Har provet ändrats de senaste åren?

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
linnekström
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 23
Blev medlem: tor 09 jul, 2020 12:13

Har provet ändrats de senaste åren?

Inlägg av linnekström »

Jag har, som många andra, tränat på gamla hp prov och jämfört med respektive normeringstabell. Jag har nyss kommit fram till vt-16 och ser att från och med detta provet har det skett en hel del förändringar. Först och främst ser jag att proven mellan 2011-2015 består av 3 korta och 1 lång text i ELF, men nyare prov består istället av 2 långa och 1 kort. Var det här något de gick ut med eller ändrades det bara?

Det jag dock är mer förvånad över är hur normeringen har förändrats! Man behöver betydligt mycket fler poäng för att få samma normerat resultat. Tror ni det är proven som har blivit lättare, skrivarna smartare eller har man helt enkelt höjt kraven vid normeringen?

Har innan vt-16 legat på ungefär 1,4-1,5 på verbala och 1,8 på kvantitativa och blir lite besviken över att man inte får samma resultat från de nyare proven hehe. Hur har ni legat mellan vt-11 och ht-15 jämfört med vt-16?
Kvarnkulle24
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: ons 26 okt, 2022 10:10

Re: Har provet ändrats de senaste åren?

Inlägg av Kvarnkulle24 »

Du kan undersöka normeringstabellerna/ fördelningstabellerna från tidigare år. Om vi till exempel jämför vt 2016 med vt 2023 så skiljer det 0.2% mellan antalet provdeltagare som lyckats uppnå 1.7. Detta betyder att normeringen faktiskt har blivit marginellt hårdare då färre procentuellt uppnår det höga resultatet, vilka anledningar som ligger bakom detta kan jag inte svara på. Detta bör dock inte vara till din nackdel då du kommer konkurrerar med andra som också söker in i högskoleprovskvoten. Det vill säga att om det är svårare att uppnå ett resultat kommer färre göra det och gränsen för antagning sjunka. Jag tror till och med att det möjligtvis är till din fördel att skriva nu då fusket antagligen var långt mer utbrett under 2016 än idag, men detta är endast spekulation.

Avslutningsvis kan du även jämföra antagningsgränsen mellan år 2016 och 2023 för HP-kvoten på det program du avser att läsa, det är troligt att även denna gräns har sjunkit sedan dess! Lycka till
Skriv svar