0.7 till 1.5

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Larka
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: tis 19 mar, 2024 17:33

0.7 till 1.5

Inlägg av Larka »

Ok, kanske inte just 1.5 men helst 1.3! Tänker jag "aim for the stars but land on the moon" eller hur uttrycket nu går! Jag gjorde högskoleprovet i höstas, 2023 utan att plugga alls och fick 0.7. Mest av det ligger på verbala delen.
NOG ska vi inte ens prata om...0.3 :oops: Är så sjukt dålig på matte, men tror jag skulle göra liiite bättre ifrån mig nu!

Det här är just för mig själv, hålla mig själv "accountable" så att säga och göra pluggandet till något roligt, och så att jag kan se tillbaka efteråt!

Jag går just nu på folkhögskola och kommer bli färdig med allmän kurs nästa år, våren 2025. Vill efter det komma in på en grafik utbildning där det vart 1-1.15 varje år för att komma in... Så vill försäkra mig om att jag kommer in, så 1.3 gärna om än inte högre. Är verkligen min dröm. Fick en reality check så att säga häromdagen när jag kollade in programmet lite mer (har inte vågat så att säga, har känts så långt borta! Out of sight out of mind), och blev nervös men så taggad.

215 dagar tills provet i höst! Bara att köra. Började i söndags lite smått med att lägga upp en plan. Har boken "den kompletta guiden till högskoleprovet", vilket jag försökte plugga förra året innan provet (men gav upp, hade andra besvär och mådde allmänt dåligt)

Det jag gjort idag/igår är att försöka förstå matten. Håller just nu på med repetition av ma1b i folkhögskolan, och ska efter sommaren kötta igenom 2b (Får ett försprång då jag blir klar med 1b inom några veckor förmodligen). Helt ärligt är min matte lärare gudomligt bra, har ALDRIG förut varit intresserat av matte - har trott jag aldrig skulle klara av det. Men tack vare henne har jag sen början av året pluggat matte regelbundet VARJE vecka, helt självmant, utöver lektionerna...och tyckt om det! Så givande.

Känner att det redan gett mig något, då jag nu förstod lite mer av det som står i högskoleboken relaterat till NOG.

Planen:
Att plugga 2 timmar varje vardag, minst(Kan inte på torsdagar), med lite vila på helger förutom söndagar då jag vill testa mig själv på gamla HP (Behöver ju fortfarande lägga ner tid på vanligt skolarbete också). Enligt mina kalkylationer skulle detta innebära att under 80 dagar är jag helt färdig med boken. Gör samtidigt som jag läser också en massa flashcards (Fungerar bäst för mig). Efter boken tänker jag pröva och pröva om mig i gamla prov, gå igenom boken igen om det e nåt som jag behöver repetera (Rekommenderar starkt boken, tycker de förklarar tydligt och bra), och eventuellt rådfråga matteläraren, och såklart göra ma2b samtidigt, osv. Vi får se hur det blir!

Tänker utöka mitt ordförråd för att försöka få så full pott jag kan på verbala delen då jag ligger relativt OK där iaf, men kan fortfarande definitivt utöka min kunskap inom området. Behöver absolut också utöka min läshastighet. Brukade läsa böcker varje kväll när jag var yngre, så 11 åriga jag var nog mer snabbläst än vad 21 åriga jag är idag!

Tipset i boken om att använda en överstrykningspenna var riktigt bra! Det gjorde att jag kunde hitta informationen i texten mycket snabbare när jag övade på det idag, samt förstod texten bättre. Dock förlorade jag tid på detta, så om jag halverar min lästid så ger det mig extra tid att stanna upp några sekunder och stryka över. Tog mig 6 minuter att läsa en lång text + stryka över...medan det normalt tar mig 3,5 minut (utan att jag riktigt förstod innebörden). Att halvera skulle nog innebära 4 min med överstrykningspenna, vilket är godtagbart.

Tror jag väntar ca tre veckor tills jag satsar ännu mer på NOG delen. Håller som sagt på att repetera 1b, och känner att jag gärna gör klart repetitionen. Så tekniskt sett pluggar jag ju redan på NOG delen då jag håller på med ma1b just nu.. :roll:

Mycket rabbel här! Blir förvånad om någon annan läser, men välkommen att följa med i min resa till förhoppningsvis 1.5! :)
ItsLilly
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 80
Blev medlem: sön 14 jun, 2020 20:02

Re: 0.7 till 1.5

Inlägg av ItsLilly »

Jag kommer läsa din dagbok! Stort lycka till :)
Larka
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: tis 19 mar, 2024 17:33

Re: 0.7 till 1.5

Inlägg av Larka »

211 dagar kvar! (jag gör alltså inte vårens hp)

1a juni är deadlinen för att vara färdig med verbala delen. Fokuserar de mesta dagarna bara med att läsa texter osv. Sedan i onsdags har jag gjort massa flashcards på quizlet med förled och efterled från boken. Samt ord osv. Kommer även, efter 1a juni, att hela tiden se till att öva på flashcardsen så att det sitter ordentligt!

112 grekiska förled (Med innebörd + exempel för varje förled för att förstå ordentligt). 52 latinska förled, 7 andra förled och påbörjat efterleden. Är mycket roligt! Det jobbigaste är att skriva ner allting, men tror jag kommer tycka annorlunda när det är dags att lära mig allt! Även om jag inte har mycket tid på torsdagar spenderade jag ändå dagen/kvällen med att gå igenom de (då) 35 ord jag hade gjort flashcards till och lärde mig dem utantill på ca 50 minuter.

Att lära sig förled/efterled känns väldigt givande. T.ex, jag läste häromdagen ett ord och jag förstod innebörden, och det hade jag inte förstått om det inte var tack vare förledet. Såklart kommer jag även lära in andra ord som inte riktigt fungerar med prefixen/suffixen, såsom ämnesspecifika ord + grammatik även om det inte riktigt testas på proven.

Imorgon är det dags för mig att göra en eller två verbala delar. Se om jag lärt mig något den senaste veckan!

Kommer inte uppdatera här så ofta, ibland kanske det går några få dagar, ibland någon vecka. Men vill försöka uppdatera varje vecka åtminstone, särskilt efter att jag gjort gamla prov.

Tack för mig! :D
Larka
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: tis 19 mar, 2024 17:33

Re: 0.7 till 1.5

Inlägg av Larka »

Gått ett tag, hade planerat att plugga dagen därefter, men fick lunginflammation som gjort att jag inte kunnat mer än ligga i sängen i två veckor! Jobbigaste jag vart med om! Är på fötterna idag äntligen, ska tillbaka till skolan imorgon igen - behövde gå till vårdcentralen för att få intyg på att jag var rejält sjuk haha. Så kort uppdatering att jag kommer nog börja senast fredag igen med det bestämda schemat! :) Hoppas ni håller er friska.
Skriv svar