Kan jag få se mina gamla provsvar?

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
Hideaki
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 15
Blev medlem: lör 13 jan, 2024 0:26

Kan jag få se mina gamla provsvar?

Inlägg av Hideaki »

Jag undrar om jag kan få se mina gamla provsvar?

Det finns något som heter Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitetet, och de har en speciell webbplats där man kan hämta gamla resultat. Ni känner säkert till det. Se länken.

https://hpresultat.umdc.umu.se/Secure/L ... fault.aspx

Saken är att man kan ska skriva in sitt födelsedatum och ett "svarshäftesnummer" för att få tillgång till gamla resultat. Så har jag förstått det. Men då får man inte tillgång till provsvaren den vägen?

Men hur kan jag få reda på mitt svarshäftesnummer? Jag visste inte att jag hade ett sådant, eller att det var något man med fördel kunde spara, som ett lösenord. Men nu vet jag bättre, och numret har jag inte kvar.

Första och sista gången jag gjorde provet var våren 2015. Jag är så nyfiken på hur många rätt och fel jag hade på det gamla provet, och vad det var som gick bra och dåligt. Efter 8 år så har mitt gamla resultat blivit ogiltigt, och jag har nu anmält mig och ska göra högskoleprovet på våren 2024. Därför tänkte jag att jag kan lika gärna börja från början, där jag slutade senast, och ta upp det gamla provet. Det är bara det att jag inte har tillgång till det.

Om jag får tag på det här magiska svarshäftesnumret, kommer jag få tillgång till min provsvar så att jag kan se vad jag har svarat på de olika frågorna våren 2015? Provfrågor och facit vet jag att det finns publicerat på UHRs webbplats. Då blir det enkelt att jämföra och analysera lite.

Jag minns att jag har haft det här numret uppskrivet på en liten lapp, för jag minns det som att vi blev tillsagda på provdagen att det här kunde användas när man kom hem, för att kontrollera vad man fick för resultat. Men jag minns inte exakt hur det funkade eller vad man fick se redan samma dag. Det dröjde ju innan man fick ett slutgiltigt provresultat. Så det här var en liten fusklapp, så att man kunde få sitt resultat tidigare.

Vad finns det för chans att mitt gamla provsvar finns arkiverat och att jag kan få en kopia skickad till mig? Om det är allmän handling så borde jag kunna få det. Är det till UHR man behöver vända sig i så fall, eller till institutionen vid Umeå?

Jag hade inte speciellt högt resutlat på provet. Jag hade 0,75. Det har inte gett mig någon fördel även när det var giltigt. Det gjorde bara så att jag fick lägre reservnummer. Så jag hade behövt höja det oavsett. Första gången jag gjorde det var mest för att känna på hur det funkade. Jag hade inte förberett mig någonting. Men nu när jag inser att högskoleprovet är det säkraste kortet för mig så vill jag försöka höja mig till ca. 1,2 för att komma in på önskad utbildning.

Jag har skickat e-post till Umeå och fått veta att jag hade 0,75 i normerad poäng och 79 rätta svar. De skrev också att jag inte kunde se mitt resultat på webben eftersom det inte längre är giltigt. Jag har inte fått "svarshäftesnummer". På deras webbplats står det att man ska kunna se gamla provresultat från 2010. Det var för 14 år sedan. Jag gjorde provet för 8 år sedan och det blev ogiltigt först under hösten förra året. Men det är redan för "gammalt" för att man ska kunna se det på den här webbplatsen? Jag vet att det försvann från Hogskoleprov.nu (sidan för anmälan till provet) samma år som det blev ogiltigt. Men på Umeås webbplats ska det finnas kvar om det är gjort efter 2010. Om man bara kommer ihåg sitt svarshäftesnummer...
Hideaki
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 15
Blev medlem: lör 13 jan, 2024 0:26

Re: Kan jag få se mina gamla provsvar?

Inlägg av Hideaki »

Jag har nu hittat svaren på alla mina frågor.
Skriv svar