Ni som är duktiga på missing words!

Diskussioner kring ELF-delen samt ELF-uppgifter
Skriv svar
leku
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 115
Blev medlem: tis 01 jun, 2021 11:41

Ni som är duktiga på missing words!

Inlägg av leku »

Kan ni hjälpa mig här? Jag är ganska duktig på verbala provet i övrigt, men ELF missing words kan jag ha svårt för. Fick nu 2 fel på mitt senaste missing words vilket jag inte har råd med.
Kan nån förklara varför mina alternativ var fel?

Are you ever 31_____ to ask whether entities such as electrons, black holes
and the Higgs particle really exist? As a chemist I worry about what is real
and dependable in my feld. I also care because all of this goes to the heart
of an old, important – and unresolved – debate about how to regard scientifc discoveries.
Realists retort such an approach is cavalier, or even dangerous.

Science progresses by creeping up on the truth about the world: 35_____ successive theories were merely to replace one another, that progress would be truly miraculous.
Eric Scerri, New Scientist


31.
A expected
B persuaded
C supposed
D tempted

35.
A unless
B as
C although
D if.

Jag själv valde C på båda, men rätt svar är D och D. Jag tycker supposed fungerar i 31, eftersom författaren ifrågasätter hur mycket man ska anta eller ifrågasätta i vetenskapen, men D är ju också bra ser jag, men förstår inte riktigt varför C inte skulle fungera, eller varför D är bättre.

35 är jag lite mer osäker på, någon som kan fylla i och flexa sin elf-skills?
leku
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 115
Blev medlem: tis 01 jun, 2021 11:41

Re: Ni som är duktiga på missing words!

Inlägg av leku »

(provet är 2017 HT PP4)
styles223
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: fre 13 aug, 2021 13:36

Re: Ni som är duktiga på missing words!

Inlägg av styles223 »

Främst låter det gramatiskt fel med supposed, det blir fel att säga att man förmodar att fråga , låter bättre om man är frestad att fråga. Altough blir på svenska fastän vilket inte heller passar meningen blir: fastän efterföljande teorier bara var för att ersätta varandra vilket låter fel.

Fastän måste vara fastän något exempelvis fastän jag har ont i knäet kan jag gå, man kan inte säga fastän kan jag gå det låter fel. medans if eller svenska om passar bra, meningen blir då om efterföljande teorier bara var för att ersätta varandra
Kloky
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 32
Blev medlem: tor 12 maj, 2022 16:57

Re: Ni som är duktiga på missing words!

Inlägg av Kloky »

Så när jag kör ELF (har alltid fått alla rät på just den delen) tycker jag att det är bäst att gå igenom alla alternativen och testa om det passar både som ett naturligt val men även i kontext. Till skillnad från LÄS försöker de inte lura en med flera alternativ som passar och ett som passar bättre, det är ganska tydligt med endast ett passande alternativ.

31. Så vi går igenom alla alternativ här också, A och B låter passar inte kontextuellt, vist kanske i några religiösa/filosofiska kontext skulle man ha förväntningar eller bli övertalad att ifrågasätta elektroners existens men inte den vetenskapliga processen och det är ju den som diskuteras alltså stryks den. C "supposed" som betyder skulle (tänk på frasen "you are supposed to clean your room today") har samma problem som A och B alltså att det inte finns vetenskapliga sammanhang där man skulle ifrågasätta en elektronens existens. Möjligen tänker du på översättningen suppose vilket betyder anta men det funkar inte heller om du antar ngt så frågar du inte om det.

Kanske ABC kan instinktiv passa då tja vetenskapen bör ha rum för att uppmuntra folk att ifrågasätta antaganden med tanke att historiskt mycket vi antagit varit sant inte varit det, dock är detta snarare något filosofin gör. Det är tabu att gå emot vetenskapen, jag menar flat earthers är ju inte direkt kända som filosofer utan snarare som idioter. Därefter blir ifrågasättning något man blir frestad att göra, man blir tempted att göra något som man inte ska göra. alltsåpassar alternativ D


35 är lite enklare,
"Science progresses by creeping up on the truth about the world..." här beskriver text förfataren hur vetenskapliga procesen funkar

"_____ successive theories were merely to replace one another, that progress would be truly miraculous." här beskriver förfataren hur den vetenskapliga metoden alternativt kunde vara men påpekar att en sådan process skulle vara onaturlig "mirakulös " alltså kan inte ske i verkligheten.

ABC är alternativ som skulle passa om den andra delen av meningen skulle vara en beskrvning av en riktig process relerad till den första delen. D passar då if just beskriver ett påhitat scenario som textförfataren gör.
Skriv svar