Hur går ni igenom ORD

Diskussioner kring ORD-delen samt ORD-uppgifter
Skriv svar
Svedo
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 36
Blev medlem: tor 13 jan, 2022 23:20

Hur går ni igenom ORD

Inlägg av Svedo »

Hejsan! Undrar hur ni alla går igenom ORD delen. Jag har valt att gå igenom Memrise 8500 ord. Jag har nu gjort 6700 ord och har delat upp provet i "delar" varav en del består av 1400 ord. Jag har gjort 4 delar 11 gånger. detta är då 61 600 ord. Jag har väldigt bra koll på orden och de alternativ som memrise ger mig att svara på. Jag förstår orden och det finns runt 30 ord per del jag kanske har svårt med som jag glömmer efter att repeterat.

Problemet är dock när jag går in och utför HP prov ord delen. Har märkt att många ord som kommer på de äldre tentorna är med på memrise och jag känner igen varje ord jag haft på memrise. Dock uppstår det att valen till det ordet är ord som inte kommer upp som alternativ. T.ex Ordet

"Skymf" Detta ordet kommer upp minst 5 gånger i memrise med olika betydelser, Jag kännetecknar ordet för "förolämpning, utskällning eller hån" Orden betyder nästan samma sak och är lätta att komma ihåg. Men inga av dessa är så klart med i alternativen, utan det rätta svaret blir kanske bespotta. I memrise är bespotta ett alternativ för försmäda, Smäda är ett alternativ för skymf. Detta kommer jag så klart inte ihåg så lätt för inte gått igenom synonymerna för de synonymer som anges som alternativ.

Hittills har jag pluggat med en forcerad metod av att bara kötta in orden genom att göra dem så mycket som möjligt och det har hjälp mig väldigt mycket när ordet och samma alternativ kommer upp. Men också att förstå vad ordet är och sedan försöka förstå sig på alternativen som går mindre bra.

Hur gör ni? Oftast är det verb jag har problem med, då substantiv inte har en hel del synonymer till samma objekt som samerna har till snö. det känns omöjligt att gå igenom 8500 ord varav kanske 20% av jag behöver gå igenom synonymers synonymer vilket är 4-6stycken per ord. alltså utöver dessa 8500 ord lära mig 10 000 synonymer.
darkhorse
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 19
Blev medlem: lör 25 jan, 2020 20:44

Re: Hur går ni igenom ORD

Inlägg av darkhorse »

Jag började också med memrise och gick igenom listan med omkring 5000 ord, men numera har jag VIP här och det medför vissa förmåner när det kommer till ordplugget. Exempelvis att man får exempelmeningar till varje ord och inte behöver söka upp det själv.

Men som du är inne på är det svårt att råplugga in varje synonym till varje ord då vissa ord kan ha 4-6 synonymer, och därför föredrar jag att plugga på HPG (även utan VIP) eftersom man lär sig att det handlar om att urskilja betydelsen av ord i prov-sammanhanget. Det är för mig många ord som jag egentligen känner att jag kan men som kan kännas krångliga när det används nån synonym jag själv inte hade valt och alternativen är luriga.

Jag förstår om du inte vill lämna dina memrise listor om du lagt ner mycket tid där, men jag skulle rekommendera att du börjar öva mer på ord från gamla högskoleprov för att få in ett bredare tänk :)
Användarens profilbild
Eskil1,5
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 17
Blev medlem: mån 24 sep, 2018 10:14

Re: Hur går ni igenom ORD

Inlägg av Eskil1,5 »

Jag tycker att det är svårt att öva på ord här på HP-guiden. Tycker att orden i övningsuppgifterna är mycket svårare än dem som kommer på provet. Många av orden som kommer på provet är såna som är aktuella. När man tränar i ordprogrammet på HP-guiden får man upp ord som var mer på provet 1991 t.ex. det är inte så stor chans att dem orden kommer komma på ett högskoleprov idag eftersom dem ofta inte är lika aktuella idag som dem var då. Tror just den delen av provet till stor del handlar om tur men det man kan göra för att öva är att läsa mycket dagstidningar och hänga med i olika debatter alltså vad som diskuteras i media osv. Sen kan det vara bra att läsa in sig lite på ämnen man inte är så intresserad av för att försöka förbättra sin allmänna bildning och lära sig begrepp som används inom olika områden.

Är imponerad av er som har som ambition att plugga in alla möjliga ord som kan tänkas komma. Tror själv att det är nästan omöjligt att lära sig alla ord i ett språk. Det viktigaste är nog att försöka bredda sin kunskap genom att ta del av litteratur inom ämnen man inte är helt bekväm med.
vilgot111
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: ons 11 maj, 2022 16:38

Re: Hur går ni igenom ORD

Inlägg av vilgot111 »

Håller med. Finns det någon som har ett bättre tillvägagångsätt för att öva på ord?
Skriv svar