Komvuxexamen -> 0,75 -> 0,95 -> Läkardrömmen!!

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Eukaryoten
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: tor 21 jul, 2022 20:04

Re: Komvuxexamen -> 0,75 -> 0,95 -> Läkardrömmen!!

Inlägg av Eukaryoten »

Hej!

Nu blir det ett långt inlägg kring vad jag har gjort samt en del reflektioner. Tror det är viktigt att reflektera över vad man gör bra/behöver förbättra.

Idag har jag gjort:

- 3 pomodoro matterepetitioner. Har fokuserat på procent, division uppställning med decimaltal, procent tre grundproblem samt börjat lite på potenser.

- 2 pomodoro LÄS.

- 120 ord. 90 gamla som jag har i min ordgrupp samt 30 nya

Reflektion kring LÄS-delen:

Jag inser mer och mer att mycket av LÄS-delens essens är att man läser artiklar som ofta handlar om sådant man inte kan någonting om, vilket gör läsningen betydligt svårare. Börjar nu inse vikten av att läsa artiklar som inte intresserar mig. Kommer börja göra detta eftersom jag tror det kommer vara väldigt bra träning inför provet. Att kunna ta till sig ny information om sånt man tycker är ointressant tycker jag personligen är ganska jobbigt, så behöver uppenbarligen träna på detta.

Har ett word-dokument med innehållsförteckning där jag skriver upp sånt från LÄS-strategierna som jag tycker är viktigt och som jag vill komma ihåg.

Reflektion kring mattedelen:

Det jag har pluggat idag har gått ganska bra. På en del fick jag 8/10 rätt och drog bara över med 1 min och 43 sekunder. Det kändes väldigt bra för min del. Jag har fått kämpa mycket med att jag lätt blockerar mig på matteuppgifterna och direkt tänker "Nej det här kan jag inte".Fokuserar mycket på att istället analysera problemen nu.

Jag är en analytisk person överlag så försöker verkligen just nu att använda den egenskapen till min fördel. Och för mig hjälper det verkligen! Försöker typ att resonera/prata i huvudet. "Hur ska jag lösa uppgiften? Vad kan jag använda mig av för teori? Vad frågar uppgiften efter?". Genom att distrahera mig själv med att vara analytisk märker jag att jag börjar lura mig själv till att lösa uppgiften istället för att låsa mig och bli nervös. Märkte lite skillnad på detta idag! Tror att detta kommer fortsätta förbättras i takt med att jag förbättrar mina kunskaper kring det i matten som jag är osäker på.

Har prioriterat att öva på uppställningsmetoderna eftersom jag inte har använt dem sedan senaste högskoleprovet, och även då var jag ganska ringrostig. Det är ju väldigt sällan man inte använder miniräknare. Var behövligt att repetera procent och fick en bra påminnelse om att skriva om tal i faktorer vid division för att räkna ut procent. Hade följande fråga:

"3,5% av x kr är 700 kr. Vad är x?"

Fick fel svar när jag gissade, hann inte frågan och var lite osäker på hur jag skulle lösa på bästa sätt Läste igenom svaret och gjorde om frågan på nytt. Min lösning, likt lösningsförslaget:

0,035 * x = 700

x = 700/0,035

Förläng så att decimaltalen försvinner

x = 700 000 / 35

Skriv om talen i faktorer:

x = (7 * 100 000) / 7 *5

Förkorta

x = 100 000 / 5 = 20 000 kr

Svaret blir då: x = 20 000 kr

Ska ha detta i åtanke vid denna typ av uppgift. Dvs:

1. Förläng så att decimaltal försvinner
2. Skriv om talen om faktorer
3. Förkorta
4. Är svaret rimligt?

Har även i matten gjort ett word-dokument med innehållsförteckning där jag skriver viktiga saker som jag vet att jag har svårt för eller lätt glömmer bort.

Idag har varit en ganska bra studiedag. Godnatt, hörs imorgon! :D
Eukaryoten
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: tor 21 jul, 2022 20:04

Re: Komvuxexamen -> 0,75 -> 0,95 -> Läkardrömmen!!

Inlägg av Eukaryoten »

Hej!

I fredags orkade jag inte skriva någon pluggdagbok och jag tog helgen ledigt. Var välbehövligt!

I fredags gjorde jag följande: 5 pomodoro varav 2 var MEK, 2 var potenser och 1 var ORD. Ett bra tips i MEK som jag tar med mig är att man läser igenom texten och funderar själv på vilket ord man skulle vilja sätta i tomrummet. Läs sen igenom svaren – vad passar? Är man osäker kör man uteslutningsmetoden.


En annan viktig lärodom tar jag med mig från en matteuppgift som jag fick fel på. Kommer INTE göra samma misstag igen:

Vilken av följande motsvarar (3x^1/3)^3?

Uppgiften krävde alltså förenkling och hade glömt bort lite potenslagar. Har övat mycket på det nu så det börjar sätta sig. Jag glömde bort att man måste separera 3 och x och upphöja båda dem till 3. Så jag gjorde fel och multiplicerade exponenten med 3 direkt. Men rätt lösningsmetod är ju:

3^3 * 3x^(1/3)*3 = 27 * x^(3/3) = 27x

Bra att repetera ordentlig!

Tar pluggdagbok för idag i ett separat inlägg!
Eukaryoten
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: tor 21 jul, 2022 20:04

Re: Komvuxexamen -> 0,75 -> 0,95 -> Läkardrömmen!!

Inlägg av Eukaryoten »

God kväll!

Idag har jag pluggat 2 st pomodoro LÄS och 4 pomodoro matterepetitioner. Tränade också lite ord i morse. I LÄS går jag fortfarande igenom strategi-delen, har bara lite kvar av den och sen börjar jag med den "riktiga" träningen. Har dock gjort alla exempeluppgifter. I exempeltexterna med tillhörande frågor går jag vid rättning igenom varför de felaktiga svarsalternativen är felaktiga och varför det som är rätt är just rätt. Förklarar detta för mig själv med egna ord.

Denna strategin tar tid men den är SÅ givande. Jag tycker det är lite jobbigt att läsa längre och komplicerade texter med mycket fackspråk för jag tappar fokuset. Speciellt om texten är ointressant. Så denna strategi tvingar mig att verkligen fokusera och ta in innehållet i texten. Superviktigt inför högskoleprovet. Känner typ hur min hjärna arbetar hårdare när jag gör såhär istället för att bara svara och gå vidare. Kan verkligen rekommendera att ni använder denna strategi, speciellt om ni har lite jobbigt med de tyngre LÄS-texterna.

Idag läste jag "valfriheten ökar klyftorna mellan klasser" på bussen. Hann inte läsa klart allt men ska göra det imorgon. Ord som jag inte förstod sökte jag upp. Lärde mig två nya ord:

dilettant = amatör
paradigm = tankesystem, synsätt, böjningsmönster

I matten har jag fokuserat på potenser och att räkna med kvadratrötter. Är väldigt snart färdig med potensdelen och ska då gå vidare till nästa mattedel som jag behöver repetera. Troligtvis "att gå från text till ekvation", men får se.

Idag, för första gången, fick jag 100% rätt och svarade med 2 minuter och 36s tillgodo i ett av övningsprogrammen. Är SÅ stolt! Det var några uppgifter jag inte kunde från början. Visste att jag inte skulle kunna svara på dem så jag gick vidare direkt till nästa uppgift. När jag var färdig med övriga uppgifter återgick jag till de jag inte kunde svara på och försökte systematiskt lösa dem. Och jag fixade det! Man kan komma långt med att ta ett andetag och försöka bryta ner problemen i små, små bitar.

Kände först hur jag fick lite panik när jag inte visste hur jag skulle göra, men kunde snabbt komma över det genom att fokusera på att vara systematisk! Känner att övningen ger lite färdighet!

Imorgon ska jag börja med ELF och sen blir det matterepetitioner! :D
Eukaryoten
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: tor 21 jul, 2022 20:04

Re: Komvuxexamen -> 0,75 -> 0,95 -> Läkardrömmen!!

Inlägg av Eukaryoten »

Hej!

Igår körde jag 2 ELF och 4 st matterepetitioner med fokus på räkna med kvadratrötter, exponentialekvationer, potensekvationer och att översätta till ekvation. Att översätta till ekvation är perfekt träning för mig eftersom jag oftast blir stressad på problemlösning där det är mycket text inblandat. Så det är något jag kommer lägga lite extra träning på för att få upp en bra metod, bli snabb och inte stressa.

Räkna med kvadratrötter var också nyttigt för mig eftersom man får träna mycket på faktorisering. Körde lite klurigare uppgifter för att få träna extra mycket. Ska återkomma till detta framöver för att försäkra mig om att jag kommer ihåg allt.

Även i ELF går jag igenom alla exempeluppgifter och gör uppgiften själv innan jag kollar i facit. Vid rättning kör jag samma taktik som i LÄS, dvs att jag förklarar för mig själv varför felaktigt alternativ är felaktigt. Sen jämför jag mitt resonemang med HP-guidens förklaringar.

Ska starta dagen med MEK för att komma igång i huvudet. Sen blir det mer matterepetition!
Användarvisningsbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1134
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: Komvuxexamen -> 0,75 -> 0,95 -> Läkardrömmen!!

Inlägg av Emmy88 »

Heja dig! Älskar ditt användarnamn, perfekt inför cellbiologin 😁
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseprogrammet -> Nästa - mitt livsmål: Läkarprogrammet :idea:
Eukaryoten
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: tor 21 jul, 2022 20:04

Re: Komvuxexamen -> 0,75 -> 0,95 -> Läkardrömmen!!

Inlägg av Eukaryoten »

Emmy88 skrev: ons 18 jan, 2023 22:08 Heja dig! Älskar ditt användarnamn, perfekt inför cellbiologin 😁
Haha åh tack så mycket! :D
Eukaryoten
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: tor 21 jul, 2022 20:04

Re: Komvuxexamen -> 0,75 -> 0,95 -> Läkardrömmen!!

Inlägg av Eukaryoten »

Godmorgon!

Igår körde jag 2 pomodoro MEK, 5 pomodoro matte och 1 pomodoro ORD. Igår gick det SÅ långsamt för mig att lösa ekvationssystem. Tror det först och främst handlade om att jag var väldigt trött igår. Gjorde massa små slarvfel som gjorde att jag fick fel svar och då behövde jag ju räkna om massor. Om detta händer på HP så vet jag att jag ska gå vidare direkt till nästa uppgift. Om jag inte lyckas träna upp hastigheten kommer jag spara alla eventuella frågor om ekvationssystem till sist när jag skriver HP.

Sen så handlar det garanterat också om att jag är långsam på att räkna. Behöver öva på att bli snabbare med att göra uppställningar och huvudräkning. Är så van av att lösa ekvationssystem med miniräknare och då går det väldigt mycket snabbare.

Tänker dock att det var bra att jag upptäckte att jag behöver träna på ekvationssystemslösning, för det innebär ju att det finns rum för förbättring. Det kan vara lätt att vara för hård mot sig själv när det inte går så bra. Men jag tror det är viktigt att inte vara det, för det hjälper en inte. Snarare tvärtom. Glöm inte att vara snälla mot er själva!

Lärdomar jag tar med mig från MEK:

Var uppmärksam på nyckelbegrepp. Exempel är ehuru, trots, men, alltså, dock, fast, även och inte eftersom att de dramatiskt kan ändra betydelsemässig riktning av en mening eller sats. De kan också vara till stor ledtråd för att avgöra vilket ord som passar in i den tomma luckan.

Några nya ord och nyckelord som jag lärt mig:

icke förty – emellertid, ändå
ehuru = fastän, även om, trots att
likafullt = likväl, ändå
ändock = likväl, ändå
obeaktad = förbisedd, bortglömd
änskönt = fastän
oaktat = trots, fastän (utan hänsyn till)
vara i ropet = vara omtalad
härjämte = dessutom utöver detta
elokvent = retorisk, talförbar
dito = detsamma, likaledes, likaså
slik = sådan, dylik, så beskaffad, av samma sort, likadan
alldenstund = eftersom, emedan
följaktligen = alltså, således, sålunda
änskönt = fastän, ehuru
torde = bör, ska, lär
ity = därför, därför att, eftersom
fasetterad = mångsidig
terra incognita = okänt land
tabula rasa = oskrivet blad
enfant terrible = person som chockerar omgivningen med sitt uppträdande
pax romana = romerska freden
Eukaryoten
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: tor 21 jul, 2022 20:04

Re: Komvuxexamen -> 0,75 -> 0,95 -> Läkardrömmen!!

Inlägg av Eukaryoten »

Hej!


Eftersom jag inte var så effektiv som jag hade velat i fredags kör jag lite plugg idag. I fredags blev det några pomodoro sannolikhet och skalor.

Idag blev det 1 pomodoro sannolikhet, 1 pomodoro ord och 1 pomodoro DTK-strategier. Varje pomodoro är 30 min.

Imorgon ska jag gå vidare från matterepetitioner och istället börja med det "riktiga" i mattedelen dvs strategier/övningsprogrammen för DTK, NOG, XYZ och KVA. Ska börja med att köra 2 pomodoro DTK, därefter blir det 2 pomodoro ELF och sen 2 pomodoro XYZ. Förhoppningsvis hinner jag mer och då blir det i så fall 2 LÄS och 2 KVA.
Eukaryoten
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: tor 21 jul, 2022 20:04

Re: Komvuxexamen -> 0,75 -> 0,95 -> Läkardrömmen!!

Inlägg av Eukaryoten »

Godkväll!

Idag har varit en väldigt bra studiedag. Hade ett sånt otroligt flyt och fick mycket gjort! Var väldigt kul att känna att jag kunde fokusera och att det dessutom gick bra. Jag börjar se små förbättringar. I problemlösningen har jag utvecklats genom att jag inte bara ger upp direkt, jag försöker och använder strategierna från programmen - och oftast får jag rätt svar. Jag behöver bli snabbare, men min största prioritet just nu är att jag får in den systematiska vanan så att jag vet vad jag gör och VARFÖR jag gör det. Mycket viktigt!

De senaste dagarna har min motivation varit lägre och jag har känt en ganska stor frustration över att jag fortfarande inte går på universitetet. Vill verkligen bara börja nu. Jag vet att jag fortfarande är ung och har lång tid på mig, men tror frustrationen blir mer påtaglig i och med att jag spenderat de senaste 2+ åren på att läsa på komvux.

Jag tänker att det är naturligt att motivationen går lite upp och ned ibland. Huvudsaken är att man är disciplinerad och fortsätter studera trots att man känner sig less. När det känns som att motivationen börjar dyka nedåt för mig brukar jag påminna mig dels om vad mitt mål är, men också att risken att jag får spendera ytterligare 2 år på att försöka komma in på universitetet är ännu större om jag verkligen inte satsar ALLT på att plugga inför högskoleprovet.

Att satsa helhjärtat innebär för mig riktigt fokuserat och intensivt plugg där man verkligen tar in det man lär sig, utan några distraktioner. (Givetvis tar man pauser, men huvudsaken är att studerandet blir riktigt effektivt oavsett hur mycket/lite man pluggar). Så var det för mig idag och det var fantastiskt. Jag har generellt lite koncentrationssvårigheter så har behövt minimera ALLT som kan distrahera. Har till och med installerat ett tillägg på webbläsaren för att blockera hemsidor... Youtube och nyheterna till exempel...

När det gäller pomodoro har jag också fått tänka om lite grann. På grund av att jag väldigt lätt distraheras tar det lite längre tid för mig att komma in i ett flyt i studierna. När det har gått 25 minuter har jag ofta väldigt nyligen kommit in i det flytet och då bryter jag mitt i - inte så bra med andra ord.

Min nya taktik är att köra 30 min pomodoro (med full fokus såklart). När tiden är över avgör jag om jag behöver fortsätta för att inte bryta mitt flyt, eller om jag verkligen är trött i huvudet och behöver en paus. Idag har det oftast varit så att jag har kört 2 pomodoro (dvs 60 min) utan någon paus emellan. Efter 60 minuter har gått kör jag 10 minuters paus där jag INTE håller på med mobilen (för att minimera intryck och distraktioner). Istället sträcker jag på mig, dricker vatten, kollar ut genom fönstret, går runt lite här hemma osv. När jag har längre pauser, typ vid lunch, kan jag kolla på mobilen.

Idag har jag gjort:

2 DTK, 2 ELF, 2 XYZ och 2 LÄS. Hade velat hinna 2 KVA också men orkade inte med det.

Gör som vanligt alla övningsuppgifter som tillhör genomgångarna. I DTK går jag systematiskt igenom lösningsstrategin som jag har för mig heter "De 5 stegen". Just nu går jag igenom dessa långsamt och noggrant vid lösning för att verkligen försäkra mig om att jag mentalt hänger med på vad jag gör. Kommer givetvis snabba upp detta framöver. Men jag tror verkligen på att det är viktigt att ha en bra grund innan man övar upp att bli snabbare. Om man börjar utan en grund blir det mer att man bara stressar igenom allt utan någon direkt taktik och med det kommer väldigt mycket slarvfel.

Idag tar jag med mig:

DTK: Om delar av svaret återkommer i flera svarsalternativ – räkna då på de delar av svaret som kan utesluta flest svarsalternativ. Om ett svarsalternativ förekommer flera gånger har den högre sannolikhet att vara rätt.

XYZ: Identifiera matematiken!! Undvik slarv!!! Stressa inte så att du gör slarvfel. Läs hellre igenom frågan ordentligt så att du förstår frågan och vad du behöver för att lösa uppgiften.

Var uppmärksam med uttryck där en term blir 0 och ska multipliceras med fler termer. Hela uttrycket får värdet 0! Läs igenom frågan och svar noggrant.

Markera tydligare vad jag beräknat, undviker förvirring!! Var en uppgift med frimärken som krävde flera beräkningar och jag råkade röra till det eftersom jag inte hade varit så tydlig i mina uträkningar kring vad som hade beräknats.

Imorgon har jag första arbetspasset på mitt nya deltidsjobb. Därav är jag lite osäker på vad jag kommer hinna med. Målet är 2 KVA och 2 MEK . Ska verkligen försöka hinna mer dock.

Godnatt!
Eukaryoten
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: tor 21 jul, 2022 20:04

Re: Komvuxexamen -> 0,75 -> 0,95 -> Läkardrömmen!!

Inlägg av Eukaryoten »

Såhär har mitt pluggschema sett ut de senaste 2 veckorna:

DEL 1 – FRAM TILL OCH MED 23 JANUARI

A: 2 pomodoro ORD
B: 2 pomodoro matterepetition
C: 2 pomodoro ELF
D: 2 pomodoro matterepetition
E: 2 pomodoro LÄS
F: 2 pomodoro matterepetition
G: 2 pomodoro MEK
H: 2 pomodoro matterepetition
Börja om från början…

Såhär ser mitt pluggschema ut just nu:

DEL 2 – FRÅN OCH MED 23 JANUARI

A: 2 pomodoro ORD
B: 2 pomodoro DTK
C: 2 pomodoro ELF
D: 2 pomodoro XYZ
E: 2 pomodoro LÄS
F: 2 pomodoro KVA
G: 2 pomodoro MEK
H: 2 pomodoro NOG
Börja om från början…

Jag följer det i allra största utsträckning men gör emellanåt justeringar i ordningen. Idag började jag med del 2 men kommer givetvis att gå tillbaka och repetera matte om det behövs. Exempelvis när jag svarat fel på uppgifter i övningsprogrammen.
Eukaryoten
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: tor 21 jul, 2022 20:04

Re: Komvuxexamen -> 0,75 -> 0,95 -> Läkardrömmen!!

Inlägg av Eukaryoten »

Hej!

Hann med lite plugg idag trots första arbetsdagen på nya jobbet. Det blev 3 pomodoro KVA och 2 pomodoro MEK. Sista pomodoro-passet i KVA körde jag snabb repetition av potensregler, kvadreringsregler och konjugatregeln. I MEK tar jag med mig att vara uppmärksam på prepositioner, positiva och negativa laddningar när det gäller nyckelord. Även att vara uppmärksam på riktning och byten i meningar eftersom det kan ge indikation på vilket ord som passar in.

Försökte mig på en pomodoro NOG nyss men märker att jag var alldeles för trött i huvudet så då är det ingen idé att fortsätta om det är ofokuserat plugg.

Imorgon blir det: 2 pomodoro NOG, 1 pomodoro ord och sen ska jag försöka hinna med 2 pomodoro DTK! Är snart klar med strategierna för alla delar. :) Måste se till att bli färdig innan veckan är slut så jag så fort som möjligt kan börja öva ordentligt med övningsuppgifterna.

Godnatt!
Eukaryoten
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: tor 21 jul, 2022 20:04

Re: Komvuxexamen -> 0,75 -> 0,95 -> Läkardrömmen!!

Inlägg av Eukaryoten »

Hallå hallå!

Idag hade jag mitt andra arbetspass på nya jobbet och jobbade lite längre än vad som var tänkt. Så var ganska trött när jag kom hem. Hann bara med 1h med fokuserat plugg, men det är bättre än inget! :)

Blev 2 pomodoro NOG nu på kvällen. Gjorde färdigt strategierna och övade i träningsprogrammet med 5 uppgifter för skojs skull. Fick 3/5 rätt, dvs 60% rätt. De två uppgifterna jag gjorde fel på gick jag i fällan och gjorde antaganden utan att dubbelkolla om jag tänkte rätt, precis så man inte ska göra! Bra att jag uppmärksammade när jag gör så. Men tror det delvis också handlade om att jag är ganska trött i huvudet, då blir det större risk för slarvfel.

Det kändes åtminstone ganska bra. Jag kände mig inte lika stressad som vanligt och jag var färdig inom tidsramen. Så fort jag känner lite nervositet/stress komma krypande är jag väldigt konsekvent med mig själv och för tillbaka fokus till uppgiften. Intalar mig att stress inte hjälper mig och att det enda jag ska fokusera på är att vara strategisk och analysera uppgiften.

En av uppgifterna var jag osäker på så jag gick vidare till nästa uppgift ganska snabbt istället för att fastna, som jag har en tendens att göra. När jag återgick till uppgiften kunde jag lösa den och fick dessutom rätt. Ibland hjälper det att släppa en uppgift och återkomma till den.

Imorgon ska jag kolla lite närmare på uppgifterna och felanalysera lite för att se lite mer exakt vart jag tänkte rätt och fel. Imorgon har jag inte heller lika mycket att göra så planen för imorgon blir:

Felanalys av uppgiftsprogrammet för NOG, 6 uppgifter NOG, 2 pomodoro ORD, 2 pomodoro DTK och 2 pomodoro ELF. Får se vad mer jag hinner. Hinner jag mer så blir det 2 pomodoro XYZ.

Godnatt!
Skriv svar