Nervös för blackout

Diskussioner om provdagen och allt däromkring
Skriv svar
colincnk
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 16 sep, 2022 15:55

Nervös för blackout

Inlägg av colincnk »

Hej!

Har skrivit Högskoleprovet ett par ggr, men aldrig riktigt pluggat eller brytt mig väldigt mycket. Den här gången har jag kört all in, jag har pluggat hårt och känner mig redo. Det enda jag är nervös över är att jag kommer lägga ner så mycket vikt och press på mig själv under provdagen att jag kommer få en blackout eller något liknande.

Har ni några tips på hur man motarbetar detta?
Jomana JOM
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 27 jul, 2021 18:40

Re: Nervös för blackout

Inlägg av Jomana JOM »

Jag känner precis samma sak. Tar gärna också del av tipsen.
Frasse00
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 10 jan, 2023 10:57

Re: Nervös för blackout

Inlägg av Frasse00 »

Meditation och motion hjälper mig att behålla lugnet, hpguiden har sin egen sida om hur du hanterar stress.
Användarens profilbild
amandalovisa
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 121
Blev medlem: tor 25 jan, 2018 21:14

Re: Nervös för blackout

Inlägg av amandalovisa »

Black outs, i min erfanrenhet, beror alltid på stress och nervositet. Har hänt någon gång när jag under provdagen blev störd av att en provledare tog min klocka (den får tydligen inte ligga på bordet, måste sitta på armen) och fick fullständig black out och kunde inte koncentrera mig resten av provet. Detta tror jag helt berodde på stresspåslaget som jag fick av att inte ha exakt koll på tiden. Jag skulle därför rekommendera att komma på vad som skulle kunna hjälpa dig att minska på stressen. Bland annat kolla upp innan EXAKT var din provlokal är i förväg, kanske till och med vilket klassrum om du kan. Dubbelkolla så att allt är packat och dubbelkolla så att du har koll på alla regler (typ att klockan ska sitta på armen :D ) eller något annat du vet kanske kommer stressa dig på provdagen.

Något som är ganska fantastiskt är ju också att man faktiskt kan förebygga stress. Det som hjälper mig allra mest, från att sluta stressa till att öka koncentrationsförmågan, är absolut träning! Jag föredrar riktigt pulshöjande, men man måste inte träna stenhårt för att märka skillnad. Jag rekommenderar verkligen att springa/gymma/promenera/intervaller/cykling eller vad som helst dagarna innan provet. Och väl på provdagen, har du möjlighet att gå/cykla till provlokalen istället för att åka bil så gör det, sitt inte still på rasterna utan gå upp och ner för någon trappa eller gå ut och ta en nypa luft.

Och så kom ihåg, provet kan göras hur många gånger som helst! Går det dåligt är det inte hela världen. Att veta det kan vara en lugnande tanke i sig!
Bexalia
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: mån 09 jan, 2023 14:18

Re: Nervös för blackout

Inlägg av Bexalia »

Hej!
Jag har mycket problem med ångest i bakgrunden och står inför liknande förutsättningar som du, Så jag förstår vad du menar. Vet att det kommer bli tufft för mig mentalt att inte ca hela provet sitta och fundera på hur väl jag presterar och vad det innebär för min framtid.
Som dem andra säger så gäller det även för mig att träning är det allra bästa för detta. Inte ens ffa fysisk träning (även om det också är hjälpande) utan snarare övningar på formatet så att jag är bekväm med det och inte upplever mig få några större överraskningar på själva provdagen. Men det är saker som vi så här dagen innan inte kan påverka så mycket.
Så idag/ikväll och imorgon innan/under provet handlar det så mycket som möjligt om att slappna av. Vilket är lättare sagt än gjort. Studier har visat på att det är bra att lägga ifrån sig studieböckerna i tid och inte försöka "klämma in" någon mer information så här på slutet, annars blir faktiskt prestationen på själva provet sämre. Äta gott, tänka på annat och sova så mycket man kan ger en dem bästa förutsättningarna. Om det är möjligt är även en lugn morgon innan provet väldigt bra.

Händer det ändå att du får "black out" under provet så är det med största sannolikhet stress. Du har pluggat och du säger själv att du känner dig redo och då antar jag att du faktiskt också känner att du kan dina grejer. Så då är inte själva kunskapen problemet, utan bara att komma åt den.

Gör så här:
1. Andas djupt ner i magen. Tänk att magen är som en ballong. andas in tills det känns som att ballongen nästan ska spricka. Nästan så att det stretchar lite i huden
2. Andas ut så kontrollerat som är bekvämt för dig
3. Sätt en av dina knytnävar mellan knäna
4. När du andas in igen nästa gång så tryck ihop knäna runt handen. Behöver inte vara särskilt hårt! Cirka 30% av din kraft
6. Andas ut och låt knäna slappna av/glida isär
7. Upprepa så länge du behöver/hinner

Detta trick är biologiskt reglerande och det hjälper kroppen att lugna ner sig och inse att den inte är i fara. Science!
Du klarar detta! Heja Heja och Lycka till!
Skriv svar