Summering
  • Obs! Vårens högskoleprov 2020 har ställts in, läs mer här.
  • Höstens högskoleprov 2020 skrivs söndagen den 18 oktober.
  • Anmäl dig senast 3 februari till vårens högskoleprov 2020 och senast 27 augusti till höstens högskoleprov 2020.
  • Som VIP-medlem kan du vara säker på att förbereda dig så effektivt som möjligt inför högskoleprovet.

Uppdatering: vårprovet 2020 inställt

Läs mer om UHR:s och regeringens exceptionella beslut att ställa in vårens högskoleprov p.g.a. spridningsrisken av Covid-19 här.


Det första provtillfället under 2020 är på våren den 4 april och det andra tillfället att skriva provet är på hösten den 18 oktober. På denna sida hittar du den viktigaste informationen inför högskoleprovet 2020 såsom hur du anmäler dig, vad som är nytt för år 2020 och hur du förbereder dig på bästa sätt.

Viktiga datum för högskoleproven 2020
Vilket prov?När är provet?När kan man anmäla sig?
Vårens högskoleprov 2020 Provet inställt Lördagen den 4 april 15 januari – 3 februari
Höstens högskoleprov 2020 Söndagen den 18 oktober 10 augusti – 27 augusti

Förändringar för 2020

Sedan höstens högskoleprov 2019 har kontrollpappret tagits bort och väntas inte återinföras till provomgångarna under 2020. Kontrollpappret möjliggjorde för provdeltagare att notera sina svar för att kunna rätta provet och få en uppfattning om resultatet innan den officiella rättningen var färdig.

Under 2019 införde vissa utbildningar på prov viktade högskoleprovsresultat och även vid ansökan till vårterminen 2020 kommer några utbildningar att införa en ny viktning av högskoleprovsresultat för antagning. Detta innebär att en av högskoleprovets delar, alltså antingen den verbala eller den kvantitativa delen, kommer att väga tyngre. De utbildningar som berörs enligt studera.nu är följande:

Utbildningar med viktat högskoleprovsresultat vid antagning VT 2020
Göteborgs universitet:Stockholms universitet:Mittuniversitetet:
Socionomprogrammet Socionomprogrammet Sjuksköterskeutbildningen
Psykologprogrammet   Socionomprogrammet

Om du är intresserad av någon av dessa utbildningar rekommenderar vi att du läser mer på studera.nu och anpassar dina förberedelser inför högskoleprovet vid behov. Vi rekommenderar fortfarande att förbereda dig både på den kvantitativa och verbala delen, men om den eller de utbildningar du är intresserad av har en särskild viktning kan det löna sig att fokusera lite extra på att stärka ditt resultat på den del som väger tyngst.

För att kontrollera om den eller de utbildningar som du är intresserad av har infört eller väntas införa viktade högskoleprovsresultat råder vi dig att kolla upp aktuella antagningskrav för utbildningarna i fråga via antagning.se och lärosätenas webbplatser.

Så anmäler du dig till högskoleprovet 2020

Anmälan inför högskoleprovet 2020 sker som alltid på Hogskoleprov.nu.

Har du inte ett konto på sidan sedan tidigare skapar du ett nytt, annars loggar du in med dina befintliga uppgifter.

När du har gjort din anmälan sker sedan all kommunikation per e-post, och din kallelse kommer cirka en vecka innan provdagen. Var noga med att kontrollera din inkorg så att du inte går miste om viktig information som eventuellt hamnat bland skräppost eller i papperskorgen.

Läs mer om anmälan till högskoleprovet.

Vad kostar högskoleprovet 2020?

Anmälan till högskoleprovet kostar 450 kronor per provtillfälle och kan betalas via bankkort, plusgiro eller genom internetbank eller bankkontor om du befinner dig i utlandet. Mer om betalningsalternativen finner du på anmälningssidan i samband med din anmälan på Hogskoleprov.nu.

När du väl betalat in anmälningsavgiften går den inte att få tillbaka, och det går inte heller att byta provtillfälle/skjuta upp deltagandet till ett kommande prov. Svaren på många praktiska frågor såsom hur du byter provort finns i vår del om högskoleprovet och på Studera.nu

Högskoleprovet på Facebook

UHR (som anordnar högskoleprovet) har även en Facebooksida som heter Allt om högskoleprovet. Här kan du göra ett inlägg och få svar på dina frågor på vardagar mellan klockan 8 och 16.

Om högskoleprovet

Högskoleprovet består av två olika typer av block, ett kvantitativt (DTK, KVA, NOG och XYZ) och ett verbalt (ELF, LÄS, MEK och ORD).

Varje block innehåller 40 uppgifter där varje rätt svar ger 1 poäng. Det görs inga avdrag för felaktiga svar eller överhoppade uppgifter.

Både det kvantitativa och det verbala blocket genomförs två gånger under dagen och de bidrar därmed med 80 poäng var till slutsumman på 160 poäng.

Förbered dig inför högskoleprovet

Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 140 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.

Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, ca 18 000 uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.

Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång är det sedan bara att kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som själv skrivit maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att lägga på dina förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.

Coachteamet på Högskoleprovguiden Coacherna på Högskoleprovguiden
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Feedback eller frågor?
Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
OASIS
massa av poröst material för blomsterarrangemang
Nästa prov

18/10 - 2020 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
27/8 - 2020 kl 23:59