Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Hur bli antagen till universitet och högskola?

Summering
  • För att bli antagen till en universitets- eller högskoleutbildning behövs grundläggande behörighet, vanligtvis i form av en gymnasieexamen eller motsvarande.
  • För att öka dina chanser att bli antagen till en utbildning är högskoleprovet är ett utmärkt sätt, särskilt för utbildningar med hög konkurrens om platserna.
  • Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter under strikt tidspress är förberedelser en förutsättning för ett högt resultat.
  • Som VIP-medlem på HPGuiden får du tillgång till allt du behöver för att nå ditt målresultat på högskoleprovet så snabbt som möjligt, oavsett ditt utgångsläge!

Funderar du på att söka till en universitets- eller högskoleutbildning? Eller har du kanske redan siktet inställt på en viss utbildning och undrar hur du kan bli antagen till den? Vet du redan nu med dig att dina betyg inklusive eventuella meritpoäng inte räcker för att komma in på din drömutbildning och söker alternativa sätt att bli antagen?

På denna sida har vi samlat grundläggande information kring antagningskrav och hur högskoleprovet kan öka dina chanser att komma in på din drömutbildning rejält. Notera att informationen på denna sida är tänkt som en inledande översikt för att ge dig en uppfattning om hur antagningsprocessen ser ut och vad du behöver för att vara behörig till högskolan, men för att vara säker på exakt vad som gäller för den utbildning och den terminsstart som du är intresserad av rekommenderar vi alltid att du undersöker de specifika kraven som gäller just den utbildningen och tidpunkten utifall att något ändrats.

Vad krävs för att bli antagen?

För att bli antagen till en universitets- eller högskoleutbildning krävs i allmänhet grundläggande behörighet och, beroende på utbildning, kan ytterligare särskilda krav finnas. Låt oss titta närmare på vad detta innebär rent praktiskt.

Grundläggande behörighet

När det gäller grundläggande behörighet så innebär det vanligen att du behöver en komplett gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program eller motsvarande från t.ex. komvux eller International Baccalaureate. Exakt vilka krav som gäller beror på när du tog din gymnasieexamen och för aktuella detaljer kan du läsa mer på antagning.se.

Även en utländsk gymnasieexamen kan ge grundläggande behörighet om du samtidigt kan visa att du har tillräckliga kunskaper i svenska och engelska. Om din gymnasieexamen är från 2010 eller senare behöver du även kunna visa att du har de matematiska grundkunskaper som motsvarar minst någon av kurserna Matematik 1a, 1b eller 1c/kurs A. Du kan läsa mer om hur det fungerar med grundläggande behörighet om du har en utländsk gymnasieexamen på antagning.se.

Särskild behörighet

Utöver de grundläggande behörighetskraven har vissa utbildningar ytterligare förkunskapskrav relaterade till utbildningens innehåll. Detta kan t.ex. handla om att ingenjörsutbildningar ofta kräver att du uppnått minst godkänt resultat i vissa matte-, fysik- och kemikurser på gymnasiet.

De exakta kraven varierar mellan utbildningar så kolla vad som krävs specifikt för den eller de utbildningar som du är intresserad av på antagning.se.

Reell kompetens – En annan väg

Om du inte har en fullständig gymnasieexamen eller motsvarande, t.ex. för att du inte gjort klart gymnasiet eller rentav aldrig påbörjade dina gymnasiestudier, kan det i vissa fall vara möjligt att uppnå grundläggande behörighet till högskolan baserat på arbetslivserfarenhet och andra erfarenheter. Det lärosäte som du ansöker till gör i dessa fall en bedömning av dina möjligheter att klara den utbildning du sökt och baserat på utfallet av denna bedömning kan det alltså finnas möjlighet att påbörja högskoleutbildningen även utan slutförd gymnasieutbildning eller motsvarande. Du kan läsa mer på antagning.se.

Hur ansöker man till en högskoleutbildning?

Att ansöka till en högskoleutbildning i Sverige görs online via antagning.se. Som inloggad på den sidan kan du ansöka till utbildningar, se dina betyg och andra meriter samt, vid behov, ladda upp dokument som styrker ytterligare meriter om dessa inte automatiskt registrerats. Du kan där också se ditt antagningsbesked till de utbildningar du sökt samt tacka ja eller nej till de utbildningar du antagits till.

Du kan söka flera utbildningar om du t.ex. inte är säker på att komma in på ditt förstahandsval. Om du söker flera utbildningar rangordnar du dina val så att den utbildning du helst vill gå ligger överst i din ansökan, ditt andrahandsval som nummer två o.s.v.

Notera att det endast går att ansöka under vissa perioder på året så det är viktigt att vara ute i god tid så att du inte missar att anmäla dig innan sista anmälningsdag. Mer information och aktuella datum för ansökan och antagningsbesked finner du på på antagning.se.

Så fort du vet vad och var du ska studera kan du sedan söka studiemedel från CSN.

Vad är högskoleprovet och hur kan det vara till hjälp?

Högskoleprovet är ett standardiserat prov som testar färdigheter och problemlösningsförmåga i matematik, svenska och engelska. Det går att skriva provet två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten, och provresultaten används för att tillsätta en del av platserna till universitets- och högskoleutbildningar i Sverige. Andelen varierar mellan utbildningar, men vanligen tillsätts mellan 1/3 och 2/3 av utbildningsplatserna baserat på de sökandes högskoleprovsresultat.

På flera utbildningar, t.ex. för att bli läkare, psykolog, civilingenjör, jurist eller veterinär, råder mycket hård konkurrens om platserna. Om dina betyg från gymnasiet inte räcker till, eller om du bara söker ett sätt att öka sannolikheten att komma in på någon av de utbildningar som intresserar dig, är högskoleprovet ett utmärkt alternativ.

Notera att högskoleprovet i sig inte är tillräckligt för att kunna bli antagen till en universitets- eller högskoleutbildning, utan du måste även uppfylla de övriga behörighetskraven som beskrivs högre upp på denna sida. Ett högt resultat på högskoleprovet ger dig alltså möjlighet att konkurrera om en större andel av platserna till en utbildning du vill komma in på så länge du uppfyller utbildningens behörighetskrav.

Behöver man förbereda sig inför högskoleprovet?

Högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter i matematik, svenska och engelska och något som gör provet extra utmanande är den tidspress som råder på provdagen. Varje delprov består av 40 uppgifter och med 55 minuter till ditt förfogande har du i genomsnitt 1 min 23 sekunder på dig per uppgift, vilket innebär att snabbhet är en viktig faktor för att klara alla uppgifter inom tidsgränsen. Det faktum att uppgifterna är konstruerade på ett sätt som de flesta inte är vana vid från grundskolan och gymnasiet i kombination med den begränsade tiden per uppgift medför att förberedelser är en förutsättning för ett högt resultat på högskoleprovet.

Genom att förbereda dig specifikt på de typer av uppgifter som förekommer på högskoleprovet har du med andra ord goda förutsättningar att uppnå ett så bra resultat som möjligt när du väl skriver provet i skarpt läge. Om det dessutom var flera år sedan du senast studerade lönar det sig definitivt att t.ex. repetera relevanta matematiska koncept och friska upp din förmåga att läsa tunga texter snabbt och svara på specifika frågor kring dessa. Mer om hur du konkret kan förbereda dig går vi in på nedan.

Hur förbereda sig inför högskoleprovet?

Om du vill ha ett komplett paket med allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar så snabbt det bara går är VIP-utbildningen det du söker! På HPGuiden har vi hjälpt över 200 000 studenter på högskoleprovet sedan starten år 2004 och har samlat all vår erfarenhet och kunskap i en lättillgänglig onlineutbildning. Konkret får du som VIP-medlem tillgång till beprövade strategier, tips och metoder för alla provdelar samt över 19 000 uppgifter med förklaringar steg för steg att öva med.

Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som själv uppnått det maximala resultatet 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan utifrån dina mål och förutsättningar så att du kan vara säker på att få ut så mycket som möjligt av din pluggtid.

Skulle du köra fast på en uppgift eller någon teorigenomgång eller bara har frågor i allmänhet kan du alltid kontakta vår support så hjälper vi dig att reda ut alla frågetecken. Du når både din coach och supporten smidigt via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.

Vi hoppas att detta klargör hur antagningsprocessen och behörighetskraven ser ut och hur högskoleprovet kan vara din väg in på din drömutbildning. Om du har ytterligare frågor eller funderingar kring högskoleprovet och dina förberedelser är du varmt välkommen att kontakta oss!

Jag ville bara tacka er för hjälpen. Utan HPGuiden skulle jag ha aldrig lyckats komma in på min drömutbildning. Ni är helt fantastiska. Jag höjde mig från 0.60 till 1.45 på ca 1 år. Från 0.8 till 1.6 på verbala och från 0.4 till 1.3 på den kvantitativa delen.

Lea Varga
Höjde sig från 0.6 till 1.45 – nu väntar tandläkarprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
GUSKA
(vid tillverkning) pressa vatten ur (papper)
Tack för en suverän sida! Skaffade VIP-medlemskap i januari och skrev för första gången HP nu i mars, 1.9!!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59