Skillnad mellan olika skolor

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
ceraki
Stammis
Stammis
Inlägg: 243
Blev medlem: ons 31 okt, 2012 13:33

Skillnad mellan olika skolor

Inlägg av ceraki »

Hej!
Jag har länge velat bli läkare och hoppas kunna komma in till våren. Min inställning har länge varit att gå på KI då jag gillar upplägget, men kan erkänna att jag inte har haft så bra koll på andra skolor. Jag har också velat gå där för att jag bor i Stockholm och har de flesta av mina vänner här.

Nu kommer dock min sambo gå ut tandläkarprogrammet om ett år, och Stockholm är tyvärr inte det optimala stället att jobba i som nyexaminerad tandläkare, så vi har börjat titta på alternativa städer att flytta till. Då självklart är ett av kraven att det finns en läkarlinje i närheten.

Så, till min fråga: Vilka skolor är de "bästa", och varför? (T.ex. en sak som är bra med KI är ju att de fokuserar väldigt mycket på kemi första året vilket ger en bra grund)
Om ni har åsikter om mindre bra skolor så vill jag gärna höra det också, så att jag vet vilka jag ska undvika. :)
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Skillnad mellan olika skolor

Inlägg av empezar »

Jag tror inte det spelar någon roll vart du läser till läkare. Det är själva städerna du i stället bör utvärdera.

Klarar du av att plugga i Umeå? Det ligger väldigt långt från Stockholm, är ganska litet, och där finns det också en tandläkarutbildning, så det lär vara svårt att få jobb där med. Däremot är det en otroligt skön ort att läsa läkarprogrammet på eftersom allting är så samlat kring universitetet för studenterna. Jag läste ju där i 1,5 år innan jag flyttade till Uppsala, och jag hade helst bott kvar där om jag hade haft ett val. Men så kommer ju jag från en liten ort själv, så jag tyckte snarare om att det kändes litet. Medicinska biblioteket är otroligt mysigt och fint, och det hålls bokbytardagar två gånger per år där man kan köpa väldigt billig kurslitteratur (specifik för läkarprogrammet).
Umeå har även IKSU, som är Nordeuropas största gym (åtminstone när jag läste där; nu är det säkert världens största gym) och ligger precis intill campus. Om man gillar träning så är det Umeå man ska läsa i, helt klart. På IKSU finns bokstavligt talat allt du någonsin kan önska dig avseende träning/hälsa. I och med detta är det också en ganska stark träningskultur på universitetet. Folk tittar inte snett på dig om du kommer till skolan i funktions-/friluftskläder. På söndagar är det kutym att äta ärtsoppa på Skogis iklädd ulltröja och bakisfrisyr. Skämt åsido så känns stämningen betydligt mer avslappnad här än i exempelvis Uppsala. Läkarstudenterna (och övriga studenter inom medicinområdet) har också en samlad plats i "Läkarvillan", där de flesta läkarsittningarna hålls. Det kan vara en positiv sak, eller negativ, beroende på om man vill hysas in i en slags bubbla med endast vänner som läser medicin.

Uppsala har ingen tandläkarutbildning, ligger nära Stockholm och är en ganska fin stad. Det är dock helt dött här på sommaren, men det är nog ett syndrom på de flesta läkarprogramorter förutom Stockholm (och gäller ju även i synnerhet Umeå). Många säger att Uppsala är en grym studentstad. Rent geografiskt håller jag inte med eftersom universitetsområdet är spritt över en jättestor yta och nationerna ligger lite här och där, men jag är inte särskilt aktiv i studentlivet så jag är fel person att sätta betyg på Uppsala i det avseendet. Uppsala har likt Umeå en bokbytardag, men den är betydligt mindre eftersom studenterna är så utspridda, och således är det ganska få som går dit och säljer sina böcker.

Själva utbildningarna är väl rätt likvärdiga, men jag tror Uppsalastudenterna känner sig lite finare än de som läser i Umeå.
ceraki
Stammis
Stammis
Inlägg: 243
Blev medlem: ons 31 okt, 2012 13:33

Re: Skillnad mellan olika skolor

Inlägg av ceraki »

Tack för det långa svaret empezar!

Dock så är det inte så viktigt för mig hur det är att bo i staden, jag kan tänka mig bo i alla städer med en läkarlinje. Men saker som föreläsare, upplägg, utmaning... Sånt är det viktigaste. Jag har en kompis som bytte från läkarlinjen i uppsala till KI och sa att KI var mycket bättre, och har också hört från andra läkarstudenter att "nyare" program inte är lika bra utformade som äldre program etc.. Det är mest sånt jag oroar mig för så vill gärna höra vad andra har hört/erfarit :)
hannah.bladh
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 09 jan, 2024 20:52

Re: Skillnad mellan olika skolor

Inlägg av hannah.bladh »

Hej. Vad slutade det med att du valde?
Skriv svar