Summering
  • Nytt besked: Höstens högskoleprov 2020 kommer att genomföras i begränsad form den 25 oktober.
  • Endast personer utan giltigt högskoleprovsresultat kommer att få skriva provet i höst och dessutom begränsas antalet platser till 27 600. Dessa platser kommer att tillsättas enligt "först till kvarn"-principen.
  • Anmälan till höstens högskoleprov öppnar den 25 september kl 08:00 med "förkö" kl 07:00 och stänger när taket för antal platser är uppnått eller senast den 1 oktober.
  • Höstens högskoleprov har varit föremål för många turer fram och tillbaka och ställdes ursprungligen in för att sedan hållas i begränsad form (läs mer om det tidigare beskedet här).

Nytt besked: Det blir ett begränsat högskoleprov i höst till slut. Efter att höstprovet först ställdes in, följt av många turer fram och tillbaka, fattade UHR den 18 september beslutet att ett begränsat högskoleprov ska hållas den 25 oktober 2020.


Vem får skriva höstens högskoleprov 2020?

Endast personer utan ett giltigt högskoleprovsresultat får anmäla sig och dessutom är antalet platser begränsat till 27 600. Den fullständiga fördelningen av det maximala antalet platser per provort kan ses längre ned på denna sida.

Höstens prov kommer inte att hållas utomlands, med undantag för Åland. Det kommer som vanligt att finnas möjlighet att skriva ett anpassat prov för personer med dyslexi eller grav synskada.


Hur anmäler jag mig till höstens högskoleprov 2020?

Anmälan sker via hogskoleprov.nu

Anmälan öppnar klockan 08:00 fredagen den 25 september enligt UHR. Från och med klockan 07:00 är det möjligt att ställa sig i en digital “förkö” i väntan på att anmälan ska öppna. När anmälan sedan öppnar kl 08:00 får anmälarna sitt könummer genom lottning. Vilket könummer man får är alltså oberoende av när under den första timmen man ställde sig i förkön.

När anmälan öppnat kommer du att kunna se hur många platser det finns kvar hos de olika universiteten och högskolorna som genomför höstprovet. Där väljer du sedan den provanordnare och den provort du önskar. Du är inte garanterad att få den provort du valt.

Redan innan anmälan öppnar är det möjligt att skapa ett konto och lägga in sina personuppgifter på hogskoleprov.nu. Om du inte redan har ett konto med aktuella personuppgifter är det rekommenderat att skapa ett konto eller uppdatera dina personuppgifter så att allt är klart innan kön öppnar kl 07:00 den 25 september. Du kan nämligen inte hantera ditt konto mellan 07:00 och 08:00 den 25 september.

Anmälan stänger senast den 1 oktober eller när taket för antal deltagare är uppnått.

Platserna kommer enligt UHR att tilldelas i turordning till de anmälda till respektive provort, så det är mycket viktigt att du anmäler dig snabbt för att vara säker på att få en plats om du är en av dem som får skriva provet.

Anmälningsavgiften är som tidigare 450 kr och den kan endast betalas med kort direkt i samband med anmälan.

UHR gör följande vädjan på anmälningssidan: “Obs! Anmäl dig bara om du måste. Antal platser för att skriva höstens högskoleprov är begränsade. Det är viktigast att de som vill söka utbildningar till antagningen våren 2021 får skriva provet.”


Hur många platser finns på respektive provort?

Det maximala antalet platser för respektive provort är enligt studera.nu följande:

Platsfördelning mellan provanordnare höstens högskoleprov 2020
Provanordnare  Maximalt antal platser 
Blekinge Tekniska Högskola 300
Göteborgs universitet 3 100
Högskolan i Dalarna 600
Högskolan i Borås 500
Högskolan i Gävle 950
Högskolan i Halmstad  550
Högskolan i Skövde 450
Högskolan i Kristianstad 515
Högskolan Väst 535
Jönköping University 800
Karlstad universitet 1 000
Linköpings universitet 1 100
Linnéuniversitetet 850
Luleå tekniska universitet  500
Lunds universitet 3 100
Mittuniversitetet 700
Mälardalens högskola 1 200
Stockholms universitet 8 000
UHR Mariehamn 100
Umeå universitet 700
Uppsala universitet 1 250
Örebro universitet 800
Summa 27 600

När kommer resultatet på höstens högskoleprov 2020?

Resultaten för höstens provomgång kommer att bli tillgängliga ca 4-5 veckor efter provdagen, troligtvis i slutet av november 2020. Du kommer då att kunna ta del av ditt officiella resultat genom att följa stegen på vår sida om resultat på högskoleprovet. Innan det officiella resultatet är tillgängligt kan du skapa dig en uppfattning om hur det gick genom att själv rätta provet – mer om detta längre ned på denna sida.


Normering av höstens högskoleprov 2020

Normeringen av höstens högskoleprov kommer att presenteras ca 4-5 veckor efter provdagen, senast i samband med att resultaten blir tillgängliga. Du kan läsa mer om vad normering är, varför det används och hur ditt normerade slutresultat räknas fram på vår sida om normering av högskoleprovet.

Vi kommer i samband med höstens högskoleprov 2020 att återkomma med vår analys av normeringen jämfört med tidigare provomgångar och publicera normeringstabellerna så snart de blir tillgängliga i mitten av november 2020. I väntan på normeringstabellerna för höstens provomgång 2020 kan du se hur tidigare års normeringar sett ut samt analysera ditt uppskattade resultat i Normeringskalkylatorn.

Allt om normering av högskoleprovet Normeringskalkylatorn


Gratis förklaringar och videoförklaringar till höstens högskoleprov 2020

Uppgifterna från samtliga provpass på höstens högskoleprov 2020 väntas släppas måndagen den 19 oktober och vi kommer då att publicera dessa på denna sida. Officiellt facit till uppgifterna kommer att släppas ca 3-4 dagar efter provdagen och vi tar fram förklaringar till samtliga 160 uppgifter från höstens högskoleprov löpande efter att provet ägt rum. Så snart förklaringarna och facit är redo kommer vi att publicera allt här, så håll utkik efter uppdateringar på denna sida efter provdagen.

Parallellt med detta tar vi även fram videoförklaringar till vårprovets alla 80 kvantitativa uppgifter. Följ oss på YouTube för att inte missa någon videouppladdning.


Nytt för höstens högskoleprov 2020

Sedan höstens högskoleprov 2019 har kontrollpappret tagits bort och väntas inte återinföras till höstens prov 2020. Kontrollpappret möjliggjorde för provdeltagare att notera sina svar för att kunna rätta provet och få en uppfattning om resultatet innan den officiella rättningen var färdig.

För att bilda dig en uppfattning om hur det gick för dig på provet innan resultaten är färdiga rekommenderar vi att gå igenom provet uppgift för uppgift för att minnas vad du svarade på respektive uppgift. På så vis kan du skapa dig en ungefärlig uppfattning om antalet korrekt besvarade uppgifter som du sedan kan mata in i Normeringskalkylatorn för att analysera ditt resultat närmare i väntan på att höstens normeringstabeller släpps.

Att gå igenom uppgifterna en och en är även ett utmärkt tillfälle att jämföra dina egna resonemang med våra och lära dig av eventuella misstag och snappa upp användbara genvägar även på uppgifter som du besvarat korrekt. På så vis ser du till att vara i ännu bättre form inför kommande provomgångar om du ännu inte nått ditt målresultat.


Förbered dig inför höstens högskoleprov 2020

Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 150 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.

Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, över 18 000 uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.

Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som uppnått maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att lägga på dina förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.


Öva gratis med Högskoleprovtränaren

Högskoleprovtränaren kan du ladda hem, skriva ut och öva interaktivt med de gamla högskoleproven från våren år 2000 ända till det senaste provet. Genom att öva direkt med Högskoleprovtränaren slipper du att manuellt rätta med facit. Du kan istället bekvämt fylla i dina svar i det digitala svarshäftet så sköter Högskoleprovtränaren resten. Höstens högskoleprov 2020 kommer att göras tillgängligt där så snart som möjligt efter provdagen.

Coachteamet på Högskoleprovguiden Coacherna på Högskoleprovguiden
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Feedback eller frågor?
Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
BULDAN
grov väv av jute, lin eller hampa
Nästa prov

25/10 - 2020 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
1/10 - 2020 kl 23:59