Litteratur inför läkarprogrammet

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Jille
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 13
Blev medlem: fre 04 jan, 2013 19:34

Litteratur inför läkarprogrammet

Inlägg av Jille »

Hej,

Jag tänkte hoppa på läkarprogrammet hösten -23.

Jag sitter och funderar på om det finns någon litteratur man kan läsa för att börja förbereda inför programmet och underlätta den första tiden.

Jag ska skola om mig sent i livet och helt byta bana nämligen.

Någon som har tips på böcker man kan läsa?

Tack på förhand
mutntninja
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 55
Blev medlem: mån 02 dec, 2013 18:14

Re: Litteratur inför läkarprogrammet

Inlägg av mutntninja »

Vet inte om dessa är från läkarprogrammet men läste kursen anatomi och fysiologi för några år sedan och där hade vi boken: https://www.adlibris.com/se/bok/fundam ... OlEALw_wcB

Den beskriver ju kroppen ner på cellnivå och uppåt, olika celler, vävnader, organ och hur de fungerar osv.

EKG.nu är också bra för att lära sig läsa och tyda EKG’n
AstChr
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 94
Blev medlem: fre 05 aug, 2022 16:20

Re: Litteratur inför läkarprogrammet

Inlägg av AstChr »

Hej!

Jag ska börja läkarprogrammet nu VT23 i Lund och har hittat denna canvas-sidan https://canvas.education.lu.se/courses/8461/modules , går man ner på sidan kan man hitta alla terminerna och respektive litteraturlista. Jag skulle tro att litteraturen inom basämnena är typ samma oavsett lärosäte, men behöver ju inte ligga på samma terminer som de gör i Lund. Dom rekommenderar dock många böcker inom varje ämne, så där får man undersöka lite vilken bok som passar en själv bäst.

Har sen tidigare läst endel cellbiologi och biokemi så har Essential Cell biology och Biochemistry hemma, som är två av dom rekommenderade kursböckerna för första terminen i Lund. Tycker Essential Cell var jättebra så har börjat öppna den igen och tänkte gå igenom en del nu innan kursstart. Biochemistry mindre inspirerande, men kanske inte gav den en chans riktigt. För cellbiologin använder sig endel även av den lite tjockare "The Cell", men jag tror inte jag hade nyttjat den lika mycket.

Utöver cellbiologi och biokemi första terminen i Lund ingår även immunologi, genetik, embryologi, vetenskapligt förhållningssätt och professionell utveckling. Jag tror cellbiologin är den största klumpen, så vill du förbereda dig lägg lite energi där, men egentligen tror jag inte det spelar så stor roll, du kommer komma in i det när du väl börjar:) Jag gör det mest för att det är kul

Anatomin i Lund börjar inte förens termin 2, men funderar på att önska mig en bok om det i julklapp då jag verkligen är taggad på det!
Användarens profilbild
hasselblad
Stammis
Stammis
Inlägg: 101
Blev medlem: tis 20 aug, 2013 19:59

Re: Litteratur inför läkarprogrammet

Inlägg av hasselblad »

Det kan vara smart att läsa lite cellbiologi, kanske också repetera kemi och biologi från gymnasiet. Beroende på vad du läst tidigare kan läkarprogrammet vara ganska mycket mer intensivt än vad du är van vid, då skadar det inte med förberedelser.

Annars hade jag rekommenderat att läsa brett om medicin för att få lite bredare ingång och allmänbildning. Medicinhistoria, patientupplevelser, skönlitteratur om sjukdomar (ex. Madame Bovary).
Läkarstudent, T9
Skriv svar