Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet (Antagen)

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Användarens profilbild
Bossanova
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 58
Blev medlem: lör 06 aug, 2022 18:17

Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet (Antagen)

Inlägg av Bossanova »

GY 2011 och jag

Min uppväxt

När jag växte det upp hade jag det inte lätt. Mina biologiska föräldrar separerade när jag var barn, och båda familjerna präglades dessvärre av våldsamma män. Jag hade det tyvärr inte lätt i skolan heller, eftersom min biologiska pappa var lärare och dessutom känd hos klasskamraterna för att vara den där arga, läskiga och konstiga läraren. Jag blev mobbad och kämpade, mycket i ensamhet, mot psykisk ohälsa.

Jag minns en episod, då jag var åtta år gammal och längtade tills jag kunde bli 18 år och flytta hemifrån. Men det kändes som så oerhört lång tid, för det var ju 10 år till dess. Och det var ju längre tid än jag ens hade levt då.

När jag blev runt 14 år undrade jag vad meningen med livet egentligen var. Det hade inte varit något vidare än så länge. Jag funderade på vilka människor som jag, och andra såg upp till och tänkte att jag inte hade något annat för mig än att försöka bli någonting som verkade väldigt svårt.

Min gymnasietid

Jag hade inte tillräckligt bra betyg från grundskolan för att läsa ett naturvetenskapligt program. Därför började jag på ett samhällsprogram istället. Men jag märkte snart att jag läste irrelevanta kurser och jag visste ju att jag skulle börja på vuxenutbildningen när jag fyllt 20, för att kunna läsa de kurser jag faktiskt behövde för behörigheten till Läkarprogrammet.

Efter ett halvår tänkte jag att jag likväl kunde gå på ett gymnasium som var roligt, och bytte till ett Ridgymnasium istället.

När jag skulle sluta tvåan på Ridgymnasiet hade jag fått nog utav skolan. Den var knepig, för det var ju en privat skola, och eleverna var tvungna att jobba i stallet på helgerna. Helgarbetet bakades in i en kurs som på den tiden hette Stalltjänst.

Jag kunde sällan hoppa in extra, på grund utav att jag hade ett arbete vid sidan om. Det var inte sällan som nästan alla klasskamrater sjukanmälde sig till en Stalltjänst för att de skulle ha klassfest :wink:

Många klasskamrater bodde inte i samma kommun som skolan låg i, och åkte ofta hem på helgerna. Det hela resulterar ju givetvis i att skolan ringer runt till samma lilla skara elever, som inte blir bjudna på klassfesterna och som oftast ställer upp. Vid några tillfällen hotade de med att ge mig underkänt på Stalltjänsten om jag inte dök upp, och det tröttnade jag till slut på, för jag behövde kunna behålla mitt jobb. (Blev du underkänd i Stalltjänst så kunde du inte få ut något Slutbetyg).


GY 2011

Ja, på den tiden hette det inte Gymnasieexamen utan Slutbetyg. Det blev 2011 och den nya gymnasiereformen GY 2011 implementerades. Nu blev betygsskalan A-F istället för IG-MVG, alla gymnasieelever fick liknande förutsättningar för att få meritpoäng och flera kurser; exempelvis Estetisk Verksamhet och Idrott och Hälsa var inte längre betygsgrundade.
Jag bestämde mig för att återkomma till ett kommunalt gymnasium, och läsa mitt sista år på Samhällsprogrammet.

Såhär i efterhand kan jag tycka att rektorn för den skolan var lite väl fyrkantig, för jag var tvungen att börja om i årskurs 1 istället för årskurs 3 på grund av att jag bara hade läst ett halvår av kursen Samhällsvetenskap A.

De tre kommande åren hade jag ett dåligt schema med väldigt många och långa håltimmar.

Jag är 20 år

Bråk och skrik, utelåst på helger och nätter. Bråk om vem som ska ha mig varannan vecka. Nej, det funkar inte med bonuspappan. Han säger att hon bara får hälsa på varannan helg.

En dag kommer jag hem från skolan. Jag och mamma har flyttat. Det är bara hon och jag som bor ihop nu. När jag hänger av mig kläderna så stannar jag till och sätter mig på golvet i hallen. Det känns konstigt, för det är alldeles tyst hemma. Det känns konstigt, för jag vet att när mamma kommer hem idag så kommer vi inte bråka. Vi har bott ihop i något år nu, och det är ingen som bråkar. Ingen är arg. Jag har inte ens märkt det.

Vårt liv har varit ett kuddkrig. Nu står vi där, tysta, medan fjädrarna sakta dalar ned mot marken. Vi kan för första gången se vår omgivning. Vi kan se varandra. Vi kan se oss själva.

Jag har så många håltimmar och "ledig tid" att jag skulle kunna ta mer jobbtimmar. Det blir otroligt viktigt för mig. Jag älskar mitt nya hem, men mamma har inte råd med hyran själv. Jag jobbar mer. Jag går ut till havet, ofta. Jag älskar mitt hem. Jag börjar reflektera över mitt liv och bygga upp mig själv. Jag vill aldrig behöva lämna denna platsen, min plats på jorden.

Folkhögskola

Jag vill inte flytta, men ändå vill jag. Det är ett första steg på mitt egna liv. Och jag tutar lite vemodigt hejdå till mamma och till det lilla älskade huset.

Jag jobbar väldigt mycket under något år, innan jag träffar min nuvarande sambo. Vi kände varann när vi var yngre och jobbade ihop. Nu har vi har precis börjat dejta, några år senare. Då märker jag en egenskap hos min sambo som jag älskar mer än något annat i hela världen - nyfikenheten.

Jag får en fråga;
"Du har sagt att du drömmer om att bli läkare, eller hur? Men... varför jobbar du då så mycket? Ska inte du plugga istället?"

Jag har aldrig någonsin fått en bättre fråga i hela mitt liv! Det är klart jag ska! :lol:

Jag hör talas om Folkhögskola, min svärfar läste på en sådan. De har alternativa urvalsgrupper. Mina svärföräldrar och min sambo blir alldeles ivriga och glada och ber mig ringa upp skolan med en gång! Och det gör jag, och några veckor senare börjar jag där.

Det var ett helt magiskt steg tillbaka in i studierna. Jag fick ett otroligt fint stöd av alla lärarna, och jag fick vänner för livet hos mina klasskamrater. Vi kan lämna så mycket saker osagda, vi förstår varandra ändå. Vi hejar på varandra, önskar oss alla ett lyckligt liv.

Vuxenutbildning

Redan innan Folkhögskoleutbildningen är helt färdig så börjar jag ta tag i Vuxenutbildningen. Jag ska läsa till Biologi, Kemi, Matematik, Fysik, Engelska, Svenska och massvis med Tyska! :P

2016 trillar de första kurserna och betygen in i mitt Samlade betygsdokument. Nu är jag på väg!


Utbildningsdepartementets övergångsperiod för Slutbetyg

När jag sitter ned tillsammans med studievägledaren ser denne bekymrad ut och förklarar att eftersom jag läste på gymnasiet innan GY 2011 så måste jag försöka hålla mig till en deadline som utbildningsdepartementet har ställt ut.1

Jag måste vara redo att plocka ut ett Fullständigt Slutbetyg innan januari 2017, ja helst redan i december eftersom handläggningstiderna kan bli extra långa i samband med det.

Ja, det finns några problem till. Det saknas 1100 poäng för att kunna ställa ut ett Fullständigt Slutbetyg, tyvärr har många kurser och betygen på dessa försvunnit för att gymnasiesystemet har gjorts om. Det är exempelvis i Estetisk verksamhet, Idrott och Hälsa, Företagsekonomi och Naturkunskap A. Där faller 300 poäng bort - och med dem även betygen jag kämpat för.

Hinner jag inte skrapa ihop alla gymnasiepoäng innan deadlinen så kommer Hälsopedagogik, Datorkunskap, Djursjukvård och flera andra hundratals poäng att försvinna också. Jag måste istället läsa precis samma examen som de nuvarande gymnasieeleverna. Det innebär att jag måste läsa till Svenska 3, Historia 1b och lite sånt där.

Sedan är det detta med åttaårsregeln.

1 https://www.regeringen.se/pressmeddelan ... uli-20202/

Åttaårsregeln

Den så kallade åttaårsregeln innebär att ett Kursbetyg, oavsett om det satts i Gymnasieskolan eller i den Gymnasiala vuxenutbildningen, inte obetingat kan användas för att ingå i ett slutbetyg från Gymnasial Vuxenutbildning.2

Denna regel har för mig som elev inneburit att under tiden som jag har läst till nya Gymnasiepoäng, har äldre Kursbetyg med åren blivit ogiltiga (och därav försvinner kursens Gymnasiepoäng). I dessa kurser har jag endast kunnat få ett nytt, giltigt betyg igen om jag skriver en ny Prövning på kursen.

I takt med att nya betyg trillar in i Biologi, Fysik, Kemi, Matematik och Tyska, blir samtidigt mina första betyg i Svenska A, Engelska A, Matematik A, Datorkunskap A och Religion A ogiltiga.

Deadlinen skjuts upp, till 2020. Men jag har fastnat i en karusell som biter sig själv i svansen.

Jag måste inte bara läsa till kurserna som jag behöver för min behörighet, utan jag måste också hinna pröva upp mina gamla betyg för att de har blivit ogiltiga.

Detta tär hårt på mig. Jag får hjälp hos en psykolog, som konstaterar att jag lider av en Anpassningsstörning - något som kan drabba personer som upplever en stor personlig kris eller går igenom en lång tid av sorgebearbetning.

2 https://www.riksdagen.se/sv/dokument-la ... et_GY12130

Upprepning av kurser

Jag har läst samma Gymnasiekurser flera gånger. Totalt har jag upprepat 1350 betygsgrundade gymnasiepoäng. Anledningarna till detta har varit flera. I vissa fall då jag behövt pröva kurserna för att få ett nytt giltigt betyg, i andra fall för att få ihop tillräckliga gymnasiepoäng för att kunna sammanställa ett slutbetyg. Jag har exempelvis läst och fått betyg i samma kurs i Svenska, Naturkunskap, Religionskunskap, Historia, Geografi och Samhällskunskap två gånger.

Gymnasiepoäng

En elev som har ett Slutbetyg behöver komma upp i 2350 Gymnasiepoäng, varav 100 poäng består av en Projektkurs som inte räknas med i Betygssnittet, eftersom denna enbart kan ge betyget Godkänd.

En elev som har en Gymnasieexamen behöver komma upp 2500 Gymnasiepoäng, varav 100 poäng består av ett Gymnasiearbete som inte räknas med i Betygssnittet, eftersom denna enbart kan ge betyget Godkänd.

Jag har läst 4000 Gymnasiepoäng idag. Dels på grund utav att jag har läst kurser från gymnasiet som jag egentligen inte behövde för en behörighet, och därefter läst till behörigheter, men också på grund av att jag tvingats upprepa samma kurser flera gånger eftersom deras originalbetyg blev ogiltiga.

2020 tog jag ett väldigt svårt beslut, och plockade ut ett Slutbetyg för att inte riskera att missa deadlinen. Bara dagar senare sköts deadlinen upp till 2025.3 Men det gick inte dessvärre inte att stoppa utställningen av mitt Slutbetyg.

3 https://www.regeringen.se/pressmeddelan ... e-fyra-ar/

Tekniskt Basår

Jag saknade behörighet i Fysik 2 och Matematik 4. Detta var, som så många andra kurser jag läst på vuxenutbildningen, endast kurser som erbjöds på distans. Jag försökte flera gånger att läsa kurserna på distans, men jag lyckades inte komma upp i de betygen som jag satsar på. Jag behöver helt enkelt ha en lärare och få gå på föreläsningar och lektioner för att klara det.

Så jag bestämde mig för att läsa ett Tekniskt Basår på Chalmers, där jag enbart läste Matematik- och Fysikkurserna.

Första ansökningen HT-22

När antagningsbeskedet trillar in så kan jag inte tro mina ögon. På något sätt har 0.5 poäng försvunnit från mitt meritvärde, och jag fattar ingenting. Jag ringer Antagningen alldeles skakig och försöker förstå vad som har hänt.

Då nås jag av nästa motgång.

Jag måste läsa Moderna Språk upp till steg 5 för att få 1.5 meritpoäng i moderna språk.4

Det är nog det sjukaste jag varit med om, men det de säger är sant. Det har enbart att göra med att jag har ett Slutbetyg istället för en Gymnasieexamen och det är dessvärre en detalj som såväl jag, som mina studievägledare har missat.

Efter Urval 2 sitter jag här som reserv 1 i Linköping, och reserv 2 i Lund. Dessvärre i urvalskategorin BF. I denna urvalskategori är HP ett skiljekriterium, och jag skrev 1.45 på det i våras. Jag tror inte att jag kommer in i år. Det är bara 3 stycken som blir antagna där, nämligen. :roll:

4 https://antagning.se/sv/betyg-och-behor ... eritpoang/



Om jag kunnat söka in under samma villkor

Om jag hade kunnat läsa kursen "projektkurs" (motsvarande gymnasiearbete) hade jag kunnat räkna bort 100 poäng och respektive betyg på en kurs som jag redan är behörig i. Projektkursen erbjuds dock inte på vuxenutbildningen, utan vuxenelever måste läsa till en extra 100-poängskurs och räkna med dess tillhörande betyg i sina meritberäkningar.

Därutöver har gymnasieelever som läst Engelska 7 samt Moderna språk steg 3 och Moderna språk steg 4 fulla meritpoäng. Det vill säga att de kan addera 2.5 poäng extra på sitt betygssnitt efter divisionen.

På grund av att jag har ett Slutbetyg måste jag läsa Moderna Språk upp till steg 5 för att få fulla meritpoäng. Jag har alltså läst Engelska 7 samt Moderna språk steg 3 och Moderna språk steg 4, men jag kan alltså bara addera 2.0 till mitt meritvärde.

Till följd av detta är mitt meritvärde idag 0.68 poäng lägre, då jag och andra studenter med Slutbetyg från Vuxenutbildningen helt enkelt har sämre konkurrensmöjligheter.

Framtidsplanen

Det jag satsar på härifrån är att fortsätta pröva upp mina betyg (meritpoängen fortsätter ju att stiga sedan det nya Läkarprogrammet introducerades).

Jag skall pröva upp Matematik 3, Matematik 1, Svenska 2 och Engelska 7.

Jag skall också läsa Tyska steg 5.

Jag skall också plugga på inför HP i oktober 2022. Jag har aldrig tidigare hunnit plugga inför högskoleproven, men har skrivit dem 4 gånger. Mest för att få in vanan.


Lärdomar


Jag har kämpat med detta sedan 2016.

  • Jag har mött ekonomiska motgångar.
  • Jag har haft stora problem med att vuxenutbildningen anser att "studier på heltid" innebär att en kurs skall avklaras på 5 veckor. Men det är fortfarande lika mycket kursmaterial som skall hinnas med. Det är inte lätt att klara Matematik 3 på bara 5 veckor, och skriva ett högt betyg.
  • Jag har, sedan jag började 2016, läst 46 kurser på gymnasial nivå.
  • Jag har läst på Folkhögskola, Vuxenutbildning och Basår.
  • Jag har fastnat i en loop och stått stilla i och med deadlinen av Slutbetyget och åttaårsregeln.
  • Jag har behövt jobba vid sidan av studierna och sällan haft ledig tid.
  • Jag har lärt mig hantera en anpassningsstörning och ångest.
  • Jag har inte ångrat en sekund!


Jag hoppas att den som orkar läsa min historia blir inspirerad och känner att ingenting är omöjligt. Jag vill att du aldrig skall vara rädd för att misslyckas. Men jag vill att du skall vara livrädd för att ångra att du inte tog chansen.

Jag är inte ensam.

Du är inte ensam.

Där det finns en vilja, finns en väg :)
Senast redigerad av Bossanova den fre 09 dec, 2022 10:01, redigerad totalt 14 gång.
Vikkioki
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 53
Blev medlem: fre 21 aug, 2020 12:49

Re: Från samlat betygsdokument till läkarprogrammet

Inlägg av Vikkioki »

Du är en inspiration! En riktig kämpe! Riktigt bra jobbat!!
Användarens profilbild
Bossanova
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 58
Blev medlem: lör 06 aug, 2022 18:17

Re: Från samlat betygsdokument till läkarprogrammet

Inlägg av Bossanova »

Vikkioki skrev: tis 09 aug, 2022 12:56 Du är en inspiration! En riktig kämpe! Riktigt bra jobbat!!
Tack, det var snällt sagt!

Idag fick jag mailsvar från Göteborgs Universitet. Det är nämligen så att sökande i BF-kvoten har HP-resultatet som ett skiljekriterium.

Vad de antagna skrev på HP är dock ingenting som publiceras på UHR:s antagningsstatistik.

Däremot har exempelvis KI en bra hemsida, som publicerar detta här: https://utbildning.ki.se/sarskiljande-v ... 2-vt2023-0

För att hitta statistik på just detta får en helt enkelt skicka runt en mailkedja till Universiteten.

Jag har sammanställt statistik från vissa universitet från HT-21 till HT-22:
HT 2021 (BF/HP)
Göteborgs Universitet: 1.65
Lunds Universitet: 1.40
Karolinska Institutet: 1.40
Uppsala Universitetet: 1.45
Linköpings Universitet: 1.40
VT 2022 (BF/HP)
Göteborgs Universitet: 1.60
Lunds Universitet: 1.40
Karolinska Institutet: 1.40
Uppsala Universitetet: 1.40
Linköpings Universitet: 1.40
HT 2022 (BF/HP)
Göteborgs Universitet: 1.80
Lunds Universitet: 1.50
Karolinska Institutet: 1.50
Uppsala Universitetet: 1.70
Linköpings Universitet: 1.45

En sak som verkligen sticker ut i statistiken här är Göteborgs Universitet. På HP-kvoten tas det in 60 elever, och intagningspoängen för Urval 1 var HT-22 1.70 och för Urval 2 1.65.

På BF-kvoten tas det in 2 elever, varav båda de antagna (enligt antagningsservice på GU) skrev 1.80 på HP. Varför har har de antagits i BF-kvoten, undrar jag då? En annan märklig sak är att BF-kvoteringen på HP skall bestå av att 1 elev kommer in på HP-resultatet och att en elev lottas in. Är det verkligen riktigt att en elev har lottats med ett HP-resultat på 1.80?
Om flera sökande har samma meritvärde
När två eller flera sökande har samma meritvärde används lottning till alla utbildningar utom läkarprogrammet vid Göteborgs universitet. Istället för lottning används provresultatet från högskoleprovet till hälften av platserna i betygsurvalet vid läkarprogrammet.

Vid lika meritvärde på antagning.se
Mer om detta här: https://www.gu.se/studera/anmalan-och-a ... -antagning

Kommer överklaga detta hos Antagning.se.
Användarens profilbild
Bossanova
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 58
Blev medlem: lör 06 aug, 2022 18:17

Re: Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet

Inlägg av Bossanova »

Pluggvecka 1

Från sommaren låg det fortfarande kvar mycket arbetstimmar denna veckan. Var schemalagd 4 av 7 dagar. På grund av byten och sjukdom under helgen blev det dock inga arbetsdagar denna veckan.
Har legat med hög feber under hela helgen.

Jag skall skriva prövningar och läsa en distanskurs under hösten. Detta är något som jag av erfarenhet vet är svåra saker att börja ordentligt med, eftersom distanskursen inte existerar om jag inte aktivt går in på studiehemsidan. Det samma gäller för prövningarna. Det enda jag vet är att det kommer ett datum om x antal dagar då det är examination och att jag vill vara redo inför den.

Därför har det känts bekvämt att introduceras till höstens studier via HP-guiden. Jag har gått igenom introduktionen och också utfört övningarna. Enligt mitt tycke är det värdefullt att ibland stanna och reflektera på ett sådant sätt som övningarna stimulerar till. Jag kom dock på mig själv med att känna mig "färdig" när jag gjort ena hälften av övningen, vilket skulle leda till en ganska negativ och deprimerande bild av min livssituation. Det är först i den andra delen av övningen som jag egentligen reflekterar över hur jag har tacklat och fortsatt arbetar med olika problemområden såsom stress och ångest.

Att börja och att ständigt ligga efter

Av vana brukar jag tjuvstarta mina studier några veckor innan en kurs startar, det vill säga innan det är skarpt läge. Detta funkar bra för mig. Jag brukar då se över ett material som jag vill studera och känna en önskan om att ta mig igenom en viss del, men jag brukar inte ha särskilt höga förväntningar i början. Jag vet att jag är seg-startad och att jag fungerar som bäst när jag inte måste hålla mig till specifika tider eller uppgifter. Jag har lärt mig att om jag är snäll mot mig själv i början, så hittar jag tillslut en takt som gör att jag orkar hela vägen fram till mål. Slow and steady wins the race.

Jag vinner mycket mer på att inte bränna ut hela studiemotivationen, utan istället kunna luta mig tillbaka på att jag kommer ha ork och vilja att sitta ned så fort tillfälle ges fram tills examination eller prov.

Jag märkte detta som tydligast under de terminer som jag läste ett Tekniskt Basår. Vår (gigantiska) klass hade en egen Discord, och våra lektorer gav ut väldigt bra och detaljerade studieplaneringar med vilka uppgifter vi skulle räkna under varje läsvecka.

Jag låg alltid efter. Redan efter dag 3. Och jag var den som efter några läsveckor frågade om uppgifter som vi skulle räknat för flera veckor sedan. Men jag kan helt enkelt inte räkna den typen av matematik eller fysik så snabbt som förväntas av mig. Eftersom många redan hade hunnit räkna uppgifterna så fick jag svar relativt snabbt, medan de som följde med tempot ibland fick vänta i några dagar tills någon kommit på en lösning på problemet.

Men jag märkte också att när tentorna började närma sig så var jag ikapp mina klasskamrater, för jag orkade sitta på kvällar och helger. Det var inte något nytt för mig, och det var något som jag accepterade och gjorde till mitt egna. Hellre sitta på kvällar och helger, med tända ljus och te, och räkna i min takt än att stressa igenom uppgifter på dagarna direkt efter föreläsningarna bara för att ligga i takt. I just mitt fall var det en stor fördel att mycket av studiematerialet låg närmre i tid för mig, när tentan väl kom. Skulle jag stressat igenom de första kapitlen så skulle jag nog inte kommit ihåg vad det var jag lärt mig för 7-8 veckor sedan (under läsvecka 1).

Att jag gjorde denna studieteknik till min egna, och var bekväm med den, gjorde också att jag var bekväm med motgångar och att hamna efter. Det märktes tydligt att det besvärade många av mina klasskamrater när vi behövde lära oss ett räknesätt "bara för att". Det fanns egentligen ingen logisk förklaring till varför vi var tvungna att lära oss angreppssättet utantill, men det fungerade. Detta var ju en vardagssak för mig, precis som det var en vardagssak att inte ligga i fas vilket var något som kunde få vissa klasskamrater att tappa studiemotivationen efter halva läsperioden när de började hamna efter. Jag kan verkligen förstå varför, om en lägger ned så mycket energi på att hänga med i planeringen, så finns det inte så mycket mer att hämta sedan om saker och ting blir svårare och du inte längre har kapaciteten att följa tempot.

En annan positiv sak som mitt egna tempo gav mig var att jag sällan gav upp på svåra uppgifter, utan verkligen tog lång tid på mig att försöka lösa dem efter mina egna resonemang och erfarenheter. För varje svår uppgift som jag slutligen fick ett Heureka-Moment på krympte ångesten inför tentadagen, för jag hade sett mig själv överkomma så många matematiska problem. Jag fick en självkänsla i att jag klarar av att sitta, med enbart min lilla långsamma hjärna, där på tentadagen. För den ger inte upp, och hittar till slut en väg som kan fungera!

Att göra studierna till en trevlig egentid

Något av det svåraste att tackla för mig har varit meningslösheten av det jag bara måste lära mig. Jag vet att jag inte behöver vara knivskarp på tysk grammatik för att kunna bli duktig på mitt framtida yrke. Men jag måste vara knivskarp på tysk grammatik, för att få utbilda mig. Detta gäller för 5 Tyska-kurser, det vill säga 50 veckor av Tyska-studier. Och då pratar vi bara tyskan. Utöver detta måste jag också vara säker på hur en vågrörelse beter sig när den går från ett tunnare till ett tjockare medium, komma ihåg ett tiotal standardderivator- och integraler och också lära mig att peka ut ett ord som predikatsfyllnad i en mening. Bitterheten i att orka "intressera" sig tillräckligt i detta under många år kanske blöder igenom något i texten, men trots bitterhet, svårhet och genuint ointresse så går det att orka år efter år.

Det som mest motiverar mig att sätta mig ned och fortsätta lära mig är att jag gjort min studietid till min egen-tid. Jag investerar i mig själv. Fastän det egentligen inte är så roliga saker som jag måste lära mig så är själva lärande-tiden ganska trevlig. Jag hittar rutiner, såsom trevlig musik att lyssna till eller en trevlig Streamer på Twitch som jag kan ha på i bakgrunden och interagera med när jag tar små pauser. När jag vet att Streamern startar på morgonen så sitter även jag där, redo att starta min dag av studier. Och när jag vet att min kvällsstreamer skall starta finner jag extra energi i att ta ytterligare några timmar på kvällarna också.

Det bästa jag vet, och som jag kan längta till, är när det är alldeles mörkt ute. Regnet smattrar mot fönstren och jag får sitta vid mitt köksbord med tända ljus, filt och te och lyssna på Jazz. Då spelar det ingen roll vad jag studerar, allt känns lika rätt och avslappnande.

Studier och hälsa

För någon som jag är det jättesvårt att ge mig själv ledigt om jag vet att jag har ett uppkommande prov. Och så har det varit i 6 år nu. Jag tror att detta fenomen har bidragit till att det blivit så viktigt att själva studietiden inte är ett stressmoment, utan ett långsamt race från start till mål - där det viktigaste är att jag orkar hela vägen fram och att jag faktiskt har lite trevligt på vägen.

Under alla dessa år har jag inte kunnat jonglera mycket annat än just studier och vardagslivet. Jag har inte känt att jag har tid eller möjlighet att träffa släkt eller vänner. Jag har inte heller känt att jag haft tid eller ork till att träna eller tänka på kosten.

Inte sällan behövde jag lite "studiemotivation" när plugget kändes jobbigt. I form av varm choklad, en liten skål med chips, ölkorv, choklad eller en god knäckemacka. Men i början av 2022 ville jag gärna gå ned i vikt, och lade om min kost. Jag har fortfarande inte haft tid eller ork till att träna särskilt mycket, men med enbart lite ansträngning gällande min kost gick jag ned 16 kg från januari till midsommar. Hade någon sagt till mig, då i januari, att det var något som jag skulle göra under våren så hade jag trott att det hade betytt en jätteinsats från min sida. Men det har det verkligen inte varit, och jag är väldigt överraskad över hur enkelt det var att ta lite kontroll över vad jag åt på dagarna och vilken utdelning det gav.

Förhoppningsvis, när jag inte måste lägga så mycket tid på jobb och studier, så kommer jag att hitta ork till att träna mer också. Det var en utav de stora drivkrafterna till viktminskningen, att kunna komma ut och jogga utan att skada mina knän (det är dessvärre något jag lyckats göra några gånger när jag väl haft lite ledig tid).

Under vissa perioder har jag tvingats göra svåra val, såsom att lägga två dagar på att gå på en begravning, med vetskapen om att det kommer att kosta mig väldigt mycket i studietid. Och det är givetvis något som har gett mig mycket stress.

Det senaste året har jag dock valt att tacka ja till fler och roligare saker än begravningar. Och med detta har jag också lärt mig att en dag med lite nöje och umgänge kan ge väldigt mycket energi, även om det också tar.

Jag har alltid haft svårt att tycka om vinterhalvåret. Men små saker, som att längta till regnet mot fönstret, eller att utmana sig själv i att bada 1 gång i månaden under 1 år, har haft stor positiv inverkan på min hälsa. Livet är vad vi gör det till. Du och jag är dem vi gör oss till, varje dag.

Musiktips till studier


Om du inte redan har hittat till dessa genrer på Youtube eller Spotify så delar jag hemskt gärna med mig av min favoritmusik att studera till. Det roliga är att musikstilen inte sällan ändras i takt med väder och årstider.

Just nu är det högsommar, 28°C. Och då är det Tropisk House som dominerar. Ibland fastnar jag framför bilderna när de rullar fram på TV:n, och det är , för mig, upplyftande att sätta på någon av dessa videos även när det är vinter. Kanalen har väldigt trevliga videos, men försök att se förbi deras Thumbnails och väldigt producerade klipp.







Till höst och vinter brukar det vara Jazz som gäller






Det brukar också skifta mellan Jazz och Lofi Girl. Men främst under våren brukar jag lyssna på Lofi Girl av någon anledning.





nathaliea
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 61
Blev medlem: ons 11 maj, 2022 13:17

Re: Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet

Inlägg av nathaliea »

Du är en sån kämpe och inspiration! Jag hejar på dig! Ska bli spännande att se hur det går för dig framöver :D
Användarens profilbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1411
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet

Inlägg av Emmy88 »

Bossanova skrev: tis 09 aug, 2022 12:30
  • Jag har, sedan jag började 2016, läst 46 kurser på gymnasial nivå.
  • Jag har läst på Folkhögskola, Vuxenutbildning och Basår.
  • Jag har fastnat i en loop och stått stilla i och med deadlinen av Slutbetyget och åttaårsregeln.
  • Jag har behövt jobba vid sidan av studierna och sällan haft ledig tid.
  • Jag har lärt mig hantera en anpassningsstörning och ångest.
  • Jag har inte ångrat en sekund!


Jag hoppas att den som orkar läsa min historia blir inspirerad och känner att ingenting är omöjligt. Jag vill att du aldrig skall vara rädd för att misslyckas. Men jag vill att du skall vara livrädd för att ångra att du inte tog chansen.

Jag är inte ensam.

Du är inte ensam.

Där det finns en vilja, finns en väg :)
Vilken enorm vilja och drivkraft du har för att fortsätta kämpa trots alla motgångar - jag är verkligen otroligt inspirerad! Vi fixar detta! :arrow:
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseexamen ->
Mitt livsmål: Läkarprogrammet * Antagen HT 2023*
Användarens profilbild
Bossanova
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 58
Blev medlem: lör 06 aug, 2022 18:17

Re: Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet

Inlägg av Bossanova »

nathaliea skrev: mån 15 aug, 2022 1:43 Du är en sån kämpe och inspiration! Jag hejar på dig! Ska bli spännande att se hur det går för dig framöver :D
Emmy88 skrev: mån 15 aug, 2022 17:25
Vilken enorm vilja och drivkraft du har för att fortsätta kämpa trots alla motgångar - jag är verkligen otroligt inspirerad! Vi fixar detta! :arrow:
Tack snälla för era fina ord. De värmer- och gläder mig :D Jag hejar på er också! Du och jag verkar ha kämpat i ungefär lika många år, Emmy! En väldigt lång tid, men välinvesterad! Nu är vi nära, och snart är vi framme!
Användarens profilbild
Bossanova
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 58
Blev medlem: lör 06 aug, 2022 18:17

Re: Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet

Inlägg av Bossanova »

Pluggvecka 2
Jag tar mig långsamt framåt i "All matte du behöver" och har kommit till avsnittet och koordinatsystem och räta linjer. Jag har valt att inte lägga tid på att lära mig de föreslagna räkne-strategierna, om jag redan har ett koncept som fungerar och håller mig inom tidsramen.

Jag märker att jag är snabb på kort division och på att ställa upp multiplikationer. Även om de är med tusendelar eller tusentals kronor, så går det tillräckligt fort.

Förutom HP-pluggandet skall jag också läsa Tyska steg 5 och skriva en prövning i Svenska 2 samt Matematik 1b och 3b nu i höst. Lyckas jag skrapa fram A:n på alla dessa kurser kommer mitt betygsnitt att ligga på 22.18.

Tyskan går väldigt långsamt, och det ligger som en tjock filt av bitterhet över hela lärandet. Eftersom jag trodde att jag var färdig med tyskastudier när jag var färdig med steg 4, vilket var 2018, så gjorde jag mig av med tyska grammatikböcker och gamla texter osv. som jag skrivit.

Jag har tyska kompisar från Twitch, eftersom jag för några år sedan arbetade extra med att sjunga där, och de har varit snälla och hjälpt mig med vissa "bordskamratsövningar" i tyskaboken. Det är dock frustrerande att sätta ihop meningar där det finns små felaktiga detaljer i så gott som varje mening en skriver.

Jag måste därför sätta mig ned och "börja om" med all grammatik igen - det är dock mycket nyttigt, eftersom det kommer att vara ett grammatikprov i svenska del 2 också.

Jag har verkligen försökt hitta övningsböcker i svensk grammatik, men det finns alldeles för lite och de riktar sig i regel enbart mot svenska som andraspråk.

Vidare skall jag skriva en essä om språksituationen i Sverige och Norden, och det är oerhört svårt att hitta någon nyhetsartikel som behandlar en företeelse inom såväl det svenska- som det nordiska språket. Jag har total skrivtorka där. Men jag tror att jag åtminstone har hittat ett tema som jag kan försöka skrapa ihop någon slags information om - nämligen att de dialektala skillnaderna i Sverige minskar. Har dock ingen aning om hur det ser ut i Norden, kanske sticker Norge ut i och med deras nynorska.

Jag kan inte hålla mig för att erkänna - att jag inte funnit något mer irrelevant och ointressant att lära mig om. Och som sagt, den bitterheten är svårast att komma över. Det finns mycket lite av det jag måste lära mig, som jag kommer ha nytta av på läkarprogrammet senare.

Det positiva som jag däremot kan ta med mig är att jag vet att jag kommer kunna lära mig även den (för mig) mest ointressanta kurserna senare också.

Veckan känns klibbig, långsam och deprimerande.

Jag är också med i flera grupper på Facebook, där studenter letar bostad i Linköping, och mitt hjärta går sönder lite varje gång ett nytt inlägg kommer upp där någon glatt skriver att de blivit inringda som reserver och måste hitta en bostad.

Jag vet att uppropet på läkarprogrammet är imorgon. Men jag vet att min mail och min telefon kommer att förbi oberörda av det.

Det skall bli skönt att känna att jag kan släppa den känslan snart och komma vidare. Just nu kan jag inte hjälpa att min hjärna tror en sak, och mitt hjärta en annan.
Antagningen i BF
Imorgon skall vi ringa den ansvarige chefen för antagningen på Göteborgs universitet. När vi pratat med andra inom GU har vi fått visst medhåll i att det är märkligt att BF-kvoterna kan fyllas upp av studenter som skulle kommit in i andra, större kvoter. Det kommer inte att förändra något för mig, jag är reserv 7 i BF/HP GBG (skrev 1.45 på hp). Men kanske förändrar det något för den som ligger som reserv bakom studenter som egentligen kunde kommit in på betyg, eller på hp i framtiden.

Jag hoppas det. Det kommer nog dock att ta tid innan något förändras där. Och vem vet, den ansvarige chefen kanske inte alls ser det på samma sätt som vi gör - eller så kan hen inte påverka att det ligger till på det viset.

Här kommer några videos på hur det såg ut när jag sjöng live på Twitch :P









Senast redigerad av Bossanova den ons 24 aug, 2022 13:44, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1411
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet

Inlägg av Emmy88 »

Bossanova skrev: sön 21 aug, 2022 10:48
Emmy88 skrev: mån 15 aug, 2022 17:25
Vilken enorm vilja och drivkraft du har för att fortsätta kämpa trots alla motgångar - jag är verkligen otroligt inspirerad! Vi fixar detta! :arrow:
Tack snälla för era fina ord. De värmer- och gläder mig :D Jag hejar på er också! Du och jag verkar ha kämpat i ungefär lika många år, Emmy! En väldigt lång tid, men välinvesterad! Nu är vi nära, och snart är vi framme!
Tack fina du! :) Jag hoppas att vårt slit snart visar resultat i form av gröna bokstäver "Antagen"! :mrgreen: :wink:
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseexamen ->
Mitt livsmål: Läkarprogrammet * Antagen HT 2023*
Vikkioki
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 53
Blev medlem: fre 21 aug, 2020 12:49

Re: Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet

Inlägg av Vikkioki »

nämen herregud så fint du sjunger!
Användarens profilbild
Bossanova
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 58
Blev medlem: lör 06 aug, 2022 18:17

Re: Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet

Inlägg av Bossanova »

Vikkioki skrev: tor 25 aug, 2022 16:07 nämen herregud så fint du sjunger!
Stort tack för att du säger det! :D
Användarens profilbild
Bossanova
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 58
Blev medlem: lör 06 aug, 2022 18:17

Re: Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet

Inlägg av Bossanova »

Pluggvecka 3
Denna vecka har jag fokuserat på hp-guiden och "All matte du behöver". Jag är framme, och snart färdig med geometrin!

För mig är det mycket nyttigt att tänka, exempelvis då jag beräknar totala arean på en rak cirkulär cylinder; att det är 2* arean av locket och botten på cylindern * mantelarean på cylindern.

Det är egentligen bara själva mantelytorna som jag kanske inte alltid kopplar exakt varför de beräknas som de gör. Det är också nyttigt att se cirkelbågar och cirkelsektorer som en andel av hela cirkelns omkrets eller hela cirkelns area - och sedan använder vi det sambandet.

Jag har inte riktigt fått pluggbollen i rullning, och hoppades på att jag kunde förlänga tyskakursen något. Det går dock inte, då det skulle innebära att jag går över sista kompletteringsdag. 10 veckor är alldeles för lite, särskilt i kontrast till allt annat plugg. Men, jag skall göra mitt bästa. Nästa vecka landar en leverans med tre grammatikböcker och jag kommer behöva lägga fokus på tyskan då jag har inlämningsuppgifter.

Jag får se hur studierna kommer gå i veckan, och vara snäll mot mig själv. Min älskade Nonna håller på att lämna oss. Jag och hon är så ledsna att hon aldrig fick se mig komma in på läkarprogrammet, det pratade vi om i somras. Jag hade önskat att hon varit med oss lite längre. Alla år som jag inte kunnat hälsa på henne för att jag haft så mycket studier. Nonna har varit familjens matriark, jag är så stolt över att hon fått se alla sina barn och barnbarn skina. Och jag kommer också lyckas en vacker dag. <3

Ta hand om era närmsta, säg ofta att ni älskar dem.
Användarens profilbild
Bossanova
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 58
Blev medlem: lör 06 aug, 2022 18:17

Re: Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet

Inlägg av Bossanova »

Pluggvecka 4
Som väntat blev förra veckan tuff, med mycket tårar. Jag är ändå glad och nöjd över att jag lyckades plugga någonting överhuvudtaget. Det blev ingenting relaterat till HP, det är endast tyskan som jag måste ånga på med såväl nu som nästa vecka. Nu får jag kämpa emot tröttheten lite i taget och finnas till för mina nära.

Det enklaste just nu är att ta var dag i sänder och inte tänka för mycket på slutresultatet. Att leva är att vara på väg. Det är inte enbart frukten av vårt arbete som kan ge oss njutningen för livet, själva arbetet i sig kan också vara en behaglig upplevelse.
hogskoleprovsresan
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 56
Blev medlem: mån 28 dec, 2020 8:24

Re: Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet

Inlägg av hogskoleprovsresan »

Åh. Vilken otrolig resa du har gjort och gör. Läste ditt första inlägg och blev berörd. Du är verkligen inte ensam och jag inspireras så av ditt slit. Vissa dagar är fruktansvärt tunga men en vacker dag kommer det stå antagen med gröna bokstäver. Ser fram emot att följa din resa här. Heja dig.
Användarens profilbild
Bossanova
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 58
Blev medlem: lör 06 aug, 2022 18:17

Re: Från Samlat Betygsdokument till Läkarprogrammet

Inlägg av Bossanova »

hogskoleprovsresan skrev: tis 06 sep, 2022 18:21 Åh. Vilken otrolig resa du har gjort och gör. Läste ditt första inlägg och blev berörd. Du är verkligen inte ensam och jag inspireras så av ditt slit. Vissa dagar är fruktansvärt tunga men en vacker dag kommer det stå antagen med gröna bokstäver. Ser fram emot att följa din resa här. Heja dig.
Tack snälla för dina fina ord! :D
Skriv svar