Läs 2013-04-06 Uppgift 13 provpass 5

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Kobold
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: sön 05 okt, 2014 17:04

Läs 2013-04-06 Uppgift 13 provpass 5

Inlägg av Kobold »

Hej! Jag förstår inte riktigt varför svaret blir D, eftersom det står att det rimmar dåligt med läroplanen.

Tack på förhand, Kobold
Rolfsmed
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 38
Blev medlem: tor 15 aug, 2013 12:50

Re: Läs 2013-04-06 Uppgift 13 provpass 5

Inlägg av Rolfsmed »

"Men det som vållade de allra största svårigheterna för studenterna var något som nog ingen av oss var riktigt förberedd på. Vi blev helt enkelt tagna på sängen! I text efter text konstaterar studenterna att litteraturläsning var en högst sporadiskt förekommande aktivitet i de aktuella förskolorna och att bokvalet skedde helt slumpmässigt när personalen någon enstaka gång läste för barnen. Några övergripande teman som bokläsningen var inbäddad i stod inte att finna. Det var däremot ganska vanligt att bokläsningen primärt hade ett disciplinerande syfte om personalen tyckte att barnen var alltför stimmiga eller okoncentrerade."

Det är stycket som behandlar ATT bokläsning förkommer sparsamt i förskolor, men inte VARFÖR.


"Men det räcker inte med detta. Samtliga studenter konstaterar dessutom att några samtal kring det lästa aldrig tycktes förekomma. Fram växer bilden av en förskoleverksamhet där litteraturläsning och boksamtal är mycket lågt prioriterade. Det rimmar dåligt såväl med läroplanen som med vad aktuell forskning säger om bokläsningens och boksamtalets betydelse för barns kunskaps- och språkutveckling. Däremot tycks språklekar à la Bornholmsmodellen vara en relativt vanlig aktivitet i de besökta förskolorna. Man kan med fog ställa sig frågan vilket som mest gynnar förskolebarns språkutveckling – läsning av och samtal kring berättelser med ett begripligt och meningsfullt innehåll eller bollande med stavelser, rim och ramsor tömda på allt annat innehåll än ljud och språk."

I nästa stycke uttrycker författaren att det rimmar dåligt med läroplanen, men det är ingen förklaring till VARFÖR bokläsning förekommer så sparsamt, vilket är frågan. Således är alternativ D rätt, då ingen förklaring ges.

Hoppas det hjälper dig!
Skriv svar