Vårens högskoleprov 2022 delas upp i två provtillfällen

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2240
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Vårens högskoleprov 2022 delas upp i två provtillfällen

Inlägg av admin »I likhet med vårens högskoleprov 2021 kommer även vårens högskoleprov 2022 att delas upp i två separata provtillfällen där man endast får skriva ett av proven, inte båda. Det första provet äger rum lördagen den 12 mars och det andra vårprovet hålls lördagen den 7 maj.

Nedan har vi sammanställt det som är känt om vårens högskoleprov i nuläget samt svar på några av de vanligaste frågorna. För de senaste detaljerna och eventuella ändringar kommer vi löpande uppdatera våra sidor om vårens högskoleprov 2022 så snart mer information blir tillgänglig.

När kan man anmäla sig till vårens högskoleprov 2022?
Anmälan till vårens båda högskoleprov 2022 öppnar den 11 januari klockan 08:00 och stänger den 18 januari vid midnatt.

Anmälan väntas ske som vanligt via https://www.hogskoleprov.nu

Kan man välja provdatum?
UHR har meddelat att det inte kommer att gå att välja mellan provet i mars och i maj, utan UHR kommer att fördela alla anmälda mellan de två provtillfällena efter att anmälan har stängt.

Ungefär en vecka efter att anmälan till vårens prov har stängt kommer alla anmälda deltagare att få reda på sitt tilldelade provdatum.

Vem får skriva vårens högskoleprov 2022?
Redan innan coronapandemin fattades beslut om att införa en 18-årsgräns för att få skriva högskoleprovet från och med våren 2022. Personer som är 18 år eller äldre, alternativt fyller 18 år under 2022, kommer därmed att kunna anmäla sig till vårens högskoleprov.

Undantag görs för personer som har börjat gymnasiet innan de fyllt 16 år. Dessa kan anmäla sig till högskoleprovet för första gången under vårterminen i årskurs 2 på gymnasiet.

I skrivande stund finns inga beslut om begränsningar i antal provdeltagare för vårens högskoleprov. Detta innebär att alla som vill skriva högskoleprovet och uppfyller åldersgränsen till våren väntas få möjlighet att göra det.

Kommer man att kunna använda resultatet från vårens högskoleprov till antagningen HT2022?
Ja, oavsett om man skriver högskoleprovet den 12 mars eller 7 maj kommer resultatet att kunna användas vid antagningen till utbildningar som börjar höstterminen 2022. Detta även om resultatet inte kommer att finnas redo innan sista ansökningsdag till utbildningarna. Urvalet till höstens utbildningar görs under sommaren då även resultaten från högskoleprovet i maj kommer att finnas tillgängliga.

Vad betyder allt detta för mig som planerar att skriva vårens högskoleprov 2022?
Vi rekommenderar alla att börja förbereda sig i god tid och utgå från att man blir tilldelad det första provtillfället den 12 mars för att vara redo oavsett om man i slutändan blir tilldelad provet i mars eller i maj.

På HPGuiden står vi som alltid redo att hjälpa dig i dina förberedelser för att kunna skriva högskoleprovet i bästa möjliga form och nå ditt målresultat så snart som möjligt! Ditt VIP-medlemskap inför vårens högskoleprov kommer givetvis att gälla ända fram till den provdag som du blir tilldelad av UHR.

Källor:
https://www.studera.nu/hogskoleprov/Anm ... oleprovet/
https://www.studera.nu/hogskoleprov/inf ... aren-2021/
https://www.hogskoleprov.nu
https://hpguiden.se/VT22
Skriv svar