Vad ska man studera??

Övriga utbildningsrelaterade diskussioner
Skriv svar
vetintevadjagvill
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: fre 14 jan, 2022 12:53

Vad ska man studera??

Inlägg av vetintevadjagvill »

Hej,

Har en känsla att detta kan bli ett ganska långt inlägg men ska försöka hålla det så kort som det bara är möjligt så att någon iallafall ska orka läsa.

Jag är iallafall 21 år gammal, ska fylla 22 och tog då studenten för ca 2,5 år sedan. Direkt efter studenten valde jag att flytta till en annan stad för att läsa en yrkesutbildning inom marknadsföring, men hoppade av bara efter någon vecka då jag var väldigt lost och trivdes inte i boendesituationen så jag flyttade tillbaka till min hemstad. Under kommande år så jobbade jag lite som vikarie men jobbade aldrig 100% så var lite arbetslös då och då. Men ett år senare dvs hösten 2020 valde jag att flytta igen och börja plugga lärarutbildningen, men efter ca 1,5 månad valde jag att hoppa av, kändes inte rätt alls och flyttade hem även då. Även här jobbade jag lite som vikarie då och då men hade inte en sysselsättning på 100%. I Augusti 2021 valde jag att flytta till en stad och börja jobba, i ett serviceyrke kan man säga där jag trivs bra främst socialt men känner att det är dags att börja plugga. Jag känner själv att jag vill ha en ganska bred linje då jag inte vill plugga till ”ett yrke” utan ha flera vägar i livet att göra karriär, det utbildningar som jag har störst intresse av skulle jag säga är, juristprogrammet och civilekonomprogrammet.

När det gäller juristprogrammet så är det en utbildning som följt med mig ganska länge, i nästan fem år skulle jag säga. Jag är väldigt intresserad av juridiken, främst samhället och rättsystemet. Sen är jag medveten om att jag har inte någon förhoppning att bli Sveriges främsta försvarsadvokat eller delägare på en affärsjuridik byrå där man snittar 60-70 timmar i veckan. För mig är en karriär inom juridiken så mycket mer med ”vanliga” jobb också men där jag är främst intresserad utav jobb med avancerad juridik antingen i rättsystemet eller i utredningsarbete.

Sen på senare tid så har även civilekonomprogrammet kommit som ett intresse då jag kände ett intresse främst för företagsekonomi, har sneglat lite på utbildningsplanen på Umeås universitet där jag verkligen gillar det man lär sig i både FEK A och B. Främst så känner jag att kurserna man läser där är intressanta och nyttiga både det roliga fördjupningskurserna som för mig är inom marknadsföring och management och även det renodlade ekonomikurserna. Har dock inte lika bra koll här vad jag skulle vilja jobba med men utbildningen är så bred, vilket jag ser positivt så valmöjligheterna är så många.


Min största fundering gällande detta är ifall man ska satsa på både dvs söka in till både juridik och ekonomi och sen börja på de man kommer in på eftersom jag är intresserad av dom både. Eller ifall man bara ska satsa på en utbildning.

Någon med något tips??
HerrApostrof
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 55
Blev medlem: lör 23 nov, 2019 0:38

Re: Vad ska man studera??

Inlägg av HerrApostrof »

Om du är intresserad av juridik så skulle jag, utöver själva juristprogrammet, tipsa dig om att titta på kriminologi! Har hört mycket gott om kriminologi kandidaten som finns i Lund.
T1:a
Användarvisningsbild
ElinCcc
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 10 aug, 2021 18:11

Re: Vad ska man studera??

Inlägg av ElinCcc »

Såklart ska du söka båda två, du har inget att förlora på det och om du inte känner dig 100% på en av de så får du mer tid att fundera.
Skriv svar