Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Team HPGuiden

Högskoleprovguiden är Sveriges ledande utbildare inför högskoleprovet. Vi har hjälpt fler än 248 000 studenter sedan starten år 2004.

På ett effektivt sätt hjälper vi studenter förbättra sina resultat på högskoleprovet och komma in på sina drömutbildningar så fort som möjligt. Vi hjälper även våra studenter att bli bättre rustade för att klara av sina kommande studier och framtida karriärer genom att utbilda om studieteknik, tids- och stresshantering, psykologi och mycket mer.

Här kan du läsa om några av oss i team HPGuiden. Bli en i teamet du också!


David Sinkvist

Jag skrev högskoleprovet första gången på gymnasiet och skrev 1,3. Jag är ursprungligen från Ungern och de verbala delarna var det jag hade svårast för. Mina kommande studier inför högskoleprovet var det som lade grunden till det som är Högskoleprovguiden idag. Tack vare teknikerna och strategierna förbättrade jag mitt resultat och skrev 2,00 på både gamla och nya högskoleprovet. Jag gick läkarprogrammet och gjorde allmäntjänstgöring i Linköping. Efter något år som ST-läkare på en vårdcentral jobbar jag nu enbart med Högskoleprovguiden.

Ångrar du inte att du slutade jobba som läkare och istället bara hjälper personer förbättra sina resultat på högskoleprovet?

Inte en sekund! Jag har coachat tiotusentals studenter sedan starten år 2004 så jag vet att alla kan nå sina mål och genom att hjälpa våra studenter nå sin fulla potential är jag övertygad om att utbildningarna fylls med de bäst lämpade kandidaterna!


Alvin Palmgren

Jag läser just nu sista året på naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Mina största intresseområden är matematik och naturvetenskap, men jag har generellt lätt att intressera mig för saker och gillar även språk och samhällsvetenskap. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag vill göra efter studenten, men troligtvis blir det någon ingenjörsutbildning. Högskoleprovet skrev jag egentligen främst som en rolig utmaning – jag gillar som sagt både matematik och språk, så provet kändes nästan som gjort för mig. Att sen kunna använda mina kunskaper för att hjälpa andra och göra skillnad på riktigt känns väldigt kul och givande!

Vad har du för tips för att klara ORD-delen som många yngre personer har svårt med?

ORD-delen var utan tvekan den del som jag hade svårast för, men genom tillräckligt mycket övning lyckades jag trots allt besegra den på provdagen. Mitt största tips är att lära sig prefix och suffix utantill eftersom ett och samma prefix/suffix gör det möjligt att förstå en mängd nya ord. Därefter är det främst mängdträning som gäller – det är bra att läsa och skriva upp nya ord, men om man vill utöka sitt ordförråd på kort tid är den mest effektiva metoden att helt enkelt plugga massvis med ord. Tänk att du ”samlar” på nya ord och försök använda dem i vardagen närhelst möjligt. Då blir det både roligare och lättare att minnas vad du lärt dig!


Anton Frisk

Efter gymnasiet var jag osäker på hur jag ville göra med fortsatta studier och bestämde mig för att ta ett sabbatsår och jobba. Det tog lite längre tid än jag tänkt att slita mig från jobbet men efter 12 år bestämde jag mig för att jag ville prova på läkarprogrammet. Jag insåg att mina betyg tyvärr inte skulle räcka till så jag bestämde mig för att skriva högskoleprovet. Jag hade skrivit en gång tidigare på gymnasiet och då fått 1,1 så det skulle krävas en ganska stor förbättring men jag var otroligt motiverad inför uppgiften. Efter en lång och nervös väntan på provresultatet så kom det äntligen och jag kunde konstatera att det var tillräckligt för att jag skulle ta mig in i Göteborg, precis som jag ville! I skrivande stund har jag genomfört de första tre veckorna på programmet och oavsett hur det slutar tror jag att jag kommer vara väldigt nöjd med att jag tog beslutet att söka.

Vad är bra att tänka på när det kommer till ens studiemiljö?

När det gäller studierna tycker jag att det är viktigt att minimera potentiella störningsmoment. Sätt dig på en lugn plats, stäng av ljudet på din mobiltelefon och fokusera på det du ska göra här och nu. När du sen tar en paus, se till att resa på dig och göra något helt annat innan det är dags att sätta sig igen. Var disciplinerad när du pluggar och njut sedan av din lediga tid och koppla bort provet helt.


Antoni Kowalik

Jag ska till hösten börja läsa civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, och tack vare högskoleprovet kan jag vara säker på att jag kommer in. Därför känns det extra roligt och givande att kunna hjälpa andra till ett bra högskoleprovsresultat, och därmed samma säkerhet som jag känner, och kanske en möjlighet att ta det lite lugnt en stund innan plugget börjar. Tack vare mitt resultat hade jag till exempel i slutet av gymnasiet mer tid att lägga på sådant som är roligt, som klättring, musik, och ideellt engagemang. Högskoleprovet är verkligen en fantastisk möjlighet, och jag är glad att jag kan hjälpa andra ta del av den!

Vad är ditt bästa tips för DTK-delen?

DTK var den absolut svåraste provdelen för mig, där kände jag verkligen tidspressen! Att börja med att läsa frågan och svarsalternativen hjälpte mig jättemycket med alla provdelar, men särskilt DTK! Genom att läsa svarsalternativen innan man börjar lösa uppgiften kan man begränsa sig till att bara lägga tid på det som verkligen krävs för rätt svar. Många gånger innehåller också svarsalternativen ledtrådar till vilka sorters beräkningar och avläsningar som behöver göras.


August

Jag pluggar just nu till ingenjör och är väl något av en mångsysslare - har alltid dragits till skärningspunkten mellan två, eller helst fler, olika ämnesområden. Att försöka sätta sig in i något när man kommer från en helt annan kunskapsbakgrund gör ofta att man ser saker från ett annorlunda perspektiv, vilket i alla fall jag tycker är kul! Just därför tycker jag också det är givande att få hjälpa andra till ett bra resultat på Högskoleprovet. Det är ju en biljett till att få göra något man faktiskt vill - oavsett vad man gjort tidigare i livet.

Vad har du för tips för att nå sitt drömresultat på högskoleprovet?

Ha självinsikt! Felanalys är A och O för att lyckas med det mesta, inte bara på HP. Vad var det som gick fel just här och varför? Vilken grundläggande kunskap eller metodik verkar jag sakna för att ta mig över just det här hindret? Genom att hela tiden utvärdera sina svagheter och styrkor kan man kalibrera sitt fokus och få mer ut av sina ansträngningar.


Disa Berlin

Jag studerar teknisk fysik i Lund och har ett intresse för både matte och fysik. Detta intresse visade sig vara en fördel för mig då jag skrev provet för första gången i ettan på gymnasiet. Då gjorde jag det, som så många andra, mest för att testa och fick 1.75. Jag bestämde mig för att skriva provet igen och se om det kunde gå ännu bättre om jag var mer förberedd. Med rätt förberedelser skrev jag sedan 2.00 ett år senare. Genom att studera inför provet och nå ett högt resultat behöver man inte oroa sig över om betygen räcker för att komma in på det universitet eller den linje man vill, och tack vare mitt högskoleprovsresultat kunde jag komma in på min drömutbildning.

Hur får man ihop det om man vill plugga inför högskoleprovet under gymnasietiden?

Mitt bästa tips är att ta hjälp av din coach med studieupplägg. Om man följer en planering och inte bara skjuter fram allt man har att plugga så hinner man faktiskt mer än man tror. Även om man t.ex. inte kan spendera fem timmar om dagen på att plugga så är en liten stund bättre än ingenting, bara man använder tiden väl och har rätt studieteknik.


Emma Hofvenstam

Med naturvetenskapliga studier i bakfickan skrev jag högskoleprovet i slutet av trean efter två års Covid-uppehåll. Trots att huvudet var överfyllt av elektromagnetism och vågrörelselära inför det stundande fysikkursprovet, gick det klart över förväntan. Jag ser nu fram emot att få kombinera ingenjörsstudier i Lund med något så givande som att hjälpa andra att uppfylla sina studiedrömmar!

Vad är ditt bästa tips inför provdagen?

Intala dig själv att du har läget under kontroll! Min erfarenhet är att det är förmånligt att, under förberedelserna sista tid, inbilla sig själv att man har full koll på allt, även om så inte nödvändigtvis är fallet. Istället för att fokusera på sina svagheter och bli problemorienterad, tar man sig då an även de klurigaste uppgifterna med ett lösningsorienterat tankesätt.


Gustaf Wennerstrand

Jag tog nyligen studenten från naturvetenskapsprogrammet och har nu många dörrar öppna för nästa steg i livet, bland annat tack vare högskoleprovet. Ett av mina största intressen är matematik, något jag inom en snar framtid ska påbörja universitetsstudier inom. Det är därför otroligt kul och givande att jobba här på HPGuiden, där jag får möjlighet att genom utlärning fördjupa mina egna kunskaper och samtidigt kan bidra till uppskattning av matematiken och kvantitativa tankesätt hos studenter.

Finns det några fördelar med att studera inför högskoleprovet, utöver möjligheten att nå sin drömutbildning?

Självklart! De kunskaper och förmågor du vässar i dina studier för HP kommer vara till nytta i det mesta du kan tänkas ta dig för. Exempelvis är det på universitetet ovärderligt att snabbt kunna sortera ut viktig information ur en text, om det så är kvantkryptografi eller mesopotamisk mytologi du läser om. Matematiken kan dessutom underlätta för beräkningar och allmänt logiskt tänkande inom allt från högre studier till företagande. Med en bättre ordförståelse märker du också att du får en ökad förståelse för all information du tar in i ditt vardagliga liv och för din omgivning. Jag stöter själv ofta på ord som jag inser att jag endast förstår genom deras förekomst i högskoleprovsammanhang.


Gustav Åman

Jag utbildar mig just nu till civilingenjör i elektroteknik i Lund. Jag skrev högskoleprovet tre gånger på gymnasiet, framför allt för att matcha min mamma som också skrivit 2,0. När jag var 17 år lyckades jag nå det högsta resultatet på provet. Detta gjorde jag efter att ha övat upp mina färdigheter på den verbala delen. Jag tycker om att hjälpa andra att lösa uppgifter från högskoleprovet, särskilt de uppgifter som hör till den kvantitativa delen. På fritiden sysslar jag med programmering och orientering.

Vad har du för tips för att klara av provdagen på bästa sätt?

För min del handlade det om att alltid ha goda tidsmarginaler för att kunna slappna av. Jag var på plats nästan en timme innan provet skulle börja och mellan provpassen släppte jag aldrig provsalen ur sikte. Andra tycker kanske att det är skönt att ha en kompis att prata med eller att ha sin favoritmat med sig. Hitta det som fungerar för dig!


Henry Wu

Jag har alltid intresserat mig av att lära mig om många olika saker – ena dagen kan det vara tåg och järnvägar, nästa kan det vara dinosaurier, historia eller språk. På högskoleprovet tror jag att denna kunskapsbredd har hjälpt mig speciellt mycket på läsförståelsedelarna, vars texter kan handla om just många olika saker. Samtidigt som jag coachar här på HPGuiden studerar jag till civilingenjör på universitetet. Det känns otroligt bra att kunna hjälpa andra att nå sina drömmar!

Vad får man inte missa på provdagen?

Lunchen! På mitt första prov tänkte jag knappt på vad jag skulle äta, och tog inte med mig något mer än en frukt. Därför fick jag springa någonstans och äta lunch, och det var långa köer till restaurangerna. Jag hade tur och hann med nöd och näppe tillbaka till provsalen, men var bara minuter från att missa ett provpass. Så, se till att ha med dig något att äta!


Hugo Eidmann

Jag läser just nu tredje året på datavetenskapsprogrammet i Uppsala. Som många andra hade jag svårt att bestämma mig för vad jag skulle studera efter gymnasiet. Efter en kort vistelse på ekonomiprogrammet insåg jag att det som intresserade mig mest var teknologi, programmering och matematik. Jag bytte därefter till datavetenskap och känner att jag har hamnat helt rätt. Jag kom in tack vare högskoleprovet och tycker därför att det är fantastiskt roligt att kunna hjälpa andra att komma in på sina drömutbildningar.

Hur kan man använda uteslutningsmetoden på provet?

På vissa frågor kan det vara svårt att direkt beräkna rätt svar. Då lönar det sig ofta att systematiskt utesluta felaktiga svarsalternativ. I många fall kan vissa svarsalternativ vara uppenbart felaktiga på grund av inkonsekvenser eller logiska motsägelser. Genom att snabbt identifiera och eliminera dessa alternativ minskar man komplexiteten i problemet och kan fokusera på de återstående alternativen. Det är dock viktigt att vara noggrann och inte basera uteslutningen på förhastade antaganden, eftersom vissa frågor kan kräva en djupare analys för att identifiera det mest korrekta svaret.


Jacob Eveson

Jag flyttade hem till Sverige efter att ha bott och arbetat i Japan i ca 8 år. Nu studerar jag juridik i Lund - tack vare högskoleprovet! Efter nästan ett decennium utomlands med minimal kontakt med det svenska språket var jag tveksam till hur det skulle gå på provet - särskilt på de verbala delarna - men med HPGuidens hjälp lyckades jag överträffa mina förväntningar och skriva 2,0. Nu när jag har blivit en i teamet så är det min tur att få hjälpa blivande studenter att nå sina mål!

Hur lyckades du hålla igång matematikkunskaperna under alla åren efter gymnasiet?

Det gjorde jag inte! När jag började förbereda mig insåg jag att jag hade glömt bort i stort sett allt. Lyckligtvis så kan man lära sig grunderna igen ganska snabbt om man fokuserar på just de kunskaper som efterfrågas på provet. Det viktiga är att vara målmedveten!


Joel Nilson

Jag är lärare i svenska och musik utbildad vid Uppsala och Örebro universitet, och har även studerat bland annat matematik och statskunskap. Jag skrev 2,0 på högskoleprovet första terminen på gymnasiet och upprepade det sedan terminen därpå, för att se att det inte bara var en tillfällighet. Hösten 2017, 18 år senare, fick jag en ingivelse att testa det nya provet, och skrev då 2,00. Jag trivs i provsituationer och taggar till när det gäller, men gör man inte det spontant så går det definitivt att utveckla. Jag älskar att undervisa, dela med mig och få se elever utvecklas, och jag är glad för möjligheten att få göra det i detta forum också. På fritiden sjunger jag i en A Cappella-grupp och uppskattar en god kulturupplevelse.

Hur kan man hålla motivationen uppe när det tryter?

Fundera över vem du inspireras av eller har som förebild för din satsning på högskoleprovet och drömutbildningen! Min farmor har påverkat mig i många avseenden. Hon var finlandssvensk, kom till Lund för att studera och var klassiskt bildad som få, och mycket intresserad av konst, musik och litteratur. Hon var författare och en karismatisk svensklärare som uppmuntrade mitt läsande och skrivande, mitt musikutövande och satte oljefärger i händerna på mig. Hon var originell och omtänksam och är definitivt en förebild för mig. Hennes gulnade studentmössa från Helsingfors hänger bredvid min, i min bokhylla. 


Johanna Johansson

Jag jobbar som träbildhuggare och har en egen bildhuggarverkstad i Forsvik, utanför Karlsborg. Man kan, utan att överdriva, säga att vägen till mitt nuvarande yrke har varit lite krokig. Jag trodde länge att det var naturvetenskap jag var ämnad åt. Jag har alltid varit bra på matte så jag gick natur på gymnasiet och läste biologi, kemi och matte på universitetet. Det är absolut ingenting jag ångrar, även om det inte är det jag jobbar med nu. 2018 råkade jag ramla in på en prova-på-kurs i träbildhuggeri och där blev jag fast. Att byta bana och satsa på något helt annat är det bästa jag har gjort. Jag vill visa andra att det är inte försent, även om man har passerat 40. Och högskoleprovet kan vara första steget mot ditt nya yrke!

Har du något tips på ett mentalt knep inför provet?

Se det som en rolig utmaning! Jag har gjort högskoleprovet sju gånger, skrivit 2.00 fem gånger och alla rätt den senaste gången. Många tycker att det är konstigt att skriva provet så många gånger, men jag tycker att likaväl som man kan utmana sig genom att springa Tjejmilen eller åka Vasaloppet så kan man ha som hobby att göra högskoleprovet och försöka utvecklas och överträffa sig själv. Genom att se högskoleprovet som en spännande prövning istället för ett hinder i vägen till din drömutbildning kan du komma till provet med en bättre energi!


Mathias Åkesson

Jag har alltid varit intresserad av de samhällsvetenskapliga ämnena vilket ledde mig till att vilja studera juridik eller statsvetenskap på universitetet. Under sista sommaren i gymnasiet svängde jag dock om till psykologprogrammet, vilket mina betyg inte räckte till för. Detta var, precis som för så många andra, orsaken till att jag valde att skriva högskoleprovet. När jag testade att skriva gamla prov hemma gick det förvånansvärt bra, förmodligen för att jag gillar matte och alltid har tyckt om att läsa. Detta ledde till att det faktiskt blev roligt att studera, en känsla som jag gärna vill förmedla till alla som kämpar för att komma in på sin drömutbildning via högskoleprovet!

Hur kan man göra plugget inför högskoleprovet till en så trevlig upplevelse som möjligt?

Uppskatta de små segrarna! Genom att sätta upp mindre delmål kan man ständigt glädja sig över sin utveckling. När det inte går som man har tänkt sig så får man försöka se misstag som en naturlig del av lärandet och en indikation på vad man bör fokusera på. Det är även viktigt att tänka på hälsa och välmående. Att ta korta pauser, promenader och att ha tid över till nära och kära kommer göra resan mot målet både snabbare och roligare!


Max Gerding

Jag går i trean på gymnasiet på naturvetenskapligt program med musikinriktning. Jag skrev högskoleprovet mest för att testa, och det blev en enorm överraskning när jag fick tillbaka resultatet. Tack vare det slipper jag stressa över mina betyg och kan ta det lite lugnare det sista året innan studenten. Jag tycker det är kul med både matte och språk, vilket var till stor hjälp under provet. Tack vare mina intressen hade jag, utan att jag visste det, övat rätt länge till provet!

Hur undviker man slarvfel på provdagen?

Det bästa man kan göra är att undvika att stressa för mycket under provet. Även om det är ont om tid måste man vara noggrann och läsa alla frågor ordentligt så att man inte missar något. Har man tid över ska man självklart dubbelkolla de uppgifter man hinner med, men det är bättre att göra det ordentligt från början än att stressa sig igenom uppgifterna.


Runa Jensen

Jag är gymnasielärare i matematik i en liten kommun utanför Malmö. Jag har jobbat som lärare i 18 år, på Komvux, i grundskolan och på gymnasiet. Jobbet som lärare är fantastiskt roligt, jag får se människor utvecklas och växa varje dag! I mitt klassrum har man roligt trots att det är matematik! Jag tror att det beror på att det är ok att säga fel (för då tänker garanterat halva klassen också fel), vi tar upp det som känns nära o aktuellt. Jag har gjort matematiska videoklipp i 6-7 år.

Hur tycker du att man lär sig matte bäst?

Det bästa sättet är att lägga undan mobilen och att plugga lite varje dag. Genom att repetera och nöta kan alla lära sig matte. Det behövs ingen talang för att bli duktig i matematik bara att man lägger tiden och pluggar!


Vilgot Lindman

Jag går för tillfället i trean på naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Jag har alltid gillat både matte och läsning, och såg högskoleprovet som en kul utmaning som dessutom kunde ge en extra trygghet inför vidare utbildning. Att hjälpa andra att själva kunna nå sina drömutbildningar känns därför väldigt roligt!

Har du något generellt tips inför verbala delarna?

Läs mycket! Att ha exponerats för många olika sorters texter under en längre period hjälper dig med i princip alla aspekter av den verbala delen - allt från läshastighet till ordförråd förbättras och ger dig bästa möjliga förutsättningar att lyckas på provdagen.


Vilhelm Olsson

Jag tog i våras studenten från naturvetenskapliga programmet och är intresserad av bland annat matematik, marknadsföring och träning - ett rätt brett spektrum av ämnen! Under gymnasiets sista termin skrev jag högskoleprovet, dels för att alla andra gjorde det, dels för att matcha min pappas resultat. Just nu är jag på sabbatsår och klurar på vad jag kan tänkas plugga i framtiden men har dessvärre inte bestämt mig än. Det som verkligen hjälpte mig på provet var att tagga till! Det var roligt och jag hade ingen press på mig att prestera. När man pluggar till högskoleprovet blir själva tillfället ofta rätt laddat. Det är sant att lite nervositet får en att prestera bättre - men man bör undvika att bli så nervös att man blir stressad.

Hur bör man utnyttja pauserna på provdagen?

Rör på dig! Rörelse stimulerar tankeverksamheten - det är nästan som att “ladda” sin hjärna. Gå runt lite i byggnaden, gör något som får dig att tänka på här och nu, t.ex. leta efter en toa. Ta några djupa andetag och fokusera på att följa dem med sinnet. Observera andningen, synintrycken och ljuden som du upplever. Tänk och njut av tanken på att skriva provpasset framför dig riktigt bra, och se framför dig hur du uppnår ditt mål. Nu är du i perfekt mental och fysisk form för att riktigt lyckas med nästa provpass!


Ville Stohne

Jag har en bakgrund som entreprenör inom virtual reality i en tysk startup och har även hunnit arbeta några år som managementkonsult efter avslutade civilingenjörsstudier i teknisk fysik. Brinner för utbildning och tycker det är superkul och motiverande att få coacha studenter att nå sina mål. Högskoleprovet skrev jag själv egentligen för att komma in på läkarprogrammet, men av de planerna har det inte blivit något då jag ständigt har en tendens att finna andra intressanta projekt att ta tag i – som här på HPGuiden!

Vad skulle du säga till någon som är osäker på vad de vill plugga eller jobba med?

Det är helt normalt och jag känner själv igen känslan! Det viktiga är att inte låta tveksamheten leda till passivitet – det är nästan alltid bättre att välja något av de alternativ som du väger mellan, än att inte komma till skott med något. Om du efter att ha provat kommer fram till att du vill göra något annat så går det alltid att ändra sig.

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
GUSKA
(vid tillverkning) pressa vatten ur (papper)
Fantastisk hemsida! Mitt mål är att ta mig in på läkarprogrammet och tack vare hpguiden lyckades jag skriva 1,7 på vårens prov. Detta hade aldrig varit möjligt utan er hjälp! Tack!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59