Övningsprov - Uppgift 25

Diskussioner kring MEK-delen samt MEK-uppgifter
Skriv svar
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2240
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Övningsprov - Uppgift 25

Inlägg av admin »

Uppgift 25 - Verbal del.
Från studera.nu:s övningsprov inför det nya högskoleprovet.
Publicerat av Högskoleverket.

De två första meningarna talar om för oss att vi söker en uppseendeväckande vinnare.

Vinnarskalle: används för att karaktärisera en person med ett starkt psyke och en stark drift att vinna. Det är högst troligt att hon besitter den egenskapen precis som de flesta andra elitidrottarna men meningen: "Hon var en vinnarskalle helt enkelt" är helt klart tänkt som en sammanfattning av vad som redan konstaterats. Det skulle i sådana fall vara motsägelsefullt om hon i egenskap av vinnarskalle skulle förbluffa sin omgivning genom att nå framgångar. Det är heller ingen bra anspelning på att hon var den ”första kvinnan” eller att det var hennes ”första tävling”.

Högoddsare: betyder en osannolik tävlingsvinnare, vilket passar väldigt bra in i ovanstående mening. Hennes oväntade seger gör henne till en högoddsare eftersom hon i egenskap av kvinna och nykomling bedömdes som en osannolik segrare.

Toppnotering: betyder det högst uppmätta värdet för något och används ofta i betydelsen personbästa, om aktiekurser eller för den delen i andra sammanhang då man talar om ett högsta värde. Hennes resultat kan vara en toppnotering men då meningen refererar till en faktisk person kan detta alternativ inte vara korrekt.

Lyckost: ordet antyder att prestationen skulle ha med tur att göra men inget i meningen indikerar att vinsten skulle ha berott på tur snarare än skicklighet och hårt arbete.

Högoddsare är det ord som bäst passar in i sammanhanget och således rätt svar.
Skriv svar