Hur vi blev antagna till läkarprogrammet!

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
melodikhayatan
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: ons 18 jul, 2018 21:37

Hur vi blev antagna till läkarprogrammet!

Inlägg av melodikhayatan »

Hej hej !❤️

Jag kommer ihåg att jag satt och läste igenom så många trådar som möjligt när jag pluggade inför HP för att det kändes skönt att läsa om andras upplevelser och hur andra hade nått sina mål. Tror det kändes skönast att bara veta om att det är möjligt. Så jag tänkte dela med mig av våra upplevelser nu :D
Mitt mål var att kunna bli antagen på läkarprogrammet i Sverige, och nu till våren blev jag antagen till läkarprogrammet på KI. Började med 0.85 och denna gång fick jag 1.70, och på PIL fick jag 60 poäng
Min kompis Rania, som jag pluggade med i princip helatiden, blev också antagen till läkarprogrammet till våren!

PIL

Begåvningstestet
Det var min första gång jag skrev PIL. Jag gick vidare från begåvningstestet med turen på min sida då jag var en av de 16/28 som fick 24 poäng och blev därav lottad fram. Rania fick 27 poäng, och vi spenderade ändå mycket tid på att plugga inför IQ-testet. Jag kan inte ge så mycket tips då jag personligen verkligen var på gränsen, men samtidigt så hade jag inte klarat provet om inte jag pluggade inför det. Vi pluggade cirka 2h varannan dag i cirka en månad. Så våra främsta tips är att plugga på varenda gammal fråga som ni hittar. Vi upplevde att MÅNGA av de kom på provet, så det är det bästa ni kan göra! Försök verkligen förstå varenda gammal uppgift som ni hittar - ni kan exempelvis söka upp frågor som ni tycker är lite liknande. Vi pluggade också på vanliga IQ frågor, och trots att det inte var jätteliknande tror jag ändå det gjorde oss mer bekanta med specifikt aritmetiska talserier och frågor med mönster som man skulle komplettera.

Levnadsbeskriving
Vi hade förberett våran levnadsbeskrivning sen innan. Våra intervjuare utgick väldigt mycket från levnadsbeskrivningen, så det är din chans att leda konversationen. Du får bestämma den röda trådan i eran konversation. Ta upp det du vill, berätta om det som har format dig och hur det har lett till din vilja att bli läkare. Jag försökte vara väldigt personlig så att de kan lära känna mig lite. Innan du skriver levnadsbeskrivningen skulle jag rekommendera dig att verkligen försöka förstå varför du vill bli läkare. Det kan vara väldigt svårt att komma fram till då många av oss går på en känsla och det blir därmed svårt att formulera. Alla vi har något unikt och det handlar bara om att kunna uttrycka det lite i skrift så att du senare kan berätta mer om det på intervjun. Men det är viktigt att ha en balans och inte berätta för mycket detaljer i levnadsbeskrivningen så att du kan utveckla på saken på intervjuerna också.

Intervjuerna
När det kommer till intervjuerna är mina bästa tips att vara förberedd på att svara på alla frågor som kan komma, och att vara jätteärlig! Jag hade läst väldigt mycket om andras upplevelser, så jag känner verkligen att jag var förberedd på det värsta. Jag och Rania skrev en lista på alla frågor som skulle kunna komma och intervjuade varandra. I början svarade vi båda otroligt dåligt på frågorna men vi fick öva upp vår förmåga att formulera oss. En sak som jag kom fram till var att sluta tänka på vad man ’borde’ svara, eller vad intervjuaren kommer att tycka. Vad de tycker om dig kan variera mycket beroende på vem du får som intervjuare, så det är helt omöjligt att anpassa sig till de. Dessutom tror jag att det är många som svarar på frågor som de tror intervjuaren hade gillat, och det tror jag gör att man verkar mindre genuin. Därför jag pushar på att vara ärlig. Försök inte övertänka saken heller (jag vet, lättare sagt än gjort), men det hjälpte mig att se på PIL som ett extra sätt att komma in på och att det inte är helt i min kontroll.

Med det sagt så kanske det inte alls fungerar att förbereda sig på frågorna för vissa av er då ni skulle svara bättre spontant och utan att tänka för mycket. Så känn av vad som funkar bäst för er!
Här måste jag lägga till att det handlar mycket om tur i min mening. Ett av kriterierna är exempelvis ‘informations- och kunskapshantering’, och jag kan verkligen inte förstå hur de kunde poängsätta min informations- och kunskapshantering. I slutet av dagen tror jag det handlar mycket om intervjuaren gillar dig eller inte. Så om du inte gick vidare denna gång, ta det inte personligt. Självklart ska man försöka förbättras, så be om ditt bedömningsprotokoll där du kan se dina poäng och gör om PIL nästa gång, men ta det inte heller för personligt. Jag försökte som sagt se på PIL som en ‘extra väg in’, och satsade framför allt på att säkra min väg genom HP då jag kände att det var mer i min kontroll.

Om ni undrar mer specifikt vad för frågor som kan komma får ni gärna mejla oss (skriver mejladresserna i slutet).

Högskoleprovet (0.85 → 1.7)
Vad gäller HP finns många som har fått högre än vad jag har fått på kortare tid, så ni får avgöra lite om ni känner att det som har funkat för mig kan funka för er. Men jag ska försöka berätta lite om det som hjälpte mig! 🥺

Jag började plugga seriöst inför de tre senaste proven, men jag har skrivit HP tidigare också ’bara för att’.

Totalt 6 gånger:
0.85 (2018) —> 0.90 (2018) —> 1.0 (2021)—> 1.35 (2021) —> 1.55 (2022) —> 1.70 (2022)

De 3 första gångerna brydde jag mig inte så mycket, utan jag ville bara se hur det skulle gå.
Den fjärde gången började vi plugga. Vi var absolut inte consistent i vårat pluggande, kunde plugga mycket vissa dagar och ingenting de andra dagarna. Utav det fick jag 1.35.
Till nästa gång började vi plugga ca 40-50 dagar innan och då försökte vi plugga lite mer. Under denna tid hade jag ett deltidsjobb, men det var väldigt lite jobb (12h/vecka). Utav detta fick jag 1.55.

Nu inför sista gången började jag 82 dagar innan (så nästan lika lång tid som ni har på er till nästa HP tillfälle!!). Vi pluggade varenda dag förutom 2 dagar. Mitt mål var minst 16 pomodoros (en pomodoro = 25min) under augusti månad, och höjde det därefter. Vet inte hur mycket vi snittade på men vi var mellan 16-24 pomodoros varje dag - oftast 18-22 stycken. Jag vet inte om det är ’hälsosamt’ att plugga så mycket, så jag vet inte om jag rekommenderar det. Jag hade iallafall sagt till mina vänner att jag knappt kommer kunna ses under den perioden, och jag slutade mitt jobb trots att jag jobbade så lite.

Tips är att planera!!! Vad behöver ni bli bättre på? Skippa inte det som känns svårt. Jag hade personligen så svårt med LÄS och ORD, det har alltid mina svaga punkter. Första gången jag pluggade seriöst inför HP skippade jag att plugga ORD, för jag trodde det var dumt att plugga 8000 ord för att enbart 20 ska komma på provet. Jag hade så fel, det var så dumt 😂 Började plugga ca 100 ord per dag inför de två sista gångerna och det hjälpte alla de olika verbala delarna. Gick från 8/20 till 17/20 på ORD delen. Kvant hade jag mycket enklare för, men jag gick ändå igenom ’all matte du behöver’ så många gånger. Kan den nog ut och in nu! Sammanfattar lite tips som fungerade för mig på de olika verbala delarna:

  • ORD: Jag gick först igenom ca 5000 ord på memrise inför HP våren 2022, och sen alla ord på HP-guidens ordlistor inför HP hösten 2022. Pluggade ca 100 ord per dag. Efter jag hade gått igenom alla ord på HP-guidens ordlistor hade jag lite tid kvar, och då försökte jag göra egna flashcards på ANKI på ord jag märkte att jag hade svårare för. Ett tips är att markera de ordlistorna som känns svårare för att sen gå igenom de igen. Jag märkte tex att de 10 första ordlistorna kändes mycket enklare för mig jämfört med ordlistorna 10-20.
  • LÄS: Jag fick 15/20 på LÄS vilket gör det till mitt sämsta resultat på de olika delarna. Mitt första resultat var dock med 8/20, och jag tyckte det var helt omöjligt att hinna läsa alla texterna på den givna tiden. Det som underlättade för mig var att göra LÄS sist, då jag är som mest stressad för annars var det lätt hänt att jag drog ut på tiden och fastnade för länge på LÄS uppgifterna. Jag läste också den kortaste texten med två uppgifter sist eftersom om jag inte har tid kvar missar jag hellre 2 poäng än 4 poäng. Men en stor del till varför jag ändå blev lite bättre var att jag gjorde många genererade och gamla prov.
  • MEK: Jag pluggade väldigt sällan enbart MEK. Här hjälpte ORD och LÄS plugget mest. Juste, läs MEK strategierna! Att lära sig nyckelord hjälpte exempelvis mig. Identifiera dina brister!
  • ELF: Jag har gått på engelska skolor i majoriteten av min skolgång, så ELF kom ganska naturligt för mig.
Ett bra tips för alla delar är att inte fastna på uppgifter! Jag vet att det är svårt att släppa en uppgift som man känner att man kanske är nära på att lösa, men du kanske missar enkla poäng som du nu inte har tid för längre. Gå vidare från uppgiften, gör klart resten av frågorna och sen kan du gå tillbaka om det är så att du har tid kvar. Det är också bra att leka med ordningen av de olika delarna. Det som fungerade för mig var ORD, ELF, MEK sen LÄS på verbala delen och DTK, XYZ, KVA sen NOG på den kvantitativa delen. Det gör större skillnad än vad man skulle kunna tro!

Det som hjälpte mig extra mycket denna gång var att jag gjorde nästan alla gamla prov. Jag pluggade inte så mycket på gamla prov förut, men det är nog det bästa man kan göra. Förr gjorde jag extremt många genererade provpass med hjälp av hpguidens VIP, och jag tyckte det var väldigt bra speciellt för kvant då uppgifterna i min upplevelse var lite svårare än de på gamla högskoleprov. I augusti månad började jag med att skriva genererade provpass men sen i september ungefär började jag satsa mest på de gamla högskoleproven.

En annan sak som hjälpte mig var att inte skippa att förstå frågor som man har fått fel på. Om du verkligen inte alls orkar just den stunden, skriv ner frågan men SE TILL att gå tillbaka till den isåfall. Och när du har skrivit ett prov, gå också igenom de frågor du har fått rätt på. Ofta kan man få rätt på en uppgift för att man har gissat lite, och då är det bra att försöka förstå uppgiften ordentligt. Varenda gång jag inte förstod en uppgift eller ett koncept helt och hållet så skickade jag iväg en fråga till HP coacherna. Det är lite pinsamt hur många frågor jag skickade in, men de är så snälla och pedagogiska i min erfarenhet så våga skicka iväg frågor ni också!

För mig funkade det väldigt bra att räkna ner dagarna, att ha koll på varje vecka som går och att tänka på vad jag kan göra för att förbättra mitt plugg kontinuerligt. Det gjorde någonstans så att det kändes som att varje dag är viktig.

En annan sak som funkade för mig var att plugga med en kompis om det är så att ni har någon som har samma mål. För mig gick det jättebra att plugga med Rania. Se bara till att ni inte distraherar varandra utan motiverar varandra istället.

Jag förstår verkligen er som känner er redo för att börja plugga på universitetet men inte är där än. Det är en konstant ångest man bär på. Jag var så orolig för att inte lyckas nå mitt mål snart. Var såå otroligt trött på att plugga till högskoleprovet. Vad händer om det inte lönar sig? Men jag kan lova att det kommer löna sig om ni gör erat bästa.

Det är viktigt att tillägga att jag har haft tur med mina omständigheter då jag tex fått bo hemma och en mamma som verkligen stöttat mig. Jag förstår att det inte är så för alla och det gör mig väldigt ledsen. Det måste vara tufft att fortsätta kämpa utan stöd. Men snälla fortsätt!! Jag tror på er så mycket. Att ni ens är här i forumet och försöker är så imponerande. Fortsätt snälla snälla. Om ni behöver stöd eller har frågor, och inte vågar skriva här får ni jättegärna mejla mig ([melodi.khayatan@gmail.com](mailto:melodi.khayatan@gmail.com)). Det kommer löna sig och ni kommer nå erat mål tillslut. Ha ingen plan B om ni har den möjligheten. Jag är övertygad om att alla kan plugga upp sig. Vad gör det att plugga i några år för att sen kunna jobba med det man vill resten av livet?

Det är så många som har gjort denna resa och lyckats. Jag tror att mycket handlar om att hålla ut. Ni är där snart. ALL lycka till er som kämpar. Ni är så imponerande och såna krigare. Är så glad att det är så många som vågar satsa på det de vill. Fortsätt ❤️





Ranias ord

Hej,
Jag ville dela med mig av det jag har lärt mig under mina 3 senaste försök att komma in på läkarlinjen via Högskoleprovet.

Lite bakgrund: Varje gång har jag haft 2 månader på mig att plugga och förbereda mig inför provet. Det viktigaste jag måste säga är att jag har gått ut ur gymnasiet och jag jobbade bara under sommaren och inte under tiden jag pluggade. Jag bor hemma och hade en stödjande familj, så jag vill säga att jag har otroligt tur på grund av det och jag vet att alla har olika omständigheter.

DAGLIGEN
  • Jag pluggade ungefär 16-24 pomodoros, och vanligtvis 18-22 varje dag. Det låter mycket och jag säger inte att det är ett måste för att få ett bra resultat men det är viktigt att man dedikerar sin tid åt riktigt intensivt plugg. Om man inte pluggar effektivt pluggar man inte alls.
  • Jag brukar alltid lägga upp ett schema för dagen om vad jag skulle ägna pluggtiden åt. Till exempel: ORD plugg kommer ta 6 pomodoros, ett verb prov kommer ta 3 pomodoros, etc. På så sätt kunde jag veta vad som jag skulle ägna mest tid åt och jag hade en bra struktur för dagen och ett klart mål att uppnå.
  • Det som är otroligt viktigt är att du vet vad du är bra på och det du behöver träna mer på. Fokusera alltid på det du känner du behöver mer hjälp. Du kan ofta se vad du behöver mer hjälp på från dina resultat.
Lär er hur ni ska dela upp tiden under ett prov

MIN ORDNING
VERB PROV: Jag gick fram och tillbaka mycket under provet för det fungerade bäst för mig. Så jag skrev ORD först, sen ELF, sen den korta LÄS texten, sen några MEK uppgifter, sen en lång LÄS text, sen några MEK uppgifter till, och till sist skrev jag den sista långa LÄS texten och resten av MEK uppgifterna.

KVANT PROV: DTK, NOG, XYZ, KVA.

Den här ordning var bara för mig. Hitta en ordning som fungerar för er så att ni kan hålla god tid och inte spendera för mycket tid på de “ställen“ (t.ex korta texter) som ni vet kan ta upp mycket av er tid. Om ni vet att ni spenderar mer tid på vissa delar av provet måste ni se till att ni har en bra struktur. Det kommer hjälpa er hålla tiden.

Verbala delen
  • ORD tips: gå igenom ordlistorna på HP-guiden, sätt de som ni inte kan i er uppgiftsgrupp. Gå igenom orden igen på svenska ordboken och [synonymer.se](http://synonymer.se/). För mig hjälpte flashcards, det är ett otroligt hjälpmedel.
  • MEK: När man tränar ORD tränar man också MEK. Det bästa tipset jag kan ge är att gå genom strategierna för MEK på HP-guiden.
  • LÄS: Skriver LÄS tipsen nedanför.
LÄSSTRATEGIER

HUR MAN LÄSER TEXTEN

IDENTIFIERA TEXTTYPER
Jag tycker att det är viktigt att veta vilken typ av text man läser (ni kan hitta texttyper på HP-GUIDEN). Till exempel brukar recensioner oftast ha skribentens åsikt vid slutet av texten och ofta brukar frågor följa: Vad tycker recenten om….?. Så genom att känna igen texttyper så kan man lättare finna vissa svar.

LÄS TEXTEN
1. Börja med att läsa rubriken sedan första stycket
2. Läs sedan frågorna och identifiera frågetyperna
3. När du kommer till en punkt i texten där du kan besvarar en av frågorna gör det, och sen fortsätt läsa texten.
4. Håll dig fokuserad när du läser texten så att du förstår helheten, bli inte distraherade av frågorna
5. Läs i högre tempo än vad du är van vid så att du håller dig koncentrerad.
6. Marker meningar som är viktiga eller sammanfattande för stycket och nyckelord
7. Var uppmärksam om bindeord och negationer i texten, frågorna och svarsalternativen. Säger de något motstridande till det vi nyss läste?
8. Uteslut svarsalternativ och svara på frågorna

OM ni har tid och du behöver hjälp att minnas texten kan du skriva en sammanfattande mening bredvid varje stycke eller läsa om första meningen i varje stycke. Första meningen ska sammanfatta ämnet för hela stycket.

HUR MAN SVARAR PÅ FRÅGORNA

IDENTIFIERA FRÅGETYPER

Fakta fråga
  • Ren information vars svar ska finnas direkt utskrivet i texten.
Helhets fråga
  • Sammanfattar hela texten
  • Kräver en förståelse av hela texten
Tolknings/analysfrågor
  • Kräver att man tolkar en specifik tanke eller idea i texten. svaret kanske finns i ett stycke men de skrivs inte ut i en exakt mening.
HUR MAN UTESLUTER SVARSALTERNATIV
Var försiktig med att inte ta svar som är ”Halv-rätt” det är så de lurar en. Se till att svarsalternativet verkligen har stöd i texten och är helst något som ni kan peka ut.

TIPS
  • Highlight det viktiga/sammanfattande med en färg.
  • Highlighta vart i texten man hittar svaret till frågan i en annan färg
  • Markera också i sidan av stycket vilken fråga det där stycket svarar på efter man har läst och identifierat den
Matte:
Matte var inte min svaga sida. Jag tycker vanligtvis att det svåra kan vara individuella problem och jag brukar lösa de genom att kolla på lösningar som HP-guiden ger till varje fråga.

MATTETIPS:
  • Gå igenom All matte du behöver om och om igen, markera det som du har svårt med och gå till youtube/andra hjälpmedel för att hitta olika metoder som hjälper era problemområden specifikt.
  • Gå genom uppgifterna som ges vid slutet av varje 'all matte du behöver avsnitt'.
  • Gör alla gamla prov och gå genom de ordentligt, nyckeln är att hitta exakt vad ni har gjort fel och förstå varför.



Om ni orkade läsa allt hoppas vi att ni hittade något som var hjälpsamt.
LYCKA TILL!!! Och hör snälla av er om det är något ❤️

rania.abdulaziz.1@gmail.com
melodi.khayatan@gmail.com
HereWeGo
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 285
Blev medlem: sön 15 nov, 2020 9:48

Re: Hur vi blev antagna till läkarprogrammet!

Inlägg av HereWeGo »

Hej hej, jag uppskattar verkligen den tid ni tog för att skriva de här tipsen.
Tack så mycket, måste spara denna tråd för att läsa om den när jag behöver.
Ludgate
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 158
Blev medlem: ons 09 feb, 2022 17:21

Re: Hur vi blev antagna till läkarprogrammet!

Inlägg av Ludgate »

Det här är verkligen en guldgruva. Tack så jättemycket!! Och tack tusen gånger till! Detta var så detaljerat och välskrivet... wow! Lycka till med era studier & är 100% säker på att ni kommer bli fantastiska läkare! <3
وَقُولُوا لِلنَّاسِ حُسْنًا
SaraFrank
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 61
Blev medlem: ons 02 jan, 2019 12:50

Re: Hur vi blev antagna till läkarprogrammet!

Inlägg av SaraFrank »

Tack för detta, uppskattar det verkligen! 🙏🏽❤️
Användarens profilbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1417
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: Hur vi blev antagna till läkarprogrammet!

Inlägg av Emmy88 »

Ni är helt fantastiska! Tack så jättemycket för er tid, uppskattar verkligen det ni har skrivit! :) Hoppas att ni trivs riktigt bra på läkarprogrammet!
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseexamen ->
Mitt livsmål: Läkarprogrammet * Antagen HT 2023*
Repetition is c
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 77
Blev medlem: ons 09 mar, 2022 20:32

Re: Hur vi blev antagna till läkarprogrammet!

Inlägg av Repetition is c »

melodikhayatan skrev: sön 08 jan, 2023 17:39 Hej hej !❤️

Jag kommer ihåg att jag satt och läste igenom så många trådar som möjligt när jag pluggade inför HP för att det kändes skönt att läsa om andras upplevelser och hur andra hade nått sina mål. Tror det kändes skönast att bara veta om att det är möjligt. Så jag tänkte dela med mig av våra upplevelser nu :D
Mitt mål var att kunna bli antagen på läkarprogrammet i Sverige, och nu till våren blev jag antagen till läkarprogrammet på KI. Började med 0.85 och denna gång fick jag 1.70, och på PIL fick jag 60 poäng
Min kompis Rania, som jag pluggade med i princip helatiden, blev också antagen till läkarprogrammet till våren!

PIL

Begåvningstestet
Det var min första gång jag skrev PIL. Jag gick vidare från begåvningstestet med turen på min sida då jag var en av de 16/28 som fick 24 poäng och blev därav lottad fram. Rania fick 27 poäng, och vi spenderade ändå mycket tid på att plugga inför IQ-testet. Jag kan inte ge så mycket tips då jag personligen verkligen var på gränsen, men samtidigt så hade jag inte klarat provet om inte jag pluggade inför det. Vi pluggade cirka 2h varannan dag i cirka en månad. Så våra främsta tips är att plugga på varenda gammal fråga som ni hittar. Vi upplevde att MÅNGA av de kom på provet, så det är det bästa ni kan göra! Försök verkligen förstå varenda gammal uppgift som ni hittar - ni kan exempelvis söka upp frågor som ni tycker är lite liknande. Vi pluggade också på vanliga IQ frågor, och trots att det inte var jätteliknande tror jag ändå det gjorde oss mer bekanta med specifikt aritmetiska talserier och frågor med mönster som man skulle komplettera.

Levnadsbeskriving
Vi hade förberett våran levnadsbeskrivning sen innan. Våra intervjuare utgick väldigt mycket från levnadsbeskrivningen, så det är din chans att leda konversationen. Du får bestämma den röda trådan i eran konversation. Ta upp det du vill, berätta om det som har format dig och hur det har lett till din vilja att bli läkare. Jag försökte vara väldigt personlig så att de kan lära känna mig lite. Innan du skriver levnadsbeskrivningen skulle jag rekommendera dig att verkligen försöka förstå varför du vill bli läkare. Det kan vara väldigt svårt att komma fram till då många av oss går på en känsla och det blir därmed svårt att formulera. Alla vi har något unikt och det handlar bara om att kunna uttrycka det lite i skrift så att du senare kan berätta mer om det på intervjun. Men det är viktigt att ha en balans och inte berätta för mycket detaljer i levnadsbeskrivningen så att du kan utveckla på saken på intervjuerna också.

Intervjuerna
När det kommer till intervjuerna är mina bästa tips att vara förberedd på att svara på alla frågor som kan komma, och att vara jätteärlig! Jag hade läst väldigt mycket om andras upplevelser, så jag känner verkligen att jag var förberedd på det värsta. Jag och Rania skrev en lista på alla frågor som skulle kunna komma och intervjuade varandra. I början svarade vi båda otroligt dåligt på frågorna men vi fick öva upp vår förmåga att formulera oss. En sak som jag kom fram till var att sluta tänka på vad man ’borde’ svara, eller vad intervjuaren kommer att tycka. Vad de tycker om dig kan variera mycket beroende på vem du får som intervjuare, så det är helt omöjligt att anpassa sig till de. Dessutom tror jag att det är många som svarar på frågor som de tror intervjuaren hade gillat, och det tror jag gör att man verkar mindre genuin. Därför jag pushar på att vara ärlig. Försök inte övertänka saken heller (jag vet, lättare sagt än gjort), men det hjälpte mig att se på PIL som ett extra sätt att komma in på och att det inte är helt i min kontroll.

Med det sagt så kanske det inte alls fungerar att förbereda sig på frågorna för vissa av er då ni skulle svara bättre spontant och utan att tänka för mycket. Så känn av vad som funkar bäst för er!
Här måste jag lägga till att det handlar mycket om tur i min mening. Ett av kriterierna är exempelvis ‘informations- och kunskapshantering’, och jag kan verkligen inte förstå hur de kunde poängsätta min informations- och kunskapshantering. I slutet av dagen tror jag det handlar mycket om intervjuaren gillar dig eller inte. Så om du inte gick vidare denna gång, ta det inte personligt. Självklart ska man försöka förbättras, så be om ditt bedömningsprotokoll där du kan se dina poäng och gör om PIL nästa gång, men ta det inte heller för personligt. Jag försökte som sagt se på PIL som en ‘extra väg in’, och satsade framför allt på att säkra min väg genom HP då jag kände att det var mer i min kontroll.

Om ni undrar mer specifikt vad för frågor som kan komma får ni gärna mejla oss (skriver mejladresserna i slutet).

Högskoleprovet (0.85 → 1.7)
Vad gäller HP finns många som har fått högre än vad jag har fått på kortare tid, så ni får avgöra lite om ni känner att det som har funkat för mig kan funka för er. Men jag ska försöka berätta lite om det som hjälpte mig! 🥺

Jag började plugga seriöst inför de tre senaste proven, men jag har skrivit HP tidigare också ’bara för att’.

Totalt 6 gånger:
0.85 (2018) —> 0.90 (2018) —> 1.0 (2021)—> 1.35 (2021) —> 1.55 (2022) —> 1.70 (2022)

De 3 första gångerna brydde jag mig inte så mycket, utan jag ville bara se hur det skulle gå.
Den fjärde gången började vi plugga. Vi var absolut inte consistent i vårat pluggande, kunde plugga mycket vissa dagar och ingenting de andra dagarna. Utav det fick jag 1.35.
Till nästa gång började vi plugga ca 40-50 dagar innan och då försökte vi plugga lite mer. Under denna tid hade jag ett deltidsjobb, men det var väldigt lite jobb (12h/vecka). Utav detta fick jag 1.55.

Nu inför sista gången började jag 82 dagar innan (så nästan lika lång tid som ni har på er till nästa HP tillfälle!!). Vi pluggade varenda dag förutom 2 dagar. Mitt mål var minst 16 pomodoros (en pomodoro = 25min) under augusti månad, och höjde det därefter. Vet inte hur mycket vi snittade på men vi var mellan 16-24 pomodoros varje dag - oftast 18-22 stycken. Jag vet inte om det är ’hälsosamt’ att plugga så mycket, så jag vet inte om jag rekommenderar det. Jag hade iallafall sagt till mina vänner att jag knappt kommer kunna ses under den perioden, och jag slutade mitt jobb trots att jag jobbade så lite.

Tips är att planera!!! Vad behöver ni bli bättre på? Skippa inte det som känns svårt. Jag hade personligen så svårt med LÄS och ORD, det har alltid mina svaga punkter. Första gången jag pluggade seriöst inför HP skippade jag att plugga ORD, för jag trodde det var dumt att plugga 8000 ord för att enbart 20 ska komma på provet. Jag hade så fel, det var så dumt 😂 Började plugga ca 100 ord per dag inför de två sista gångerna och det hjälpte alla de olika verbala delarna. Gick från 8/20 till 17/20 på ORD delen. Kvant hade jag mycket enklare för, men jag gick ändå igenom ’all matte du behöver’ så många gånger. Kan den nog ut och in nu! Sammanfattar lite tips som fungerade för mig på de olika verbala delarna:

  • ORD: Jag gick först igenom ca 5000 ord på memrise inför HP våren 2022, och sen alla ord på HP-guidens ordlistor inför HP hösten 2022. Pluggade ca 100 ord per dag. Efter jag hade gått igenom alla ord på HP-guidens ordlistor hade jag lite tid kvar, och då försökte jag göra egna flashcards på ANKI på ord jag märkte att jag hade svårare för. Ett tips är att markera de ordlistorna som känns svårare för att sen gå igenom de igen. Jag märkte tex att de 10 första ordlistorna kändes mycket enklare för mig jämfört med ordlistorna 10-20.
  • LÄS: Jag fick 15/20 på LÄS vilket gör det till mitt sämsta resultat på de olika delarna. Mitt första resultat var dock med 8/20, och jag tyckte det var helt omöjligt att hinna läsa alla texterna på den givna tiden. Det som underlättade för mig var att göra LÄS sist, då jag är som mest stressad för annars var det lätt hänt att jag drog ut på tiden och fastnade för länge på LÄS uppgifterna. Jag läste också den kortaste texten med två uppgifter sist eftersom om jag inte har tid kvar missar jag hellre 2 poäng än 4 poäng. Men en stor del till varför jag ändå blev lite bättre var att jag gjorde många genererade och gamla prov.
  • MEK: Jag pluggade väldigt sällan enbart MEK. Här hjälpte ORD och LÄS plugget mest. Juste, läs MEK strategierna! Att lära sig nyckelord hjälpte exempelvis mig. Identifiera dina brister!
  • ELF: Jag har gått på engelska skolor i majoriteten av min skolgång, så ELF kom ganska naturligt för mig.
Ett bra tips för alla delar är att inte fastna på uppgifter! Jag vet att det är svårt att släppa en uppgift som man känner att man kanske är nära på att lösa, men du kanske missar enkla poäng som du nu inte har tid för längre. Gå vidare från uppgiften, gör klart resten av frågorna och sen kan du gå tillbaka om det är så att du har tid kvar. Det är också bra att leka med ordningen av de olika delarna. Det som fungerade för mig var ORD, ELF, MEK sen LÄS på verbala delen och DTK, XYZ, KVA sen NOG på den kvantitativa delen. Det gör större skillnad än vad man skulle kunna tro!

Det som hjälpte mig extra mycket denna gång var att jag gjorde nästan alla gamla prov. Jag pluggade inte så mycket på gamla prov förut, men det är nog det bästa man kan göra. Förr gjorde jag extremt många genererade provpass med hjälp av hpguidens VIP, och jag tyckte det var väldigt bra speciellt för kvant då uppgifterna i min upplevelse var lite svårare än de på gamla högskoleprov. I augusti månad började jag med att skriva genererade provpass men sen i september ungefär började jag satsa mest på de gamla högskoleproven.

En annan sak som hjälpte mig var att inte skippa att förstå frågor som man har fått fel på. Om du verkligen inte alls orkar just den stunden, skriv ner frågan men SE TILL att gå tillbaka till den isåfall. Och när du har skrivit ett prov, gå också igenom de frågor du har fått rätt på. Ofta kan man få rätt på en uppgift för att man har gissat lite, och då är det bra att försöka förstå uppgiften ordentligt. Varenda gång jag inte förstod en uppgift eller ett koncept helt och hållet så skickade jag iväg en fråga till HP coacherna. Det är lite pinsamt hur många frågor jag skickade in, men de är så snälla och pedagogiska i min erfarenhet så våga skicka iväg frågor ni också!

För mig funkade det väldigt bra att räkna ner dagarna, att ha koll på varje vecka som går och att tänka på vad jag kan göra för att förbättra mitt plugg kontinuerligt. Det gjorde någonstans så att det kändes som att varje dag är viktig.

En annan sak som funkade för mig var att plugga med en kompis om det är så att ni har någon som har samma mål. För mig gick det jättebra att plugga med Rania. Se bara till att ni inte distraherar varandra utan motiverar varandra istället.

Jag förstår verkligen er som känner er redo för att börja plugga på universitetet men inte är där än. Det är en konstant ångest man bär på. Jag var så orolig för att inte lyckas nå mitt mål snart. Var såå otroligt trött på att plugga till högskoleprovet. Vad händer om det inte lönar sig? Men jag kan lova att det kommer löna sig om ni gör erat bästa.

Det är viktigt att tillägga att jag har haft tur med mina omständigheter då jag tex fått bo hemma och en mamma som verkligen stöttat mig. Jag förstår att det inte är så för alla och det gör mig väldigt ledsen. Det måste vara tufft att fortsätta kämpa utan stöd. Men snälla fortsätt!! Jag tror på er så mycket. Att ni ens är här i forumet och försöker är så imponerande. Fortsätt snälla snälla. Om ni behöver stöd eller har frågor, och inte vågar skriva här får ni jättegärna mejla mig ([melodi.khayatan@gmail.com](mailto:melodi.khayatan@gmail.com)). Det kommer löna sig och ni kommer nå erat mål tillslut. Ha ingen plan B om ni har den möjligheten. Jag är övertygad om att alla kan plugga upp sig. Vad gör det att plugga i några år för att sen kunna jobba med det man vill resten av livet?

Det är så många som har gjort denna resa och lyckats. Jag tror att mycket handlar om att hålla ut. Ni är där snart. ALL lycka till er som kämpar. Ni är så imponerande och såna krigare. Är så glad att det är så många som vågar satsa på det de vill. Fortsätt ❤️





Ranias ord

Hej,
Jag ville dela med mig av det jag har lärt mig under mina 3 senaste försök att komma in på läkarlinjen via Högskoleprovet.

Lite bakgrund: Varje gång har jag haft 2 månader på mig att plugga och förbereda mig inför provet. Det viktigaste jag måste säga är att jag har gått ut ur gymnasiet och jag jobbade bara under sommaren och inte under tiden jag pluggade. Jag bor hemma och hade en stödjande familj, så jag vill säga att jag har otroligt tur på grund av det och jag vet att alla har olika omständigheter.

DAGLIGEN
  • Jag pluggade ungefär 16-24 pomodoros, och vanligtvis 18-22 varje dag. Det låter mycket och jag säger inte att det är ett måste för att få ett bra resultat men det är viktigt att man dedikerar sin tid åt riktigt intensivt plugg. Om man inte pluggar effektivt pluggar man inte alls.
  • Jag brukar alltid lägga upp ett schema för dagen om vad jag skulle ägna pluggtiden åt. Till exempel: ORD plugg kommer ta 6 pomodoros, ett verb prov kommer ta 3 pomodoros, etc. På så sätt kunde jag veta vad som jag skulle ägna mest tid åt och jag hade en bra struktur för dagen och ett klart mål att uppnå.
  • Det som är otroligt viktigt är att du vet vad du är bra på och det du behöver träna mer på. Fokusera alltid på det du känner du behöver mer hjälp. Du kan ofta se vad du behöver mer hjälp på från dina resultat.
Lär er hur ni ska dela upp tiden under ett prov

MIN ORDNING
VERB PROV: Jag gick fram och tillbaka mycket under provet för det fungerade bäst för mig. Så jag skrev ORD först, sen ELF, sen den korta LÄS texten, sen några MEK uppgifter, sen en lång LÄS text, sen några MEK uppgifter till, och till sist skrev jag den sista långa LÄS texten och resten av MEK uppgifterna.

KVANT PROV: DTK, NOG, XYZ, KVA.

Den här ordning var bara för mig. Hitta en ordning som fungerar för er så att ni kan hålla god tid och inte spendera för mycket tid på de “ställen“ (t.ex korta texter) som ni vet kan ta upp mycket av er tid. Om ni vet att ni spenderar mer tid på vissa delar av provet måste ni se till att ni har en bra struktur. Det kommer hjälpa er hålla tiden.

Verbala delen
  • ORD tips: gå igenom ordlistorna på HP-guiden, sätt de som ni inte kan i er uppgiftsgrupp. Gå igenom orden igen på svenska ordboken och [synonymer.se](http://synonymer.se/). För mig hjälpte flashcards, det är ett otroligt hjälpmedel.
  • MEK: När man tränar ORD tränar man också MEK. Det bästa tipset jag kan ge är att gå genom strategierna för MEK på HP-guiden.
  • LÄS: Skriver LÄS tipsen nedanför.
LÄSSTRATEGIER

HUR MAN LÄSER TEXTEN

IDENTIFIERA TEXTTYPER
Jag tycker att det är viktigt att veta vilken typ av text man läser (ni kan hitta texttyper på HP-GUIDEN). Till exempel brukar recensioner oftast ha skribentens åsikt vid slutet av texten och ofta brukar frågor följa: Vad tycker recenten om….?. Så genom att känna igen texttyper så kan man lättare finna vissa svar.

LÄS TEXTEN
1. Börja med att läsa rubriken sedan första stycket
2. Läs sedan frågorna och identifiera frågetyperna
3. När du kommer till en punkt i texten där du kan besvarar en av frågorna gör det, och sen fortsätt läsa texten.
4. Håll dig fokuserad när du läser texten så att du förstår helheten, bli inte distraherade av frågorna
5. Läs i högre tempo än vad du är van vid så att du håller dig koncentrerad.
6. Marker meningar som är viktiga eller sammanfattande för stycket och nyckelord
7. Var uppmärksam om bindeord och negationer i texten, frågorna och svarsalternativen. Säger de något motstridande till det vi nyss läste?
8. Uteslut svarsalternativ och svara på frågorna

OM ni har tid och du behöver hjälp att minnas texten kan du skriva en sammanfattande mening bredvid varje stycke eller läsa om första meningen i varje stycke. Första meningen ska sammanfatta ämnet för hela stycket.

HUR MAN SVARAR PÅ FRÅGORNA

IDENTIFIERA FRÅGETYPER

Fakta fråga
  • Ren information vars svar ska finnas direkt utskrivet i texten.
Helhets fråga
  • Sammanfattar hela texten
  • Kräver en förståelse av hela texten
Tolknings/analysfrågor
  • Kräver att man tolkar en specifik tanke eller idea i texten. svaret kanske finns i ett stycke men de skrivs inte ut i en exakt mening.
HUR MAN UTESLUTER SVARSALTERNATIV
Var försiktig med att inte ta svar som är ”Halv-rätt” det är så de lurar en. Se till att svarsalternativet verkligen har stöd i texten och är helst något som ni kan peka ut.

TIPS
  • Highlight det viktiga/sammanfattande med en färg.
  • Highlighta vart i texten man hittar svaret till frågan i en annan färg
  • Markera också i sidan av stycket vilken fråga det där stycket svarar på efter man har läst och identifierat den
Matte:
Matte var inte min svaga sida. Jag tycker vanligtvis att det svåra kan vara individuella problem och jag brukar lösa de genom att kolla på lösningar som HP-guiden ger till varje fråga.

MATTETIPS:
  • Gå igenom All matte du behöver om och om igen, markera det som du har svårt med och gå till youtube/andra hjälpmedel för att hitta olika metoder som hjälper era problemområden specifikt.
  • Gå genom uppgifterna som ges vid slutet av varje 'all matte du behöver avsnitt'.
  • Gör alla gamla prov och gå genom de ordentligt, nyckeln är att hitta exakt vad ni har gjort fel och förstå varför.



Om ni orkade läsa allt hoppas vi att ni hittade något som var hjälpsamt.
LYCKA TILL!!! Och hör snälla av er om det är något ❤️

rania.abdulaziz.1@gmail.com
melodi.khayatan@gmail.com
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Lycka till med dina läkare studier framöver
enlitenråtta
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 26
Blev medlem: tor 06 maj, 2021 13:15

Re: Hur vi blev antagna till läkarprogrammet!

Inlägg av enlitenråtta »

WoW! Tack såå mycket att ni tog tiden att skriva detta inlägg!! Fick verkligen massor med ny motivation och bra tips <3
Ranarad
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 9
Blev medlem: ons 27 feb, 2019 9:09

Re: Hur vi blev antagna till läkarprogrammet!

Inlägg av Ranarad »

Stort tack för att ni har skrivit detta inlägg. Så bra tips och motiverande! :D <3
melodikhayatan
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: ons 18 jul, 2018 21:37

Re: Hur vi blev antagna till läkarprogrammet!

Inlägg av melodikhayatan »

Ni är så fina!! Era ord värmer verkligen. Jag hoppas ni alla blir antagna till erat drömprogram, och om det är läkarprogrammet så längtar jag tills vi blir framtida kollegor <3 <3 <3
71 dagar kvar nu, massor med tid, LYCKA TILL! <3
Ahmad127
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 14
Blev medlem: mån 12 apr, 2021 23:09

Re: Hur vi blev antagna till läkarprogrammet!

Inlägg av Ahmad127 »

studis skrev: tor 12 jan, 2023 18:03 I Samma anda

Tack Rania och Melodi för en fantastiskt text, ni har motiverat många aspiranter och inspirerat mig till att skriva om min resa till läkarprogrammet. Vi har ganska likadana resor och jag håller med om alla tips ni skrivit ovan. Med det sagt, här kommer

Laylas resa till läkarprogrammet

För lite bakgrund så är jag 20 år i Stockholm och har alltid haft som mål att plugga till läkare i karolinska institutet. Jag hade bra betyg men inte tillräckligt för en plats i karolinska så jag jobbade på att skriva högskoleprovet. Första gången jag skrev provet fick jag 0,55. Sist nu har jag fått 1,7 i Hp och likt Melodi så fick jag även 60 poäng i PIL.

Totalt har jag skrivit högskoleprovet 5 gånger och har olika tankar och tips till varje skrivning. Resan såg ut så här.

0,55->1,25->1,6->1,55->1,7

Jag började från 0,55 och skrev därefter, utan plugg ,1,25 nästa gång. Detta var för att jag till första provet inte hade mitt dyslexi intyg. När jag till slut blev diagnostiserad med dyslexi och fick rätt stöd upplevde jag att HP var mycket roligare. Rekommenderar alla med lässvårigheter och dyslexi att reda ut de och få rätt stöd. Stödet jag fick var förlängdskrivtid, från 55 min till 80 min per provpass. "Testprovet" togs också bort så vi skrev bara 4 provpass istället för 5. Alla med någon funktionsnedsättning skrev i samma Lokal, i mitt fall Stockholms universitet, vilket var väldigt skönt då det var mindre folk och bättre lokaler, jämfört med gymnasieskolan som jag skrev i första gången.

Det tredje provet där jag fick 1,6 var första provet efter gymnasiet. Jag jobbade 32-40 h/veckan då och åkte till biblioteket varje dag efter jobbet och pluggade i två timmar. Jag gjorde ett verbalt provpass och ett kvantitativt provpass. Det jag lärde mig till denna gång var att jag behövde en annan mindset. Inför alla andra prov har jag jobbat med mina svagheter och fokuserat på att förbättra de. Till högskoleprovet är alla poäng lika mycket värda. Mitt tips är att maxa på dina styrkor innan du ger dig in på dina svagheter. För mig hade jag lättast för matten. Så jag fokuserade på att sätta 2,0 i matte delen innan jag gav mig in på de verbala. Med matten upplevde jag att det var mest effektivt med mängdträning. Jag skrev massa prov och kollade upp mina fel men också de frågor jag tyckte var svåra. Jag använde youtube mycket för att se hur andra löste matte frågorna och var konstant ute efter snabba och enkla metoder för att bäst lösa mattefrågorna. När jag skrev 1,6 så fick jag 2,0 i kvant och 1,2 i verb.

Med 1,6 och mina gymnasiebetyg kom jag in i läkarprogrammet i Umeå universitet i AUI gruppen. Jag började och pluggade i Umeå på distans i två månader. När jag hoppade av hade jag redan anmält mig till högskoleprovet och hade 2 veckor effektivpluggtid inför nästa prov där jag skrev 1,55. Jag skrev en poäng mindre än sist (131p) och fick 1,55. Jag var väldigt nöjd att jag kunde behålla mitt resultat utan mycket plugg men efter detta prov började jag plugga på riktigt.

Jag hade inget heltidsjobb eller skola och pluggade i ca 7 månader inför höstens prov 2022. Jag fick en pluggkompis som gjorde det mycket enklare och roligare att plugga. Det var särskilt svårt att få energi att plugga till högskoleprovet under sommaren när det enda man vill göra är att njuta av vädret. Jag rekommenderar alla att hitta en pluggkompis för att ni ska se framemot plugget och för att det tvingar en att passa tid och bilda rutin. Ni kanske känner någon från gymnasiet som också pluggar HP? En kollega? eller syskon? om inget annat sök via internet hpguiden är fantastisk, annars funkar också instagram. Det finns många studiekonton med folk som studerar till högskoleprovet som du säkert kan skriva till, starta annars ditt egna studiekonto och få kontakter på de viset. Facebook gruppen funkar också.

Nu jobbade jag med min verbala del. Jag gjorde memrise 8500 ord, 100 ord/dag. Jag felanalyserade varje prov och förde ett stort dokument med alla mina fel och "tips" som egentligen är saker jag ska tänka på. Dessa ser olika ut för alla. Jag kan bifoga några exempel från min personliga lista med "tips" nedan.
LÄS/ELF: Är du mellan två alternativ läs om frågan direkt följt av resp. svars. alt.
ELF long texts besvaras uppifrån nedåt
ELF: När det står “what is said in the opening paraghaph(s)” läs om de
ELF short text: fokus på fråga det är en skillnad på “what is said” och ”what is the main point”
Att felanalysera ser också olika ut för alla.
Jag besvarade på dessa frågor:
Vad var felet?
Hur jag tänkte ?
Hur jag borde tänka?

När provet närmade sig (1-1,5 månad innan prov) börja jag och min kompis skriva provsimuleringar. Detta innebar att vi kopierade provdagen i schema, tid osv. Vi började 8:30 med provpass1 och tog sedan 15 min rast sedan nästa prov osv. Ni kan hitta schema över provdagen online. Detta var jättenyttigt. Rekommenderar Alla att skriva ut provpass och åka till bibblan och skriva proven som om det vore provdagen. Det är jättebra och effektivt plugg. Glöm inte att felanalysera provpassen.

Övriga tips:
  • Plugga i universitet- jag visste att jag ville plugga i karolinska så jag pluggade även till högskoleprovet där.
  • Skriv alltid ut prov. Helt annorlunda från att göra proven digitalt.
  • köp en analog klocka (som inte tickar och stör) och sätt den på 12:00 vid varje provstart.

Kände igen mig väldigt mycket i det du skrev. Det är extremt motiverande att läsa då jag också har dyslexi. Skrev första provet och fick 0.65. Skrev provet utan förlängt tid då min diagnos inte var giltig. Fixade papperna inför detta prov. Så kommer få skriva med förlängt tid, tror det kommer hjälpa ganska mycket då förra provets tid skapade problem för mig.
Användarens profilbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1417
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: Hur vi blev antagna till läkarprogrammet!

Inlägg av Emmy88 »

studis skrev: tor 12 jan, 2023 18:03 Till högskoleprovet är alla poäng lika mycket värda. Mitt tips är att maxa på dina styrkor innan du ger dig in på dina svagheter. För mig hade jag lättast för matten. Så jag fokuserade på att sätta 2,0 i matte delen innan jag gav mig in på de verbala. Med matten upplevde jag att det var mest effektivt med mängdträning.
Hej Layla!

Tack även till dig att du lade ner tid att skriva om din resa till att besegra högskoleprovet! Det är otroligt inspirerande då jag också har dyslexi och trodde att jag aldrig skulle klara mig igenom verbala delen oavsett övning. Men du visar att allt är möjligt. Jag tycker att det du skrev i det här stycket är otroligt viktigt då det är vanligt att man bara försöker att fokusera på sina svagheter och därmed "missar" poäng från det man egentligen är bra på.

Njut av läkarprogrammet!!
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseexamen ->
Mitt livsmål: Läkarprogrammet * Antagen HT 2023*
melodikhayatan
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: ons 18 jul, 2018 21:37

Re: Hur vi blev antagna till läkarprogrammet!

Inlägg av melodikhayatan »

Hej Layla!

Tack själv för att du skrev om din upplevelse, och tack för alla bra tips! Jätteinspirerande.
Jag älskade dina tips! Du nämnde flera saker jag glömde var väldigt viktigt:
Att maxa sina styrkor är något alla borde göra. Tyvärr så kan de hända att man tar sina styrkor för givet, och som du säger ger sig på sina svagheter utan att maxa sina styrkor.
En annan sak som du skrev, som jag också gjorde under min resa, var att skriva ut alla provpass. Varenda gång jag skrev ett prov skrev jag det på papper, och jag tror genuint det gjorde en stor skillnad. Om ni inte har möjlighet att skriva ut proven ofta, rekommenderar jag er verkligen att åtminstone ha skrivit ur provpassen någon/några gånger innan den riktiga provdagen. Som du säger Layla är det också ett supertips att skriva som om det vore provdagen. Jag hade också, som du säger, köpt en analog klocka (en billig från ur&penn) som jag satt på 12 innan varje provstart.

Det var jättekul att få höra ditt perspektiv, och också hur lika våra upplevelser var. Vi ses på KI!

Lycka till alla än en gång ❤️
Skriv svar