Min väg till Läkarprogrammet-Avklarat

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Vägen mot 1,5

Inlägg av Rozeya »

Tretti skrev:
Rozeya skrev:
Tretti skrev:
Hej! Jag vill börja med att säga att jag förstår din kamp och frustration. Jag är 30 år gammal och jag vill komma in på läkarprogrammet. Det har tagit lång tid för mig att förstå vad jag vill göra. Innan dess studerade jag olika saker och jag har aldrig känt att jag är på rätt väg. Idag har jag 1.5 på högskoleprovet. När jag var 19 så hade jag 0.9. En vän till mig hade 1.2 för några år sedan, idag kom han in med 1.85 till läkarprogrammet. Han har visat vägen för mig, så jag tänker göra allt för att slå hans rekord på hp ;) Så ingenting är omöjligt och livet handlar om att kämpa för det man vill ha.

Jag tycker att behöver du lite distans och fokusera på det positiva i ditt liv. Det kan vara allt från familjen, hobby, vänner, vädret, böcker, film osv.

Glöm inte varför du pluggar. Vad är målet? Kan du föreställa dig ett liv där du jobbar med något som du inte tycker är kul? Jag kan inte tänka mig göra det. Jag har försökt. Det passar kanske andra, kanske dig, att göra något man inte vill, men det passar inte mig. Det är kanske just det du behöver? Erfarenhet i livet som visar att du måste bli läkare? Det kanske visar att det finns något annat du älskar?

Viktigast av allt är att du inte deppar ihop helt. Du är så ung och har så mycket tid på dig att nå ditt mål. Det finns flera vägar för att nå lycka. Det handlar om att leva och leta efter möjligheterna för de kommer inte av sig själv.

LYCKA TILL! :D
Hej! Tack snälla för de peppande orden. Jag vet att jag är ung men problemet är att jag känner ångest över att tiden rinner iväg och jag har fortfarande inte börjat läsa till det jag vill. Fast när jag hör om såna som dig, som är mycket äldre än mig och kämpar fortfarande så inser jag att åldern spelar ingen roll, man kommer ändå hinna jobba länge. Problemet är pressen från alla runt omkring mig som undrar varför jag inte studerar.

Fast ska ta till mig dina ord, jag kan inte jobba med något som jag inte gillar för det vet jag. Jag har jobbat inom olika branscher och de har aldrig känts att jag är hemma förrens nu när jag jobbar inom vården.

Hur lyckades du höja dig till 1,5 och varför har du inte sökt via PIL? :-D
Jag sökte genom PIL men jag imponerade inte intervjuarna tillräckligt! Nästa gång blir det ändring på det! =)

Jag har lyckats att höja genom lära mig matteregler som förenklar. Exempelvis potensregler. Kan du inte potensreglerna så förlorar du otroligt mycket tid. En vän till mig lärde sig bara "snabba tricks" på många tal, och hade nästan en halvtimma på sig när han kom till diagram och tabeller.
Lär dig alla primtal upp till hundra utantill. Det blir sjukt mycket lättare att hitta minsta gemensamma nämnare på ett bråktal.
Förstå vad en uppgift behöver för variabler för att kunna räkna ut svaret. Förstå varenda uppgift. Även om jag har rätt på en uppgift, så går jag igenom den och försöker komma på ett sätt som gör det möjligt för mig att räkna ut det ännu fortare. Om en uppgift tar 2 minuter att räkna ut så är det alldeles för långsamt. Jag försöker då att halvera tiden på uppgiften. Vissa uppgifter tar 1 minut och även det kan vara för långsamt många gånger. Jag försöker då halvera den tiden också.

På svenskadelen så lär jag mig ett nytt ord varenda dag. Så fort jag läser något eller hör något som jag inte kan synonymen på så tar jag reda på det. Exempelvis ordet "blasé". De flesta vet hur man använder ordet i rätt kontext. Men kan man synonymen? Jo, världstrött. Det är inte självklart. Läste en essä för några dagar sen, snubblade över "ohemul". Jag kunde ha förstått kontexten och bara gått vidare. Istället så slår jag upp varenda ord på google. Ohemul = obefogad, grundlös, orättmätig.
Förut hade jag 0.9 på båda delarna. Nu har jag 1.5 på båda delarna. För mig handlar det mycket om tålamod och inte glömma bort att varje dag ha hp i bakhuvudet.
När du sitter på tåget, gå in på SVD och läs "under strecket". Inte de roligaste essäerna men du ökar tempot och läsförståelsen otroligt mycket om du läser minst en per dag.

Hitta något som passar dig. Skulle du plugga varje dag till hp på vårterminen och får "bara" 1.4, så betyder det att du har höjt dig 0,3. Förstår du hur mycket till du höjer dej om du fortsätter tills nästa gång? kanske upp till 1.7! Tänk långsiktigt. Ge inte upp!

Skriv när inspirationen tryter! Den kommer att göra det många gånger på vägen. Det händer mig ofta... och det är ok. Låt dock inte vemodet vinna!! (vad är synonym till vemodig/vemodet?)

LYCKA TILL!!! :D

Tack snälla för dina tips, ska försök ta till mig och ändra på det jag kan ändra. Jag försöker hela tiden söka upp ord som jag ej förstår eller att jag lär mig hur man härleder olika formler osv, då förstår jag mig bättre på dem. Jag ska försöka inte tänka på resultatet när jag gör provet till vårterminen, för gör jag det så kan jag lika gärna inte göra provet. Jag kommer bara bli stressad och inte kunna prestera.
Jag kommer inte låta sorgsenheten, dysterheten att segra, utan jag ska fortsätta kämpa! :-D
Förresten, vad menar du med att din kompis lärde sig snabba tricks?
Senast redigerad av 1 Rozeya, redigerad totalt 0 gånger.
Användarvisningsbild
Intermilan
Stammis
Stammis
Inlägg: 155
Blev medlem: ons 23 okt, 2013 15:23

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Intermilan »

mitt råd är att plugga extra mycket på kvantiva delen. zyx och dkt har en del att ta hem. gör många prover under tidpress sista månaden så höjer du dig rejält
Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Rozeya »

Intermilan skrev:mitt råd är att plugga extra mycket på kvantiva delen. zyx och dkt har en del att ta hem. gör många prover under tidpress sista månaden så höjer du dig rejält
Jo har tänkt att börja göra det i januari och öka farten efter hand, mitt problem under höstens prov var tiden. Hann inte göra Dtk på både delarna vilket resulterade på 6-8 poäng ( osäker hur mycket). För jag vet att jag kan prestera bra på den delen bara jag har tid, fick i våras 15 poäng om jag inte är ute och cyklar. Fast då hade inte jag tid för de övriga delarna och då blev det låga poäng på delarna istället. Så mitt problem är tiden, har du tips hur man ska förbättra sig när det gäller tiden, vare sig om man gör enskilda uppgifter eller ett prov?
Användarvisningsbild
Intermilan
Stammis
Stammis
Inlägg: 155
Blev medlem: ons 23 okt, 2013 15:23

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Intermilan »

du kan iprincip göra nästan alla övninguppgifter under tidpress på hpguiden. övar du massa uppgifter som om du sitter i provsalen kommer stressen och tidpressen försvinna på provdagen. köp en tidtagarur och nöta på.
Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Rozeya »

Intermilan skrev:du kan iprincip göra nästan alla övninguppgifter under tidpress på hpguiden. övar du massa uppgifter som om du sitter i provsalen kommer stressen och tidpressen försvinna på provdagen. köp en tidtagarur och nöta på.
Väldigt bra tips, sa göra det så hoppas jag att det blir bättre! :-D
Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Rozeya »

Hej!

Idag har jag varit sjuk så fick ta en extra lång sovmorgon. Hann med något trots att jag var helt slut.

Dagens
- Artiklar från diverse sidor, både engelska och svenska
- Gjort några uppgifter om andragradsekvationer
- 90 ord på memrise + repeterat dem nu innan jag ska sova

Har tänkt att spela in de ord som jag anser är svåra att lära mig efter att jag gått igenom alla ordlistor.

Nu ska jag i allafall börja med en ny engelsk bok, The girls som är skriven av Lisa Jewell!

Godnatt :)
Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Rozeya »

Hej!
Jag vet att jag hade lovat mig själv att skriva här varje dag vare sig jag gjort något eller inte. Fast tyvärr så har jag inte pluggat något typ förra veckan. För några dagar sedan fick jag ett dödsbesked och det tog hårt på mig, jag var också sjuk då. Det bidrog till att jag helst ville vila från allt som hade med HP och vara med familjen under en sådan svår period.

Igår började jag plugga igen, började lite smått för att vänja mig. Jag har även studerat idag. Jag orkar inte skriva vad jag har gjort, utan det är det vanliga, artiklar, ord och matematik.

Målet denna vecka är:
- Bli klar med MA 2c boken
- gå igenom matteguiden från åk 3- Ma1
-fortsätta med orden

Min plan är att efter att ha gått igenom MA 2c, Matteguiden och Khan då ska jag börja med naturlig matematik och en bok som handlar om geometri( har även uppgifter på wiki som eventuellt kommer göras.) Det ska jag dock göra parallellt med hpg-uppgifterna.
- ska även lära mig mer huvudräkning, har då två stycken böcker till det.
- Dtk, här har jag tänkt att jag räknar ut statistik och medelvärde ur ett dokument som jag har.
- Jag måste även pressa mig själv när det kommer till tiden så att jag kan eliminera tidsproblemet under provdagen. Det gör jag genom att göra alla uppgifter på tid.

- Göra gamla SAT-prov, främst engelsk läs förståelse.
- MEK, lära mig så mycket ord som möjligt--> kommer veta vad svarsalternativen betyder, även att läsa DN, exempel vanliga artiklar, ledare och debatt. Här ska jag försöka lära mig metoderna som finns på utbildningen.
- LÄS, fortsätta läsa artiklar och böcker, göra gamla prov. Lödningsmetod är: kolla igenom frågan, marker nyckelorden, läsa texten och markera nyckelord från frågan och återgå till frågan, använder uteslutningsmetoden.

- analysera allt, vare sig jag har fel eller rätt!
- varför hade jag fel? Varför hade jag rätt? Vart kan jag hitta svaret till frågan? Varför var de övriga svaren fel?

-ORD, när jag blir klar med ordlistorna på memrise så ska jag böra med ordlistorna på HPG, gå igenom dem och lägga ord jag ej kan i min ordlista.
Sedan kör jag enligt guldbollensmetod, och de ord jag ej kan spelar jag in och lyssnar på när jag t.ex åker buss, tränar, käkar, innan jag lägger mig osv.
- parallellt med HPG listor så ska jag repetera memrise listorna, hur vet jag dock inte än.

Lite kortfattat vad jag har tänkt att göra. Hoppas att jag håller mig till det och hinner med allt
.
Mina kära vänner, ta hand om er samt era nära och kära. Ta inget för givet, vi vet aldrig när döden kommer. Njut istället av livet och oroa dig inte över att det aldrig blev som du tänkt dig, för det finns alltid en anledning till att det blir som det blir!

Godnatt! :)
Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Rozeya »

Hej!

Dagens:
- ett del kapitel i MA 2C
- 58 ord på memrise

Blev inte mycket idag, men får ta igen det imorgon helt enkelt.

Godnatt!
Keyser_soze
Stammis
Stammis
Inlägg: 473
Blev medlem: mån 20 jan, 2014 12:40

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Keyser_soze »

Riktigt grym plan du hade. Ett tips med tiden är. Minska alltid tiden, ju mer uppgifter du gör. Då känner du lixom oxo att du gör förbättring. Plus blir du riktigt grym på matte delarna KVA och XYZ, så får du mer tid över till DTK som kräver att man verkligen läser tabellerna osv.
Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Rozeya »

Keyser_soze skrev:Riktigt grym plan du hade. Ett tips med tiden är. Minska alltid tiden, ju mer uppgifter du gör. Då känner du lixom oxo att du gör förbättring. Plus blir du riktigt grym på matte delarna KVA och XYZ, så får du mer tid över till DTK som kräver att man verkligen läser tabellerna osv.
Hej! Tack, vi får väl se hur det går med att hålla den, nu ligger jag dock efter men tyvärr det blir så ibland. Fast ska försöka följa den så gott det går och det kommer säkert bli små ändringar påvägen!
Då menar du att ifall jag gör 20 uppgifter på 10 min så och sedan gör typ 30 så gör jag på 12 minuter eller? Har jag förstått dig rätt? Jo tanken är att bli så bra som möjligt, jag höjde mig markant på både delarna trots att jag hade mer än hälften av uppgifterna kvar nu när jag gjorde provet. Så hoppas verkligen att jag kan höja mig ännu mer där. Får man fråga ifall du har nått ditt mål än eller inte? Brukar ofta läsa dina inlägg och du brukar ha väldigt bra tips, tog till mig SAT tipset från dig faktiskt.

Iallafall idag har det blivit sisådär med plugget. Vaknade vid 9 och började studera, men hann inte mycket på matten för var tvungen att ge mig iväg på jobb.
- läst olika intressanta artiklar, både engelska och svenska. Här måste jag tänka på att fokusera på det jag läser och inte låta tankarna skena iväg.
- gjort klart ordlistan från memrise som jag påbörjade igår.
- några uppgifter på topptriangelsatsen, hade glömt det helt och hållet. Fast blev väldigt sur ett tag på facit och lösningsanvisningen till boken. Rena rama dubbelmoralen, de ber en att använda en viss formel och använder en annan, dessutom har de fel svar på lösningsanvisningarna. Därför satt jag typ 1 pomodoro och försökte begripa mig på det.

Det var allt för idag, ska försöka läsa lite från min bok och sova.

Godnatt och God Jul alla fina själar :-D
Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Rozeya »

Hej alla fina!

Dagens:
-en memriselista
-gjort klart kapitlet om topptriangelsatsen, börjar på längd-, Area- och volymskalor.
- engelska och svenska artiklar

Jag hinner inte mer än så nu när jag jobbar, dock jobbar jag dag imorgon så borde ha mer tid att plugga. Det var meningen att jag skulle fortsätta plugga när jag skulle hem, men det var en väldigt hektisk arbetspass så jag är väldigt trött

Ska sova nu! Vi hörs förmodligen imorgon. :?
Keyser_soze
Stammis
Stammis
Inlägg: 473
Blev medlem: mån 20 jan, 2014 12:40

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Keyser_soze »

Ursäkta jag var otydlig. Jag menar, desto bättre du blir och mer uppgifter du stöter på. Så minskar du tiden, du gör uppgifterna på. Låt oss säga du gör 10 uppgifter på 10 min. Har du gjort 1000 uppgifter och 10 min börjar kännas överflödigt. Gör då istället på 9, sen 8 sen 7. Man bör hinna på 6 min med alla 10 KVA uppgifter. Var riktigt hård mot dig själv också. Hinner du bara 7 uppgifter på 9 min. Så säger du till dig själv, "jag hade bara 7 rätt, nästa gång måste jag vara snabbare. Samma sak på XYZ. Det kommer kännas jätte skönt på prov dagen, allt bara flyter, man stressar så mycket mindre för man har redan stressat ihjäl sig hemma :P

Din plan är väldigt bastant, du täcker det mesta med allt du ska läsa. Gör du detta rätt, så bör du se en markant ökning.

Ja jag har nått mitt mål, gick från 1.0 till 1.7 på 6 prov. Kommer bara in på forumet för att inspirera. Jag har varit där de flesta är, det är lättare att ta uppmuntran från någon som varit där man är.

p,s gör denna bok om du har tid. hjälpte mig med KVA https://www.dropbox.com/sh/w5rmjyz2sc77 ... H_jwa?dl=0

Jag fick 18/20, 2 slarvfel. Finns riktigt bra teknik om hur man ska gå tillväga med uppgifterna.
Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Rozeya »

Keyser_soze skrev:Ursäkta jag var otydlig. Jag menar, desto bättre du blir och mer uppgifter du stöter på. Så minskar du tiden, du gör uppgifterna på. Låt oss säga du gör 10 uppgifter på 10 min. Har du gjort 1000 uppgifter och 10 min börjar kännas överflödigt. Gör då istället på 9, sen 8 sen 7. Man bör hinna på 6 min med alla 10 KVA uppgifter. Var riktigt hård mot dig själv också. Hinner du bara 7 uppgifter på 9 min. Så säger du till dig själv, "jag hade bara 7 rätt, nästa gång måste jag vara snabbare. Samma sak på XYZ. Det kommer kännas jätte skönt på prov dagen, allt bara flyter, man stressar så mycket mindre för man har redan stressat ihjäl sig hemma :P

Din plan är väldigt bastant, du täcker det mesta med allt du ska läsa. Gör du detta rätt, så bör du se en markant ökning.

Ja jag har nått mitt mål, gick från 1.0 till 1.7 på 6 prov. Kommer bara in på forumet för att inspirera. Jag har varit där de flesta är, det är lättare att ta uppmuntran från någon som varit där man är.

p,s gör denna bok om du har tid. hjälpte mig med KVA https://www.dropbox.com/sh/w5rmjyz2sc77 ... H_jwa?dl=0

Jag fick 18/20, 2 slarvfel. Finns riktigt bra teknik om hur man ska gå tillväga med uppgifterna.
Tack så mycket för tipset, väldigt bra tips och ska försöka ta till mig det när jag börjar med HPG! Ska också kolla igenom den boken du länka, vet dock inte om jag hinner men kan iallafall kika lite.
De 6 gångerna du gjorde provet, pluggade du till dem varje gång eller? Får man fråga vad du läser nu?
Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Rozeya »

Dagens

- gjort klart kap 3 i 2c, vet dock inte om jag ska göra kap 4. Känns inte direkt relevant för högskoleprovet. Får se imorgon hur jag gör, måste nämligen lämna tbx boken på
Måndag och är upptagen nu under helgen.
- gjort några ord, har som mål att jag varje dag ska göra minst 50 ord ungefär, så gjorde det.
- läst 3 st DN artiklar

Inte mycket idag men bättre än inget.

Godnatt ;)
Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Min väg till Läkarprogrammet

Inlägg av Rozeya »

Dagens
- 50 ord på memrise

Fick ta en paus idag och kommer heller inte hinna göra något imorgon.

Godnatt :roll:
Skriv svar