Högskoleprovet för invandrare

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
TanjaAgent007
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: fre 20 okt, 2023 9:31

Högskoleprovet för invandrare

Inlägg av TanjaAgent007 »

Hej! Jag behöver få 1,7 på HP. Är det möjligt för en invandrare? Svenska och engelska är inte mina modersmål. Dessutom är jag över 40 år och utbildning är inte lika lätt som tidigare. Snälla dela med dig av din erfarenhet om du har varit i en liknande situation. Hur förberedde du dig för provet? Alla uppgifter välkomnas. Tack!
huganho@gmail.com
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: sön 22 okt, 2023 20:07

Re: Högskoleprovet för invandrare

Inlägg av huganho@gmail.com »

Klart det är möjligt. Spela på dina styrkor och läs in på den kvantitativa delen som är mindre språkberoende. Kan du höja till 1.9 på kvant räcker 1,5 på den verbala delen. Sen är det som alltid att läsa texter på svenska och engelska som kommer göra dig starkare i förståelsen och även bilda ett bredare ordförråd..

Din svenska i inlägget är god nog att tänka att du har språkliga färdigheter att klara att läsa upp dig till 1,7.

Har du skrivit ett högskoleprov tidigare?
Justme
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 220
Blev medlem: fre 21 jun, 2019 20:29

Re: Högskoleprovet för invandrare

Inlägg av Justme »

.
Senast redigerad av Justme den sön 29 okt, 2023 20:43, redigerad totalt 1 gånger.
Justme
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 220
Blev medlem: fre 21 jun, 2019 20:29

Re: Högskoleprovet för invandrare

Inlägg av Justme »

Hej!
Jag sitter i samma båt som dig och har 1,70 som målresultat. Jag kan säga att det är svårt men inte omöjlogt, speciellt om man verkligen lägger ner tid på plugget. Jag har bott i Sverige sen 2016 och läst svenska i ca 8 år. Jag gjorde provet för första gången 2019 och fick 0,40 på verb. Jag tror att jag höjde mig till 1,30 i det senaset provet. Det var inte lätt och man ska inte underskatta hur långt tid det kommer ta innan man når sitt målresulatat. Mitt tips är att läsa ofta för att få en känsla för språket, och plugga ord. Kan även starkt rekommendera att öva på gamla prov och börja i god tid. Lycka till!!
Adrienn
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: mån 30 nov, 2020 16:47

Re: Högskoleprovet för invandrare

Inlägg av Adrienn »

Hej! Det blir nog svårt men absolut möjligt. Jag är själv över 40, svenska är mitt tredje om inte fjärde språk och jag har inte använt det för mer än 20 år sen utbyttesstudier…
Jag har fått 1.6 och 1.1 nu, första HP jag har skrivit någonsin.
Mycket att förbättra där men det blir nog bra för jag vet precis vad jag behöver att göra.
Lycka till x
honbehöverhjälp
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 33
Blev medlem: lör 14 jan, 2023 22:44

Re: Högskoleprovet för invandrare

Inlägg av honbehöverhjälp »

tja! 19 åring här, kom till Sverige vid 8 års åldern. Jag kunde redan engelska innan vi flytta hit så det var en stor fördel för mig även när jag skulle lära mig svenska, sen hjälpte det också en hel del att jag är extrovert o pratade med allt o alla och lärde mig på så sätt när jag sa fel, och trots att jag kan uttrycka mig på svenska utan nå brytning så är det fortfarande väldigt tufft med vokabulären när svenskan inte är ens modersmål. That being said så är det definitivt INTE omöjligt att utvidga ordförrådet, MEN det kräver mycket dedikation och man måste ha viljan att lära sig alla konstiga och överdrivet specifika termer även om man känner att de inte är relevanta för just dig. Personligen upplever jag att appen memrise funkar bäst för att lära mig nya ord, det finns en kurs där med 8500 ord som man kan öva på, och mitt största tips för den är att skriva ner egna förklaringar på alla definitioner du inte förstår/kan. Det tar längre tid än att bara memorera rakt av, men det hjälper dig att förstå hur ord är uppbyggda och då kan du bilda egna tricks eller associationer för att i framtiden kunna gissa dig fram till meningen av något. Morfem kan också vara super bra att lära dig, där kan du även använda dig av kunskaper inom andra språk som du kanske redan kan. För att utvidga engelska ordförrådet rekommenderar jag att kolla på engelska filmer/serier för att lära dig lite mer "naturliga" dialoger i jämförelse med t.ex. duolingo där det är mycket mer fokus på grammatik. Sedan kan det vara bra att läsa engelska artiklar eller lyssna på olika podcasts om ett ämne du gillar.

Oså angående läsförståelsen..
om man inte tycker om att läsa böcker eller artiklar osv så kan det vara lite svårare att orka med det hela, men är man nyfiken som person och gillar att lära sig nya saker så kan det underlätta en hel del. Att utvidga ordförrådet hjälper definitivt med läsförståelsen, särskilt om man lär sig bryta ner orden och inte bara memorerar, så oroa dig inte så mycket ifall att du känner att du inte hinner lägga lika mycket tid på båda delarna.
Som sagt så är det här vad som funkar för mig, men du kanske lär dig bättre på andra sätt, så det viktiga är att du hittar rätt studie teknik och är tålmodig för att det kommer ta tid att märka en förbättring, och om det inte är en stor nog förbättring efter ett provtillfälle så finns det alltid ett nästa prov du kan skriva, så ge verkligen bara inte upp. Svåraste med allt det här är att orka kämpa men tro mig om du lägger ner tiden så kommer du klara av det hur bra som helst, önskar dig all lycka till! :)
Kudretswe
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 04 okt, 2023 12:10

Re: Högskoleprovet för invandrare

Inlägg av Kudretswe »

Sitter på samma åt här. Jag har mycket problem med just orden på verbala delen. Mitt mål är dock 1.0. Har aldrig gjort provet innan.
Skriv svar