Hur många nya ord borde man försöka lära sig?

Diskussioner kring ORD-delen samt ORD-uppgifter
Skriv svar
davidronnlid
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: tis 13 okt, 2020 8:56

Hur många nya ord borde man försöka lära sig?

Inlägg av davidronnlid »

Jag har snittat ca 15/20 på både ORD och MEK-delen de fem senaste övningsproven jag gjort. Har kommit fram till att det är ordförrådet som brister på MEK-delen också.

Helst skulle jag såklart klara 20/20 på ORD-delen men vill också minimera tiden jag lägger och ändå nå 1.8 som slutresultat på HP. Därför tänkter jag mig att 18/20 som snitt på MEK och 18/20 som snitt på ORD är ett bra mål.

Har nu tränat in ca 4500 ORD på Memrise under senaste två månaderna, men inte sett någon tydlig förändring i snittresultat på MEK och ORD.

Med antagandet att man får skriva 13:e mars, hur många ord per vecka bör man försöka lära sig? Kan nog lära in 10 000 till (mer än så har jag ej hittat listor för än) om det är nödvändigt, men vill som sagt också att det ska vara effektivt.

Hur tänker ni? Någon som kan beskriva hur deras provresultat förändrats på ORD (och kanske även MEK) i förhållande till mängden ord som pluggats?
Användarens profilbild
planck
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 75
Blev medlem: ons 17 jan, 2018 21:36

Re: Hur många nya ord borde man försöka lära sig?

Inlägg av planck »

20-25 ord/dagen på memrise är en rimlig mängd ord att lära sig om dagen, i mitt tycke. Jag skulle däremot inte försöka på att lära mig mer än 40 ord per dag, för att risken är ganska stor att man glömmer bort ordens betydelse och allt blir ett stort mischmasch av olika ords definitioner.

Jag har gått från 12/20 på ORD-delen och 8/20 på MEK till 18/20 ORD respektive 18/20 MEK. Jag skulle nog tillskriva mina förtjänster på de provdelarna att i samband med att pluggat in ord och läsa mängder av olika artiklar och texter. Det är lätt hänt att man bara sitter och nötar in ord och dess tillhörande definitioner på memrise, men att man ändå så inte rikigt förstår hur ordet används och innebörden och man felar därför när man möter ordet ifall det skulle komma på provdagen.

Ett hett tips är att man i regel ska försöka läsa mer och i undantagsfall nöta ord på memrise.

(Tipset kommer ifrån mig som förövrigt har runt 20 miljoner poäng på memrises HP-ultimat lista).

/planck
The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.
Användarens profilbild
Starstruck
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 347
Blev medlem: ons 14 aug, 2019 9:26

Re: Hur många nya ord borde man försöka lära sig?

Inlägg av Starstruck »

Jag har hittills försökt att köra 100 ord/dag. Men det är som Planc säger, de glömmer man bort snabbt vilket jag har gjort. Vissa ord fastnar i huvudet och andra inte. Men det gäller bara att nöta in och repetera orden. Jag brukar kolla genom alla memes och om det inte räcker så kollar jag upp det på NE.se. Just nu gör jag 100 ord/dag med tanke på att HP är snart här och bredvid det försöker jag ''review'' alla ord från andra levels. Skulle nog inte kunna köra med 20 ord/dag - det är för lite och jag har bara gått genom 1600 ord.
Repeterar man ord ofta så minns man bättre. Jag har ju fått bättre resultat på ord. Brukade ligga på 3/10 men nu ligger jag på alltid 6/10 och igår 7/10. MEK har jag givetvis blivit bättre också som kommer från bättre vokabulär.
"Rejection is a redirection"

Discord: StarStruck#7388
HazLil0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 19
Blev medlem: ons 10 jul, 2019 20:36

Re: Hur många nya ord borde man försöka lära sig?

Inlägg av HazLil0 »

Jag skulle säga 100/200 ord per dag, syftet är inte att komma ihåg alla ord utantill, men på ett ungefär när du har alternativen framför dig. Jag skulle tipsa om gulldbollens strategi: https://hpguiden.se/forumet/Hogskolepro ... plagg-1982 guldbollens

Jag är snart klar med hens strategi och märker redan hur mek, ord och förståelse för texter blir bättre. På 24 dagar blir man klar med alla grupper, sen är det att repetera varje grupp med en veckas mellanrum. Tidskrävande men givande.
Skriv svar