1.4 --->1.8+(mot läkarprogrammet!)

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Samsung
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 132
Blev medlem: fre 06 mar, 2015 16:58

1.4 --->1.8+(mot läkarprogrammet!)

Inlägg av Samsung »

Hej alla,

Mitt mål är att komma in på läkarprogrammet på KI till hösten. Idag jobbar jag inom vården(3 årig universitetsutbildning ) på heltid och känner att jag har stagnerat i mitt yrke. Jag har haft alltid intresse för läkaryrket och har en ganska god insyn vad arbetet går ut på. Jag är i min tidiga 30 års ålder och jag lär jobba i minst 30 år.

Jag gjorde hp-provet i höstas med kanske 1.5 månads förberedelse(med heltidsjobb och där jag jobbar mer än 40 timmar vissa veckor). Jag har insett det är ytterst viktigt för mig att jag planerar mina veckor i förtid för att få ut så mycket av plugget som möjligt.

Mestadels av tiden under dessa 1.5 månader gick till det verbala delen(främst ORD, ELF och LÄS) vilket resulterade i ganska bra resultat(behöver dock höja mig mer, iaf till 72-73 poäng). La inte tillräckligt med tid på MEK vilket resultatet visar.

Vad gäller den kvantitativa delen så gick jag igenom 'All matte du behöver' och en del av hpguidens uppgifter och gamla DTK och NOG uppgifter, men det renderade i endast 1.3. Blev ganska besviket. Jag la mestadels av min tid på DTK, men jag fick bara 14/24 vilket är katastrofalt. Jag kommer behöva gå igenom DTK grundligt och träna på överslagsräkning, avrundning, medelvärde och sen med gamla prov då.

Jag kommer plugga allsidigt, men kommer behöva lägga mer på den kvant-delen(särskilt DTK). -Men även MEK.

Såhär ser mitt resultat ut:


KVANT
XYZ: 20/24
KVA: 17/20
NOG: 9/12
DTK: 14/24
= 60 poäng(1.3)

VERBAL
ORD: 19/20
LÄS: 17/20
MEK: 14/20
ELF: 18/20
= 68 poäng(1.5 och 1 poäng ifrån 1.6)


Planen ser ut såhär:
*Gör 15 kva + 15 xyz uppgifter några dagar i veckan(+ felanalys)

*10 NOG uppgifter några dagar i veckan( + felanalys)

* Vad gäller DTK ska jag under första veckan gå igenom grunderna. I 2-3 veckor gör jag 10 DTK uppgifter från hpguiden, 3-4 dagar i veckan. Sedan börjar jag med gamla prov från år 2000 och framåt. Och med felanalys självklart.

* 10-15 MEK uppgifter några dagar i veckan(+ felanalys)

* 10 LÄS uppgifter några dagar i veckan(+ fel analys)

* Jag väntar med ELF de första 3 veckorna, ska börja med det lite senare då jag är ganska stark på den delen.

* Jag fortsätter repetera alla ORD i programmet(1-24) när jag pendlar till och från jobbet.

* Felanalys är en viktig komponent. Blir det så att jag har ont om tid att analysera mina fel, så drar jag ner på mängden uppgifter jag gör.

Jag gör en veckoplanering i förväg på vad jag exakt ska plugga på och vilken tid. Sedan utvärderar jag hur veckan gick och använder det som ett underlag för veckorna framåt(vad jag behöver öva på osv). Jag kommer att uppdatera dagboken en gång i veckan då jag har ganska ont om tid.

Om ni har tips, särskilt ni som presterar högt på kvant(1.9-2.0), så skulle jag uppskatta med lite tips. Och gärna feedback på min plan.

Ha det bäst
Användarens profilbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1417
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: 1.4 --->1.8+(mot läkarprogrammet!)

Inlägg av Emmy88 »

Stort lycka till, jag hejar på dig! Jobbat också inom ett vårdyrke som jag läste till under 3 års högskoleutbildning (sjuksköterska) men har alltid velat bli läkare och min önskan bekräftades under tiden på jobbet. Nu börjar jag snart min andra termin på läkarprogrammet i Linköping. :)

Jag fick 2,0 på kvant efter att ha pluggat mycket på DTK och NOG-delen. Jag har läst natur på gymnasiet, en termin på KTH samt varit mattecoach på studybuddy så kvantdelen faller mer naturligt för mig jämfört med verb delen. För mig handlade de flesta av felen om slarv när det gäller XYZ och KVA. Men NOG och DTK var så speciella i sin konstruktion och tillvägagångssätt så jag behövde lägga extra krut på dessa. På NOG är mitt tips att täcka alternativ (1) och (2) med en penna när du ska testa de och att inte skriva ner hela lösningen. Ett annat tips är att skriva om påståendena till ekvationer.

På DTK är mitt tips att markera allt du ser och att verkligen dubbelkolla vad de kollar efter. Försök ”översätt” frågan till enklare formulering för att du ska kunna lista ut vad de är ute efter istället för att leta efter något som inte frågas om.

Gällande NOG och DTK gick jag igenom flera gamla prov från exempelvis 2000-2010 och därefter kollade jag igenom videor med lösningar. Till slut får man en känsla om hur uppgifterna är konstruerade och vad de frågar efter. ;)

Ett tips om du har jobbat i 2 år är HPSU-kvoten i Linköping. Hade också som mål KI men valde att börja i Linköping istället för att ”vänta” i 1 termin eller mer, men om du verkligen vill KI och inget annat så kör. Stort lycka till!
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseexamen ->
Mitt livsmål: Läkarprogrammet * Antagen HT 2023*
Användarens profilbild
aristofanes
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 712
Blev medlem: tor 15 nov, 2018 16:27

Re: 1.4 --->1.8+(mot läkarprogrammet!)

Inlägg av aristofanes »

Samsung skrev: sön 31 dec, 2023 13:03 Om ni har tips, särskilt ni som presterar högt på kvant(1.9-2.0), så skulle jag uppskatta med lite tips. Och gärna feedback på min plan.
Vi är alla olika. Men numera är jag vän med DTK efter att ha kärt igenom gamla DTK, pre 2011, som jag tycker ger mycket. Jag gjorde nog 700 uppgifter på raken, det kändes som ett offer till DTK-guden som tog emot mina gåvor.

ORD kan du ju, då är MEK bara en träningssak. Du behöver ungefär 72/80, alltså en felprocent om 10.
Undan för undan lägger jag ut några videor på Youtube om mina hp-erfarenheter. Kolla gärna. Sökord Högskoleprovet Aristofanes eller Högskoleprovet Jon
Skriv svar