Varför är normeringen svårare nu?

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
Davvan1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: fre 03 sep, 2021 8:49

Varför är normeringen svårare nu?

Inlägg av Davvan1 »

Ja, som rubriken lyder är jag fundersam på varför normeringen stigit konstant över tid. Runt 2014 behövdes det ju bara 68 på kvant för 2,0. Det uttalade målet med normeringen är väl att resultaten ska vara likvärdiga över tid (10 år läste jag)?

Saxat från Umeå Universitet:
”Normering av högskoleprovet görs för att det – oberoende av provtillfälle och oberoende av andra provdeltagare - ska var lika lätt eller svårt att få en viss normerad poäng vid olika provtillfällen.”

Men det är ju mycket lättare att få bra på de gamla proven. Då är ju inte resultaten likvärdiga. För proven är väl ungefär lika svåra nu som då? Det är iallafall min känsla efter att ha tränat på de flesta.

Antar att det har att göra med att fler pluggar mycket till HP nu och därmed skriver bra. Men det blir ju orättvist mot den som skriver nu eftersom det var lättare förr, och när man söker universitet jämförs man ju med folk som skrivit med lättare normering.

Med logiken att resultaten ska vara likvärdiga borde proven nu vara betydligt enklare, eftersom det ställs högre poängkrav.
Tussilago14
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 476
Blev medlem: sön 07 jul, 2019 15:23

Re: Varför är normeringen svårare nu?

Inlägg av Tussilago14 »

Håller med! Mycket enklare att få högre resultat på de äldre proven. Där har man ju råd med 10 fel per prov och kan ändå få ett topp resultat. Tycker inte frågorna blivit så pass mycket enklare om man tänker att det ska gå i linje med normeringen. Man kan ju jämföra lite om man tittar på ORD och MEK, Hur kan man veta att ett ord är svårare än ett annat där flera tusen personer är inblandade? Matte-normeringen kan jag förstå lite iaf men tycker den verbala bör vara densamma som förr. Går ju inte att jämföra ord med ord i svårighetsgrad ifall det inte handlar om de mest vardagliga orden.
mrsad
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: tis 16 dec, 2014 19:06

Re: Varför är normeringen svårare nu?

Inlägg av mrsad »

Har också tänkt på det där, en teori jag har haft är att det blir för många som skriver 2.0 varvid provet skulle förlora sin kraft i antagningsprocessen. Vad vi också kan se är att t.ex. läkarlinjens antagningskrav via hp också har sjunkit. För några år sen låg antagning via hp till läkarlinjen på 1.9. Senaste sökningen låg det på 1.7.

Det har blivit svårare att skriva högre resultat men jag undrar om det har blivit svårare att komma in på den utbildning man vill då antagningskraven har sjunkit(iaf när det gäller läkarlinjen, har inte koll på något annat).

Kanske är plus minus noll :)
Användarens profilbild
Catlady
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 150
Blev medlem: mån 02 jul, 2018 11:24

Re: Varför är normeringen svårare nu?

Inlägg av Catlady »

Även jag tycker att det är skillnad mellan gamla prov/nya prov normeringsmässigt. Tycker väl inte det är ett jätteproblem, krävdes högre poäng då än det gör nu som mrsad skriver. Det jag däremot tycker är problematiskt är att det kan skilja så mycket i samband med en väldigt lång giltighetstid, som nu när det är 8 år. Sedan kanske det inte är så att många sitter på ett jättehögt resultat super länge. Antar att de flesta "använder" sig utav det de närmsta åren. Så det kanske inte har så stor betydelse egentligen..
Skriv svar