Fler än 249 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Högskoleprovet 2019

Summering
  • Höstens högskoleprov 2019 skrivs på en söndag istället för en lördag.
  • Anmäl dig senast 1 februari till vårens högskoleprov 2019 och senast 2 september till höstens högskoleprov 2019.
  • VIP-utbildningen är det effektivaste sättet att förbereda dig inför högskoleprovet.

Under 2019 ges två högskoleprov, det första ges på våren den 6 april och nästa ges på hösten - söndagen den 20 oktober 2019. Nedan hittar du den viktigaste informationen inför högskoleprovet 2019 såsom hur du anmäler dig, vad som är nytt för år 2019 och hur du förbereder dig på bästa sätt.

Viktiga datum för högskoleproven 2019
Vilket prov?När är provet?När kan man anmäla sig?
Vårens högskoleprov 2019 Lördagen den 6 april 15 januari – 1 februari
Höstens högskoleprov 2019 Söndagen den 20 oktober 15 augusti – 2 september

Förändringar inför 2019

Inför högskoleprovet 2019 har de ansvariga på Universitets- och högskolerådet (UHR) ännu inte tillkännagjort några förändringar liknande dem som gjordes inför 2018. Förändringen 2018 var att höstens högskoleprov 2018 skulle hållas under en söndag. Detta gäller även under 2019.Vårterminens prov som ägde rum den 14 april 2018 hölls på en lördag. UHR har dock lyssnat på vissa av provdeltagarnas representanter som framfört att det är många som av religiösa skäl inte har möjlighet att skriva provet på en lördag.

En förhoppning inför 2019 är att det organiserade fusket ska upphöra efter Ekobrottsmyndighetens räd mot den så kallade “högskoleprovsligan” i Norrköping våren 2018. Denna liga antas ha legat bakom åtminstone 70 fall av fusk bara under perioden 2017-11-01 till 2018-04-14. Hur de senaste tidens hårda insatser mot det organiserade liksom det icke-organiserade fusket kommer att påverka normeringar och provskrivning framöver återstår att se. UHR har säkerligen fler åtgärder i beredskap för att få bukt med fusket men dessa tillkännages sannolikt inte i förväg!

Så anmäler du dig till högskoleprovet 2019

Anmälan inför högskoleprovet 2019 sker som alltid på Hogskoleprov.nu.

Har du inte ett konto på sidan sedan tidigare skapar du ett nytt, annars loggar du in med dina befintliga uppgifter.

När du har gjort din anmälan sker sedan all kommunikation per e-post, och din kallelse kommer cirka en vecka innan provdagen. Var noga med att kontrollera din inkorg så att du inte går miste om viktig information som eventuellt hamnat bland skräppost eller i papperskorgen.

Läs mer om anmälan till högskoleprovet.

Vad kostar högskoleprovet 2019?

Anmälan kostar 450 kronor och kan betalas via bankkort, plusgiro eller genom internetbank eller bankkontor om du befinner dig i utlandet.

När du väl betalat in avgiften går den inte att få tillbaka, och det går inte heller att byta provtillfälle. Svaren på många praktiska frågor som hur du byter provort finns i vår del om högskoleprovet och på Studera.nu

Högskoleprovet på Facebook

UHR har även en Facebooksida som heter Allt om högskoleprovet. Här kan du göra ett inlägg och få svar på dina frågor på vardagar mellan klockan 8 och 16.

Om högskoleprovet

Högskoleprovet består av två olika typer av block, ett kvantitativt (DTK, KVA, NOG och XYZ) och ett verbalt (ELF, LÄS, MEK och ORD).

Varje block innehåller 40 uppgifter där varje rätt svar ger 1 poäng. Det görs inga avdrag för felaktiga svar eller överhoppade uppgifter.

Både det kvantitativa och det verbala blocket genomförs två gånger under dagen och de bidrar därmed med 80 poäng var till slutsumman på 160 poäng.

Varje block består av fyra olika delprov. Läs mer via fördjupningslänkarna.

Förbered dig inför högskoleprovet

Det går att förbättra sitt resultat på högskoleprovet genom goda förberedelser och övning. Högskoleprovguiden har sedan starten år 2004 erbjudit den bästa tänkbara förberedelsen inför högskoleprovet.

Som VIP-medlem får du tillgång till alla övningar, genomgångar och coachning du behöver för att nå målresultatet.

Vare sig om du behöver hjälp och övning på den kvantitativa, verbala eller båda delarna av provet ger VIP-utbildningen den bästa förberedelsen. Med över 180 000 nöjda studenter sedan starten år 2004 är du i trygga händer när du pluggar med VIP-utbildningen inför provet.

Jag vill bara säga tuuusen tack för all hjälp jag fått av er när jag inte förstått uppgifter eller undrat över studieupplägg. Idag har jag äntligen blivit antagen till min drömutbildning och mitt kämpande med provet är över (för den här gången)! Har gått från 0,5 på kvantitativa delen till 1,5 vilket jag trodde var helt omöjligt! Tack så jättemycket för allt!! 😁

Malin Lundin
Höjde sig från 0.5 till 1.5 – nu väntar drömutbildningen
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
ATONI
slapphet i kroppsvävnad, förslappning
Höjde mig från 0.8 till 1.7-1.8. Verb(62) Kvant(69) Detta genom 5 månaders pluggande parallellt med heltids jobb. Bör tilläggas att jag hade 0.3 på verbala förra provet. Så är hyfsat nöjd:) Tack hpguiden!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59