Hjälp! Bråktal till decimaltal?

Diskussioner kring XYZ-delen samt XYZ-uppgifter
Skriv svar
gabriellanordstrom
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: sön 16 jun, 2019 21:12

Hjälp! Bråktal till decimaltal?

Inlägg av gabriellanordstrom »

Hej!
Jag har fastnat på ett tal här som jag verkligen har försökt att räkna ut på alla möjliga sätt men det slutar med att det antingen blir alldeles för komplicerade och höga tal så att jag till slut nästan tappar bort mig eller att jag får fel svar.

Frågan är "vad är 1/7 av 9/12?" och svaret på detta ska vara 3/28. Som jag har förstått när man räknar ut dessa tal är att man ska försöka få en så "lätt" nämnare som möjligt för att sedan lättare kunna multiplicera dessa med varandra. Tycker dock det var väldigt svårt med just dessa talen så undrar om någon av er har något tips om man får liknande tal på HP och hur man ska tänka kring dessa? Samt hur man kommer fram till svaret på just denna problemlösning då jag har suttit i ca 20 minuter och försökt använda mig av olika metoder för att komma fram till rätt svar.

Blir också tokig då jag försöker googla kring hur man löser dessa problem men vet inte riktigt vad de "kallas" så hittar inte riktigt någonting som hjälper så nu söker jag mig hit och hoppas att någon av er kan hjälpa mig och förklara hur det fungerar!

Tacksam för svar! Mvh en person som väldigt lätt brusar upp när de inte förstår :lol:
Abbe953
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: fre 19 okt, 2018 19:43

Re: Hjälp! Bråktal till decimaltal?

Inlägg av Abbe953 »

Jag brukar tänka att, går det att förkorta 9/12? vilket går med 3. Så skriv om 9/12 till 3/4 och sedan multiplicera med 1/7, vilket ger svaret 3/28.
hunnrasexti
Stammis
Stammis
Inlägg: 364
Blev medlem: ons 14 maj, 2014 7:02

Re: Hjälp! Bråktal till decimaltal?

Inlägg av hunnrasexti »

Abbe953 tänker helt rätt. Saker du kan googla:

Bråkmultiplikation
Förlängning och förkortning av bråk

Och angående bråktal till decimaltal, som rubriken är, är det ren division. Inte bråkdivision, utan ren division. Ett bråk består av en nämnare och en täljare. Delar man täljaren med nämnaren får man kvoten, som blir i decimalform. Men detta är inget att ta till på denna uppgiften. Det hade blivit otroligt kladdigt.
Skriv svar