Plugga behörigheter, råd?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
elinav
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 7
Blev medlem: ons 27 okt, 2021 20:32

Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av elinav »

Behöver tips och råd, hoppas någon vill svara. Jag har jobbat som medicinsk sekreterare i tio år nu och känner att, nej nu måste jag satsa. Har drömt om läkaryrket i många år men lagt det på hyllan då jag ju "inte kan matte". Är nu 31 år och har två småttingar. Provade läsa matematik 2c distans via komvux nu i år och klarade kursen (tänk att det gick tack vare motivation!).

Nu behöver jag ju ett naturvetenskapligt basår. Hur göra? Gå ner i tid och plugga distans via komvux igen? Ta tjänstledigt helt och hållet så man blir klar fortare? Eller är det bättre att plugga in behörigheterna via någon högskola/universitet?
Någon som varit i liknande situation?
ultimateys
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 19
Blev medlem: fre 14 maj, 2021 0:20

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av ultimateys »

Tjae, hur mycket behöver du läsa? Samtliga naturvetenskapliga kurser? Min åsikt är att det är bäst att läsa i högsta möjliga tempo du kan! Dels blir du klar snabbare och dels simulerar du ju det höga tempot på läkarlinjen.

Vad som fungerat för mig har varit 2 kurser i taget 50% vardera (behövt läsa 1700p, 650 to go!). Sen balansera det med hp-plugget så att man kan kommer in också. Men att då lägga till jobb och barn hade ju varit mycket krävande, så skulle nog skippa jobbet om möjligt!
injoro
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 68
Blev medlem: ons 03 apr, 2019 11:09

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av injoro »

Hej!
Jag har också läst in behörigheten parallellt med heltidsjobb. Det tog mig två år (9 kurser), och då har jag inga småbarn hemma. Jag upplevde att det var väldigt svårt att dessutom hinna/ orka fokusera på HP-plugget ovanpå detta, då komvux-studierna krävde mycket av min ork. Så mitt råd är; jobba inte mer än nödvändigt, helst inte alls om du kan. Det är så lätt att bränna ut sig.... Och om du ska läsa på distans; NTI-skolan är överlägset bäst! Jag tyckte det funkade jättebra, och behöver man justera studietempot är det aldrig några problem. Duktiga och engagerade lärare. Du kan dessutom plugga när det passar dig; morgnar / kvällar/ nätter, vilket inte är fallet om du ska gå ett basår vid någon högskola eller fysisk komvux.
Lycka till!
vertebralis
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: tor 04 nov, 2021 14:35

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av vertebralis »

Hej!
Jag pluggar basåret via SU just nu. Det går på distans och funkar jättesmidigt. Jobbar ca 30-40 % vid sidan om (som hyrsjuksköterska) och tycker nog det är max pga hur jag upplever tempot. Om ekonomin/CSN tillåter så ta tjänstledigt, läs ett basår så det blir gjort, och på sin höjd jobba någon dag i veckan. Du vill ju ha tid till småttingarna också! Och du, som med. sekreterare borde du kolla bemanningsbranschen. Flera bolag har utökat sin verksamhet och inlkuderar er med!
Användarens profilbild
johannazarah
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 47
Blev medlem: tis 17 nov, 2020 11:38

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av johannazarah »

Hej på dig!

Först och främst, kör hårt!.. Om du kan! Det vore hemskt att känna när man närmar sig dödsbädden "Varför gjorde jag inte det, varför gav jag inte detta en chans?"

Jag läser just nu naturvetenskapligt basår på folkhögskola, vilket jag VARMT rekommenderar. Det är visserligen 100% studier så det finns knappt möjlighet att arbeta bredvid. Du satsar ett läsår på att få med dig behörigheterna, liten klass, stort engagemang från lärarna och du hamnar i en extra kvot; BF-kvoten! Den STÖRSTA fördelen med folkhögskolestudier är att vi har delprov i ämnena, på komvux/högskola tentar man oftast av hela kursen. Tillexempel hade vi prov i kemisk beräkning innan höstlovet. Vi går aldrig senare än till 15.30 vilket ger gott om tid efter skolan, jag tänker framförallt på att du har barn också.

Om du undrar något mer om BF/folkhögskola är det bara att skriva :-) Kram och lycka till med valet!
F i 11 ämnen på gymnasiet -> Läste upp behörigheter + 3:a i omdöme -> Ämneslärarprogrammet 6 mån -> Läste ma2b + 4:a i omdöme -> Socionomprogrammet 1 år -> Naturvetenskapligt basår -> Mitt livsmål: Läkarprogrammet
elinav
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 7
Blev medlem: ons 27 okt, 2021 20:32

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av elinav »

Tack snälla för era svar!
Ja precis det är alla naturvetenskapliga ämnen som behövs.. tänk vad skönt om man redan hade läst det på gymnasiet så det var klart. Dock var det inte läge då pga massa omständigheter.

Tack ultimateys för tips om att läsa två kurser 50 %, då kanske man inte ledsnar ur på en gång ;) Ni har nog rätt att det blir för mycket med jobb och barn. Tyckte det var drygt att plugga matematik 2 varje kväll och då körde jag den kursen 25 %..

Håller med injoro, NTI-skolan var jättebra tycker jag! (Körde mattekursen där)

vertebralis: ska absolut kolla upp bemanningsbranchen!

johannazarah: Folkhögskola skulle nog passa mig allra bäst! Läste in gymnasiet på Folkhögskola. Tyvärr finns det inga i närheten där jag bor som erbjuder just naturvetenskapligt basår :/

Jag skrev förresten högskoleprovet för första gången nu i höst, väntar med spänning på resultatet hehe. Hoppas på hög poäng så man verkligen har en anledning att fixa behörigheterna, men det är nog mest önsketänkande!

I alla fall så lär det bli till att plugga distans via komvux. Gå ner ordentligt i tid på jobbet. Ekonomiskt ska det funka. Vill ju som sagt ha tid och ork med barnen, dom är självklart första prio :)
Skönt att bolla tankar med andra som förstår. Man grubblar hela tiden, "vad är rätt", "hur ska jag göra" "kommer jag ens fixa alla kurser" "kommer jag ens passa som läkare". Listan kan göras lång.. ;)
IsaAnc
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: mån 18 jan, 2021 22:52

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av IsaAnc »

Hej
Jag har också behövt att läsa in naturämnena då jag själv gick samhälle. Jag läste på Komvux men tyckte verkligen det var hemskt. Alla studier skedde på egen hand med ringa genomgångar. Konceptet var i generella drag "Hej, välkomna till uppropet. Denna boken ska vi använda - ses på slutprovet". Hade jag kunnat göra om hade jag utan tvekan läst ett medicinskt/tekniskt basår. Då får du både genomgångar och klasskamrater, som du kan plugga med/bolla idéer. Dock får du, såklart, vara beredd på att lägga ner mycket tid (kan dock vara bra då man kommer in i rätt "pluggtänk").
Ps, läser du ett tekniskt basår behöver du i så fall läsa till biologin efter men det lilla kan man stå ut med Komvux.

Hoppas mina ord kan vara till någon hjälp.
Lycka till!
elinav
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 7
Blev medlem: ons 27 okt, 2021 20:32

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av elinav »

Men åh det är ju faktiskt också en bra idé IsaAnc! Finns tekniskt basår inom ok pendlingsavstånd. Jag ska kolla upp hur mycket man behöver vara på plats och hur långa dagar det kan bli. Vill inte att barnen ska få för långa dagar i förskolan. Men det kanske är bra att göra på det viset om man som jag, måste kämpa med matten.. Tack!
Yana90
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 44
Blev medlem: ons 27 sep, 2006 2:00

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av Yana90 »

Jag läste naturvetenskapligt basår på Stockholm universitet. Det var på distans men man behövde komma in och skriva tenta / göra labbar några gånger per termin ( Jag gjorde det under 2020/2021 så jag hade mina tentor på distans istället). Jag behövde läsa in biologi 1 & 2, kemi 1 & 2, fysik 1 & 2 och matte 4.
Jag klarade alla kurser men det var många som inte gjorde det. Många läste också kurserna även om de hade betyg i dem sedan innan för att få garantiplats på SU och flera av dem sa att kurserna var svårare på basåret än på komvux / gymnasiet men jag kan själv inte göra den bedömningen.

Det positiva var att jag lyckades läsa in alla kurserna på ett år. Jag är också 31 och känner att jag har ingen tid att ödsla. Det negativa var att det var ett enormt tempo. T.ex. 4 föreläsningar i veckan i kemi och varje föreläsning motsvarade 1 vecka i vanligt tempo samtidigt som man har 2-3 kurser parallellt. Jag har även läst till ingenjör på UU och tempot på det här basåret var mycket jobbigare än mina universitetets studier på UU. Så jag rekommenderar att bara studera om du väljer att gå samma väg som jag gjorde. Om du har några frågor så svarar jag gärna!
elinav
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 7
Blev medlem: ons 27 okt, 2021 20:32

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av elinav »

Alltså jag blir inte klok på det här, vilken väg jag ska gå eller om man ska lägga drömmen på hyllan direkt? Fick resultat 0.95 på hp nu, helt ok ändå med tanke på första gången osv. Men låångt kvar till 1.7... är det ens möjligt? Fick 0.5 på kvant och 1.4 på verbala. Ni kanske förstår vilken mattehjärna jag har.. hur ska jag klara matte 3 och 4?

Min "plan" var väl att om jag låg runt 0.5 totalt skulle jag satsa på en annan utbildning, kanske ssk. Om jag kom över 1 skulle jag försöka plugga upp behörigheterna och försöka satsa. Nu blev det nåt mittemellan så jag är inte alls klokare :/

Verkar ju jättesvårt att plugga basår via universitet, frågan är om jag har större chans via komvux ändå? Eller ska jag ge upp och satsa på något annat? Känner mig rådvill!
grodan123
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 75
Blev medlem: tor 15 okt, 2015 12:01

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av grodan123 »

Jag skrev också exakt 0,95 mitt första HP! Har gått naturbasår och har sedan dess skrivit HP några gånger till, men nu skrev jag 1,7! Jag läste på komvux, hade en superbra lärare så matten gick bra men jag är verkligen inget mattesnille. Jag hade redan då bestämt mig för att satsa på HP så struntade i vad jag fick i betyg vilket var skönt. Vill man ha möjligheten att söka in via betyg kan det vara bra att läsa på universitet då inte betygen påverkas (om man inte är svinbra på matte o.s.v. och vill höja sina betyg på basåret, men för mig var det inte tänkbart). Tror egentligen inte direkt det skiljer i svårighetsgrad om man läser på universitet jämfört med komvux, det är ju samma kurser, beror nog snarare på lärare och upplägg.

Det jag inte visste när jag valde att läsa på komvux var att man kan komma in i en annan kvot om man läst naturbasåret på folkhögskola! Då får man som ett helhetsbetyg, finns att läsa om i gamla trådar :) Och då kan man komma in med lägre HP. Så rekommenderar dig att kolla upp det!

Självklart finns det massor av andra bra utbildningar men visst går det om man vill! Basåret är tufft men har man ett mål så går det!! Lycka till med allt!
Användarens profilbild
johannazarah
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 47
Blev medlem: tis 17 nov, 2020 11:38

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av johannazarah »

Hej!
Om någon är nyfiken på naturvetenskapligt basår på folkhögskola så håller jag i skolans instagramkonto denna vecka! Passa på att ställ frågor eller läsa svar på frågor som jag fått. Perfekt att få en inblick hur det är att läsa basår på folkhögskola!

@blekingefhsk
F i 11 ämnen på gymnasiet -> Läste upp behörigheter + 3:a i omdöme -> Ämneslärarprogrammet 6 mån -> Läste ma2b + 4:a i omdöme -> Socionomprogrammet 1 år -> Naturvetenskapligt basår -> Mitt livsmål: Läkarprogrammet
MinHpResa22
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 22 jun, 2022 10:17

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av MinHpResa22 »

Hej elinav!

Var i samma sits som du, hade inget slutbetyg och drömmen är att bli läkare.
Har precis avslutat ett års studier på folkhögskolan, naturbasåret. Tvekade länge men nu är jag så jäkla glad att jag gjorde det. Nu har jag alla behörigheter för att söka.
Jag tycker absolut inte att du ska ge upp, hitta ett sätt som fungerar för dig.
elinav
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 7
Blev medlem: ons 27 okt, 2021 20:32

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av elinav »

Tack för era råd och svar! Folkhögskola hade passat mig perfekt, men det finns ingen i närheten tyvärr som erbjuder naturvetenskapligt basår. Alla ligger så pass långt bort att jag skulle behöva flytta..

Jag har läst upp matematik 3 och biologi 1 på komvux under våren vilket har fungerat bra. Jag klarade matten, men det var inte lätt.
Nu har jag sån extrem beslutsångest om jag ska fortsätta ta tjänstledigt och läsa upp ämnen, eller om jag ska hoppa på sjuksköterskeprogrammet som jag har kommit in på till hösten.
Vad ska jag göra? Mina tankar går som så att hur ska jag, en vanlig medelmåtta, ens kunna komma in på läkarprogrammet? Hur ska jag kunna tävla med alla snillen? När jag läst upp alla ämnen (om det går), hur ska jag kunna höja hp-poängen till i princip det dubbla? Ja, jag börjar tvivla på mig själv.
Linn54321
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 14
Blev medlem: sön 07 feb, 2016 12:16

Re: Plugga behörigheter, råd?

Inlägg av Linn54321 »

Åh vad jag känner igen mig i dina tankar. Jag var i samma sits, pga att jag inte trodde på mig själv ledde det till prokastrinering och att jag istället läste till sjuksköterska. Men jag har inte kunnat släppa läkardrömmen och ska plugga hp nu igen. Det är ingen stress att börja läsa, vänta hellre och försök och komma in på läkare om det är det du verkligen vill. Vet inte hur gammal du är men jag närmar mig 30 och önskar jag hade försökt tidigare istället.
Skriv svar