Tuffare HP-gränser på många populära utbildningar hösten 2021

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2240
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Tuffare HP-gränser på många populära utbildningar hösten 2021

Inlägg av admin »Antagningsbeskeden för andra urvalet till HT21 finns tillgängliga på antagning.se och på många populära utbildningar har konkurrensen om platserna ökat. Vi rapporterade redan i våras om ett rekordstort antal sökande till höstens utbildningar 2021 och statistik från andra urvalet bekräftar nu att det krävdes högre resultat på högskoleprovet för att bli antagen i HP-gruppen jämfört med förra hösten på många av de mest populära utbildningarna.

Tabellen nedan visar de 25 utbildningar med flest antal sökande till höstterminen 2021 och det lägsta resultatet på högskoleprovet som krävdes för att bli antagen i andra urvalet. Som jämförelse visas motsvarande siffror för hösten 2020. För majoriteten av dessa utbildningar har antagningsgränserna ökat jämfört med hösten 2020. Det enda program som uppvisade en minskning i HP-gräns i tabellen nedan är socionomprogrammet på Stockholms universitet. Resultaten kan dock inte jämföras rakt av i detta fall eftersom utbildningen använde viktade HP-resultat hösten 2020 men inte hösten 2021.

Bild

Tittar vi på de utbildningar som krävde högst resultat på högskoleprovet, 1.60 och uppåt, för höstterminen 2021 framträder en liknande bild. Även för majoriteten av dessa utbildningsprogram har antagningsgränserna ökat jämfört med hösten 2020. De enda programmen som uppvisade en minskning i HP-gräns i tabellen nedan är ett antal civilingenjörsutbildningar som använde viktade högskoleprovsresultat hösten 2020 men inte hösten 2021, vilket återigen medför att resultaten inte kan jämföras rakt av.

Bild

En förklaring till de höjda antagningsgränserna är det rekordstora antalet sökande till höstens utbildningar samtidigt som gruppen av behöriga sökande med ett giltigt högskoleprovsresultat har vuxit. Detta efter att giltighetstiden för resultat på högskoleprovet höjdes från 5 till 8 år i höstas. Dessutom kunde alla som ville skriva högskoleprovet våren 2021 göra detta till skillnad från våren 2020 då högskoleprovet ställdes in.

UHR meddelar också att konkurrensen sett till samtliga universitets- och högskoleutbildningar har ökat något. Andelen behöriga sökande som erbjudits en utbildningsplats hösten 2021 har minskat till 75,6 % från 76,0 % hösten 2020.

Till alla som kommit in på sin drömutbildning i den hårdnande konkurrensen vill vi bara säga stort grattis! Om du ännu inte har blivit antagen: misströsta inte – det kommer en ny chans att skriva högskoleprovet igen redan i oktober. Med rätt förberedelser kan du skriva kommande högskoleprov i bästa möjliga form och nå ditt målresultat så snart det bara går. Vi står som alltid redo att hjälpa dig!

Källor
https://statistik.uhr.se
https://www.uhr.se/om-uhr/nyheter/2021/ ... ildningar/
https://www.uhr.se/om-uhr/nyheter/2021/ ... vmattning/
https://hpguiden.se/forumet/47/rekordma ... 2021-20400
Skriv svar