hjälp! plugga hp eller börja studera till annat?

Övriga utbildningsrelaterade diskussioner
Skriv svar
l0lan
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: ons 28 apr, 2021 12:58

hjälp! plugga hp eller börja studera till annat?

Inlägg av l0lan »

Hej!

Jag har ett dilemma just nu där jag kommit in på ett program men inte den utbildningen som jag verkligen vill gå. Nu har jag kämpat med hp i ca 1,5 år och jag vet inte längre om jag ska börja prioritera att börja läsa olika program tills jag hittar något jag tycker om, eller om jag ska satsa helhjärtat på hp till oktober för att försöka komma in på den utbildning som jag verkligen vill gå.

känns så svårt för å ena sidan vill jag komma igång och plugga men samtidigt så vill jag plugga något som jag verkligen vill. Tänkte ge programmet 3 veckor men samtidigt så tar det bort fokus från hp plugget, och om jag ska hoppa av känns det slöseri med tid.

hur skulle ni ha gjort? ska jag tacka ja till programmet eller ska jag fokusera helt på hp?


/ behöver hjälp
Thess_89
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 90
Blev medlem: mån 25 okt, 2021 0:19

Re: hjälp! plugga hp eller börja studera till annat?

Inlägg av Thess_89 »

Hej,

Jag tänker först och främst att det beror lite på vad ditt mål med HP är för att komma in och hur nära du är det målet nu, samt hur din utveckling sett ut.
Det är en sak om du satsar på 1.7 och just nu ligger på 1.0 och en annan om du satsar på 1.5 och ligger på 1.4.

Samtidigt är mitt tycke som sådant att är det något man verkligen vill så är det alltid värt att kämpa. Det är en kort stund av ditt liv du lägger för att göra det du verkligen vill för resten av ditt liv. Jag spenderade 2 år för att komma in på psykologprogrammet och har 6 år framför mig innan jag är legitimerad psykolog. Och även om jag då kommer vara 39 år så är den tiden ingenting jämfört med 30 år, som en tredjedel spenderas på arbetet. Jag har haft en klump i magen så många dagar för att gå till ett jobb jag inte trivs på, så den erfarenheten ger mig extra glöd att kämpa mot en framtid där jag istället är motiverad att gå till jobbet.

Jag förstår hur du tänker att du har möjligheten att studera något nu, och att det kanske känns tufft att ge upp den möjligheten. Tror du att du kan se dig själv spendera största delen av resten av ditt liv i det yrket? Jag är en sådan som förespråkar att testa så mycket som möjligt och skaffa sig så mycket erfarenheter det går, för på så sätt lär man känna sig själv så valet att välja riktning i livet blir enklare.

Jag har studerat tidigare som jag valde att avsluta för att det inte var för mig, och det har gett mig både dåliga och negativa erfarenheter och konsekvenser. Jag är mer förberedd för många moment idag, men jag har också färre veckor med studiemedel från CSN som gör att jag behöver arbeta samtidigt som jag studerar för att klara mig ekonomiskt. Hade det varit en "mindre tuff" utbildning så kanske det inte hade spelat så stor roll, men just psykologprogrammet är ganska krävande. Det jag vill få sagt är att det är mycket att ha i åtanke inför ditt beslut, hur lång är båda utbildningar och hur krävande är din drömutbildning (ifall du eventuellt skulle stanna kvar på din nuvarande utbildning och ta examen och sedan ångra dig och påbörja din drömutbildning senare i livet).

Som sagt, jag personligen tycker att det är värt att kämpa. Vad är 4 månader jämfört med resten av ditt liv?

Lycka till!
enlitenråtta
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 26
Blev medlem: tor 06 maj, 2021 13:15

Re: hjälp! plugga hp eller börja studera till annat?

Inlägg av enlitenråtta »

Ta det från en person som kompromissa och påbörjade tandläkarprogrammet för hen inte slapp in genast på läkarprogrammet...Det är inte värt det! Just nu sitter jag och pluggar på hp igen efter endast 1vecka av tandläkarstudier då jag mycket snabbt insåg att det inte är något jag alls är intresserad av och inte liknar läkar yrket ett skvatt, och att det inte är värt att strunta i mina drömmar bara för att jag inte genast slapp in på min dröm utbildning. Så fortsätt kämpa med hp så kommer du 100% slippa in en dag! Det är vad jag gör just nu fastän det känns extremt jobbigt... Just nu ser det ut som om dom flesta kommer måsta jobba tills 70års ålder så du har verkligen inte bortom ut i arbetslivet och speciellt inte en utbildning du inte brinner för.
Skriv svar