Prestera på provdagen

Diskussioner om provdagen och allt däromkring
Skriv svar
Hende
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: tor 14 jul, 2022 16:15

Prestera på provdagen

Inlägg av Hende »

Hej!

Jag har pluggat HP rätt hårt inför detta prov. När jag pluggar går det bra. Jag har gjort 11 hela prov nu och har ett snitt på knappa 1.85. Jag har visserligen pluggat bättre inför detta prov än tidigare men får mycket mycket sämre resultat (1,5) på provdagen än jag får när jag tränar.

Min undran är hur ni andra gör för att maximera er potential på provet? Hur tänker ni?

Med vänlig hälsning
leku
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 119
Blev medlem: tis 01 jun, 2021 11:41

Re: Prestera på provdagen

Inlägg av leku »

Tycker också detta är en relevant fråga som jag tycker HP-guiden missar lite kring. Vad säger forskning om detta? Hur kan man optimera ens kognitiva förmåga under provdagen? Studier måste ju ha gjorts vid liknande tillfällen, SAT-proven i USA eller varför inte exempelvis schacktävlingar. Vad är den bästa maten, vad ska man göra på rasterna? Jag tycker det mesta man får höra här är att det är individuellt, vilket såklart stämmer, men vad säger forskningen?
Användarens profilbild
ElinCcc
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 17
Blev medlem: tis 10 aug, 2021 18:11

Re: Prestera på provdagen

Inlägg av ElinCcc »

Hej!
Jag brukar gå och lägga mig extremt tidigt så jag är utvilad, har ett kompendium med massa tips & tricks för hp samt alla strategier som jag läser igenom på rasterna så allt är färskt, packar så jag alltid kan snacksa på något under rasten för att inte förlora energi och brukar alltid blunda och ta några djupa andetag precis innan provet börjar så man kan ställa in sitt fokus ordentligt. Brukar få samma resultat som jag får hemma eller 0,5 under. Stort tips är att ha noise-cancelling hörlurar att kunna sitta med på rasten. Sjukt skönt att bara få lite tystnad runtom sig så man kan ladda om inför nästa provpass. Sen har jag även en liten motivations spellista på spotify som jag brukar lyssna på under bilturen dit för att pumpa upp självförtroendet lite!
Londisan
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 85
Blev medlem: sön 31 mar, 2019 12:18

Re: Prestera på provdagen

Inlägg av Londisan »

Det är det klassiska är att man ska vara utvilad, så om man är en natt person är det nog bra att försöka ställa in sig några dagar innan så man vänjer sig. Med mat, vet inte om det finns några studier på det men jag tycker att gröt, eller något som har mycket långsamma kolhydrater på morgonen funkar bra. Tycker det också är bra att fylla på med energi under rasterna, dricka mycket vatten. För min del brukar jag har "nyttiga" snacks på förmiddagen som frukt/nötter och sen rasten efter lunchen brukar jag ta lite godis/choklad för att kvickna till inför sista delen. Något jag gjort dem senaste gångerna är att dagen innan inte plugga något, kanske snabbt blicka i mina matte anteckningar och göra typ 5 min memerise men det är max. Vet inte om det är därför jag har gjort bättre på dem än mina andra prov men jag tror det har hjälpt lite, tycker man är lite mer taggad om man inte suttit dagen innan och gått igenom massa prov.
Froztyiv
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 06 sep, 2022 15:47

Inlägg av Froztyiv »

Andra gången jag ska göra HPP. Första gången gjorde jag för att testa mina kunskaper samt hur upplägget är, denna gång går jag in för det och hoppas jag kommer in på den linjen jag strävar efter.

som kondiktionsidrottare jag är så känner jag till att dagarna innnan är viktigare än dagen innan, jag kan däremot tänka mig att sömnen dagen innan är väldigt viktig i jämförelse med kondiktionsidrottslopp. utvilad kropp ger en bättre knopp.

Jag strävar efter att gå upp tidigt varje dag denna vecka samt studerar flitigt denna vecka tills dagen innan, då gör jag bara analys eller lättare uppgifter för att både få upp självförtroende och påminna mig själv.

under provets gång så ska jag försöka äta samt röra på mig på något sätt, gå i trappor upp och ner, fylla på med energi. Jag såg på svts program med Anders Hansen, psykolog att 30 minuters rörelse i form av en enkel promenad kan ge en väldig god effekt när det kommer till minnet. jag drar slutsatsen att bara 10 minuter kan göra någon typ av hjälp. därav så tänker jag det är extra viktigt att använda sin lunch till att röra på sig, 30 minuter minst.
äta och drick varje rast, inte för mycket socker, protein startar hjärnan. belöna dig själv efteråt.

fastna inte under provets gång. Om du märker att tiden går, gå vidare till nästa eller se om du kan utesluta några svarsalternativ.

Lycka till,
Skriv svar