2 nu för min del.

Jag är stolt över oss alla faktiskt, och kommer man inte in denna gång är det bara finslipet som saknas för oss allra flesta!
Skriv svar