Till er som blir klara 10-30 minuter innan tiden tar slut.

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
wecandoit2023
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 65
Blev medlem: tis 31 maj, 2022 15:19

Till er som blir klara 10-30 minuter innan tiden tar slut.

Inlägg av wecandoit2023 »

Hej!

Huuuur kan vissa, ibland bli klara 10-30 minuter innan tiden tar slut, huuuuur, speciellt på verbala delen!? För mig så är det max 5 minuter som jag får över, om jag har tur. Så, om du är en av dem, som är så snabb på HP att du är klar så här tidigt och får 1,8+, så skulle det verkligen uppskattas om ni du delar av med dig, hur du tänker under provet, dina taktiker och strategier. Hur gör ni liksom på LÄS, delen till exempel, är ni bara speed readers eller vet ni hur ni ska hitta svaret för frågan, utan att läsa hela texten. Skulle verkligen, verkligen uppskattas med tips.
VictorGson
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 38
Blev medlem: tor 31 mar, 2022 1:06

Re: Till er som blir klara 10-30 minuter innan tiden tar slut.

Inlägg av VictorGson »

Hej, jag blev själv förvånad över min snabbhet detta prov. I höstas när jag skrev provet hade jag knappt någon tid över alls, max några minuter men på det här provet hade jag runt 15 - 25 minuter kvar efter varje prov. Matten gick snabbast och jag tror det beror på att jag gjort så extremt många gamla prov, jag började plugga inför hp i slutet av juli och i snitt gjort runt kanske 1-3 prov om dagen med en dags paus i veckan, utöver det så har jag läst mycket böcker (Knausgård och Murakami främst) runt 35 sidor per dag, ibland mer ibland mindre. Jag har också läst väldigt mycket artiklar med mer sofistikerat språk. Matten har jag aldrig haft lätt för, kuggade matte 2b exempelvis men jag har övat upp det och är väldigt snabb med huvudräkningen och lärt mig lösa ekvationer bara genom att titta på dom, vilket jag rekommenderar att öva på. Om man gör väldigt många prov, särskilt kvant, så märker man ett mönster och att frågorna är väldigt väldigt lika ställda så man kan nästan avgöra rätt svar på 10-20 sekunder ibland. XYZ gjorde jag på runt 6-7 minuter bara på grund av att jag kände igen de flesta frågorna även om de är ”nya”. Jag är inget geni och kommer inte skriva 2.0 men jag är snabb och det är bara på grund av träning under lång tid.
MrMister
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: fre 22 apr, 2016 8:22

Re: Till er som blir klara 10-30 minuter innan tiden tar slut.

Inlägg av MrMister »

Jag har alltid minst 20-25 över på verb. Men på kvant har jag alltid flera frågor kvar när fem minuter återstår.

Vet inte vad som är bäst. Texter på LÄS läser jag alltid igenom innan jag läser frågorna. Oftast ser man direkt vilket eller vilka alternativ som passar in, annars går det fort att gå tillbaka och hitta var texten är relevant till frågeställningen.

Frågorna brukar vara i ordning i förhållande till texten. (fråga 1 hittar man svaret på tidigt i texten osv)

När det är MEK så läser jag bara den mening där ordet fattas, oftast är det helt onödigt att läsa hela texten.
Luemun
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: sön 15 jan, 2023 15:04

Re: Till er som blir klara 10-30 minuter innan tiden tar slut.

Inlägg av Luemun »

På verb får jag alltid gott om tid över men jag tror att det är för att jag läser väldigt mycket på både jobbet och fritiden - träning helt enkelt. För mig går det snabbast om jag går igenom texten och samtidigt ringar in/utesluter svar på frågorna. Tycker oftast frågorna kommer i turordning så på det sättet slipper jag läsa om så många stycken. Om jag är det minsta osäker på en fråga så kör jag uteslutningsmetoden och ser till att stryka alla svar som det inte finns stöd för i texten. Jag gör även alla lättare delar först (ord, mek och elf för mig) så jag kan ta gott om tid för att fokusera på den svåraste delen (läs).
Dutw
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 544
Blev medlem: sön 14 feb, 2021 23:53

Re: Till er som blir klara 10-30 minuter innan tiden tar slut.

Inlägg av Dutw »

För min del har jag lättast för verb, brukar ha ca 15 min över
Orddelen går av bara farten då jag är helt säker på 8-9 av orden.
Mek tycker jag att 4-5 av 6 texter är ganska lätta att se svaret på eller iallafall få ner det till 2 rimliga alternativ så även denna del tjänar jag in tid på.
Elf, här tycker jag texterna är lättare än svenska läsdelen, sen har jag alltid läst mycket på engelska och kan väldigt många ord även här vilket ger mig lite tidsbesparing också.
LÄS, här har jag de flesta av mina fel. Jag tar denna delen sist så att jag har mycket tid att fokusera här. Tiden är aldrig ett proböem här , men jag får rätt många fel här trots det så jag måste verkligen bli bättre på att förstå frågeställningen.
Ofta får jag ner det till 2 rimliga alternativ, men här finns mycket jvar att öva på för min del.

Summa summarum tror jag ordförståelsen i sig hjälpt mig mycket. sen är jag 36 och äldre än många här inne, vilket jag tror automatiskt ger en lite fördel då man haft mer tid att läsa, se eller höra diverse ord genom livet. Men oftare verkar inte matten sitta lika lätt hos oss "äldre" som för de yngre.
37 åring som siktar på läkarprogrammet i Lund!
Hp resultat: 1.45 --> 1.65 --> 1.55 --> ?
Skriv svar