Förhoppningsvis mitt sista prov

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Skumtomte05
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: tis 31 aug, 2021 18:25

Förhoppningsvis mitt sista prov

Inlägg av Skumtomte05 »

Hej! Jag har skrivit HP 3 gånger innan med resultaten 1.05, 1.40, 1.40. Jag har inte kunnat satsa så hårt som jag velat tidigare då det hänt saker i min familj osv som fått mig att behöva prioritera annat men nu ska jag kötta tills 12 mars. Jag vill skriva 1.7+ och komma in på läkarprogrammet.

Senaste tiden har jag skrivit några prov hemma som gått riktigt bra och det har verkligen uppmuntrat mig!
HT 2012: Kva 2.0, VERB 1.7 tot 1.85
VT 2013: Kva 2.0, VERB 1.3 tot 1.65
HT 2013: Kva 2.0, Verb 1.5 tot 1.75
VT 2014: Kva 2.0, Verb 1.5 tot 1.75
HT 2014: Kva 2.0, Verb 1.7 tot 1.85

Jag känner igen kvantitativa uppgifter då jag gjorde dessa prov förr (bara kvant) vilket gör mig ibland lite orolig att jag skriver såhär högt för att jag känner igen uppgifterna och inte för att jag kan matten jättebra.
Mina stora problem på den verbala delen är ORD/MEK. Det kan variera väldigt kraftigt hur bra jag skriver på delarna. På ELF får jag minst 19/20 på varje prov och LÄS som allra minst 15/20.

Jag pluggar hela dagarna nu och lägger väldigt mycket tid på memrise (ca 3 timmar om dagen). Jag läser sedan litegrann och kanske kör lite MEK här på sidan. Personligen tycker jag att memrise hjälp mig jättemycket med svenskan då jag fått mycket djupare förståelse för allting nu när jag kan mycket mer ord.
Utöver det försöker jag köra de olika mattedelarna för att hålla igång mattekunskaperna.

Tycker ni att det är för mycket plugg på memrise? Borde jag fokusera tiden på annat? Tror ni att det är ett problem att jag känner igen matteuppgifter eller är det bara jag som är nojjig? Ni får gärna komma med feedback!

Mvh
MangoSalsa82
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 42
Blev medlem: tis 03 dec, 2019 17:15

Re: Förhoppningsvis mitt sista prov

Inlägg av MangoSalsa82 »

Hej!

Går du efter något schema när du pluggar? Jag använder också memrise och tror de var senaste provet så fick jag 19/20 rätt!! innan memrise har jag fått kanske 10/20 rätt. Problemet med memrise är dock om man pluggar 3h per dag så blir de ganska många ord man måste repetera nästa dag, om man inte orkar en dag att köra 3h så läggs det bara på och på... :/ Ett annat tips är att gå igenom ordlistor och ta bort ord du redan kan. (går endast om man loggar in på datorn). Kan du matteuppgifterna för du kommer ihåg svaret eller att det är samma typ av uppgift? Tror inget du borde oroa dig över, men är dock viktigt att du vet varför svaret blir t.ex 5 och varför det inte blev 50 liksom. Finns ju extremt många matteuppgifter att göra så tror du inte kommer känna igen alla :)
Lycka till :)
Skumtomte05
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: tis 31 aug, 2021 18:25

Re: Förhoppningsvis mitt sista prov

Inlägg av Skumtomte05 »

Hej! Vad kul att du svarar. :)

Jag har tidigare gått efter ett schema när jag pluggar men det enda jag är riktigt strikt med nu är memrise och att läsa 1 timme. Jag har inte något schema utöver det därför att jag försöker identifiera kunskapsluckor och därefter täppa igen dessa. Jag upplever att jag börjar kunna ganska mycket så därför kör jag gamla prov och uppgifter lite överallt för att hitta det jag inte kan så bra.

Det är väldigt kul att du svarar angående memrise. Det är just det här med mängderna ord som måste in och all repetition som kommer med det. Jag kör faktiskt på datorn och försöker ta bort så mycket som möjligt men det är väldigt många ord i det svenska språket som jag inte behärskar har jag fått märka. Angående matten har du säkert rätt. Jag känner mig trygg i hur man löser uppgifterna så jag är säkert bara nojjig!

Pluggar du högskoleprov inför något särskilt just nu? Vad är dina mål Isabellejw? :)
Skumtomte05
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: tis 31 aug, 2021 18:25

Re: Förhoppningsvis mitt sista prov

Inlägg av Skumtomte05 »

Hej! Idag har jag gjort två prov från VT 15.

Kvantitativ: 2.0 38/40

Jag hade fel på en uppgift om linjers avstånd från origo där den ena korsade x-axeln och den andre y-axeln. Linjens lutning var 3/4 och därmed borde jag listat ut att för 3 steg i höjden går den 4 åt bredden. Det är då självklart att punkten på x-axeln kommer vara längre bort. Jag tänkte att detta inte går att lista ut eftersom jag inte hade möjlighet att räkna ut linjens m-värde, vilket var fel.

Jag hade också fel på ett tårtdiagram. Jag kan spara mycket tid på att utesluta saker istället för att räkna på de olika grejjorna. Jag gjorde en stor tabbe där jag inte tänkte på att ospecificerat var större än läkarprogrammet.

Verb 1.4 30/40 rätt

7/10 ord
7/10 läs
9/10 mek
7/10 Elf

Ord jag hade fel på var:

signalement=beskrivning
kontrastera=bilda motsats
snart sagt= så gott som

jag antog i en läsuppgift att det fanns belägg för att han använde filmning som grund för sin forskning vilket inte har någonting i texten som säger.

Jag hade ett fel på sista lästexten vilket kändes som lite tur då jag var väldigt stressad p.g.a lite tid kvar när jag gjorde texten. Jag tyckte jag gjorde det bra trots den omständgigheten.

MEK gick bra.

ENG. Sämsta resultaten jag hitills fått. Sjukt tråkigt! Det var en helhetsfråga framförallt som jag hade svårt att komma fram till svaret och jag brukar verkligen inte ha svårt för engelskan.
Micke165
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 100
Blev medlem: tis 25 jul, 2017 16:20

Re: Förhoppningsvis mitt sista prov

Inlägg av Micke165 »

Hej, imponerande resultat du får, hoppas verkligen det går bra för oss! En fråga bara, när du repeterar orden på memrise kör de "speed review" eller kör du "classic review"? Själv tycker jag att inget av dem fungerar. Classic review tar för lång tid och speed review så kommer man inte fram till alla ord man lärt sig...
Skumtomte05
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: tis 31 aug, 2021 18:25

Re: Förhoppningsvis mitt sista prov

Inlägg av Skumtomte05 »

Hej Jassan135! Tack för dina snälla ord och vad kul att du frågar.

Jag har kört lite på båda. När jag hade under 3000 ord som jag hade lärt mig körde jag mest "Classic review" men det blev alldelessssss för mycket till slut. Jag har efter det kört "speed review" i mån av tid men fram för allt sett till att jag lärt mig 150 nya ord per dag.

Jag har kört den kortare listan med ca 4500 ord och är klar med den imorgon! Efter det har jag tänkt köra classic review varje dag, verkligen förankra orden och se till att jag förstår hur orden fungerar.
Jag tycker verkligen jag lär mig ord mycket bättre om jag sitter ett tag och tänker på ordet och dess etymologi istället för att rusha igenom allting för att lära sig så snabbt som möjligt.
Hoppas detta var till någon hjälp och lycka till med plugget!
Skumtomte05
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: tis 31 aug, 2021 18:25

Re: Förhoppningsvis mitt sista prov

Inlägg av Skumtomte05 »

Hej igen!

Idag har jag gjort ytterligare två prov från VT 15.

Kvant 39/40: 2.0
Jag hade fel på en KVA uppgift och det var rent slarv. Jag hade räknat rätt men sedan tänkt fel när jag skulle fylla i svaret. Skrev att det ena var större än det andra även fast jag hade kommit fram till att det inte gick att avgöra.

Verb 36/40: 1.9

Jag är jättenöjd med detta prov. Det är ett väldigt bra verbresultat för att vara jag.
Jag missade såklart på orden och orden jag fucka upp var:
Kulmen=höjdpunkt
Skimning=kortbedrägeri
Det känns som att jag borde kunnat ordet kulmen men det visar ju sig att jag tänkte att det var en lägsta punkt istället för en höjdpunkt, haha.
Jag fuckade upp en uppgift på läs där jag borde kollat mer i texten och drog lite för egna slutsatser kring svaret på en fråga. Jag har verkligen mycket jobbigare för långtexterna än korttexterna.

Det har varit tungt med pluggandet senaste dagarna och mycket är på grund av det som händer i Ukrainia. Jag mår väldigt dåligt över tanken på hur Ryssland förstör för alla dessa människor som bara vill leva sina liv i den demokrati dem har byggt upp samtidigt som jag känt mig så himla stolt över västs agerande i situationen. Väst har visat sig starka, förenade och modiga i detta allvarliga läge. Jag känner mig i detta väldigt tacksam samtidigt för att få leva i Sverige och tycker att vi gör helt rätt i att stötta Ukraina med materiel.

FRÅN och med idag ska jag dock försöka fokusera mindre på det då det verkligen slagit hårt på pluggandet, jag tänker inte tillåta Putin att få chansen att förstöra mitt högskoleprov genom att tränga sig in i mitt huvud!!! Han kan go and f*** himself :))
Skriv svar