Anmälan till högskoleprovet pågår i ungefär två veckor före sista anmälningsdagen, som är 1 februari på våren och 1 september på hösten. Anmälan sker via webben och är endast giltig om betalning av avgiften skett innan 24:00 på sista anmälningsdagen. Från och med 1 december 2014 är anmälningsavgiften höjd till 450 kr. Du behöver inte göra högskoleprovet vid samma högskola eller universitet som du senare tänker studera vid. En lista på de högskolor och universitet som anordnar högskoleprovet finner du under "Provanordnare" i menyn.

Anmälningsavgiften går till att betala diverse kostnader, bland annat för tryckning av högskoleprov, anordnande av provlokaler och ersättning till provledare samt assistenter. Om du beslutar dig för att inte skriva högskoleprovet efter att du har betalt avgiften får du inte pengarna tillbaka. Det går inte heller att överföra avgiften på en annan person eller till nästa provtillfälle. Om du uteblir från provtillfället kan du inte heller få tillbaka avgiften eller använda den vid ett annat tillfälle.

När betalningen är registrerad hos Universitets- och högskolerådet får du en bekräftelse per e-post och den sida du gjorde anmälan på uppdateras. Om du inte får en bekräftelse bör du kontrollera med banken om betalningen genomförts. En skriftlig kallelse skickas via e-post cirka en vecka innan provtillfället. I kallelsen står bland annat provlokal och tidpunkt för provet. Om du inte har mottagit en kallelse några dagar innan provtillfället ska du kontakta högskolan eller universitetet som du har anmält dig till.

Vid provtillfället måste du ha med dig giltig legitimation i form av t.ex. EU-pass eller körkort. Om du inte kan legitimera dig får du inte göra högskoleprovet.

Anmälan sker via webben

Anmälan till högskoleprovet sker via webben. Du kan betala med betalkort eller via ett postgirokonto som är kopplat till webbanmälan. Gå till anmälan via Internet. Kontakta det universitet eller den högskola du har anmält dig till om du har problem med anmälan eller din betalning.

Läs mer

Studera.nu - Anordnare och provorter
Studera.nu - Anmälan till högskoleprovet!
Hogskoleprov.nu - Webbanmälan till högskoleprovet

Feedback eller frågor?
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
JOVIALISK
godmodig, fryntlig
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
83 dagar 15 timmar och 6 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59