Man kan inte vara "smart" om man aldrig lärt sig?

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Cirkulationer
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: sön 13 nov, 2022 16:15

Man kan inte vara "smart" om man aldrig lärt sig?

Inlägg av Cirkulationer »

Hej! Varmt välkommen till min pluggdagbok! Jag är så extremt peppad att plugga till högskoleprovet så jag tänkte varför inte dela med mig av min resa av plugg här!

Jag har sett högskoleprovet som något som är oöverkomligt för mig i många år mycket på grund av att jag har inte haft det lätt för mig inom matten. MEN, sakta men säkert har denna inställning förändrats under dem senaste åren till att jag har förstått att det handlar inte om att jag inte är "smart" inom matematiken, det handlar om att jag har aldrig haft en rättvis chans att faktiskt lära mig grunderna! Så det är inte konstigt att jag misslyckas med uträkningar när jag inte riktigt vet hur jag ska göra.

Jag har inte gjort hp på flera år och det bästa resultatet jag fick var 0,45! Målet är att få 1,2 som slutresultat och försöka ta mig in på juristprogrammet :)

Just nu håller jag på att gå igenom grundskolans matematik för år 7-9. Tanken är att jag ska skaffa Vip efter jag har repeterat matten och sedan utarbeta en mer utförlig plan för alla delar inom högskoleprovet.

Det ska verkligen bli så kul att jobba mot detta mål! Har ni några tips eller bara berättelser över hur er resa går dela gärna med er! :)
Ebba12345
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 47
Blev medlem: sön 19 sep, 2021 16:59

Re: Man kan inte vara "smart" om man aldrig lärt sig?

Inlägg av Ebba12345 »

Hej! Roligt att du vill ge dig på HP och komma in på juristprogrammet, jag är övertygad att det kommer gå bra för dig, särskilt med den inställningen :) Jag själv hade problem med matten när jag började plugga HP, var rädd för den då det varit ett laddat ämne för mig genom grundskolan men också gymnasiet. Jag såg en viss prestige i att vara bra på matten och såg det som ett nederlag varje gång jag inte förstod en uppgift. Jag var helt okej på matten i grundskolan men i gymnasiet började jag känna press och tog studenten med knappa godkänt. Men sakta men säkert, efter mycket mängdplugg, repetition och felanalys bättrade jag mitt resultat. På mitt senaste bästa kvantitativa delprov fick jag 1.5, något jag inte trodde var möjligt över huvud taget och jag blev så glad!

Det jag vill säga med detta är att oavsett hur svårt du än tycker att du har med matten så har du fin potential att utöka din förståelse så länge du är villig att jobba för att nå ditt mål. Ju mer du repeterar och ju mer noggrann du är i din felanalys (Varför blev det fel här? I vilket steg tänkte jag fel? Vad behöver jag öva mer på?) desto större förbättringar kommer du se. Att starta med år 7-9 är nog bra för att sätta grunderna för att sedan fortsätta in på matte 1. Utöver att skriva gamla högskoleprov rekommenderar jag att kolla videor och förklaringar på Youtube för Matte 1C specifikt då den tar upp många delar som finns med på HP. Efter det skulle jag tro att du är redo för VIP vilket kommer ta dig ännu längre. Stort lycka till! :)
Cirkulationer
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: sön 13 nov, 2022 16:15

Re: Man kan inte vara "smart" om man aldrig lärt sig?

Inlägg av Cirkulationer »

Det är verkligen så roligt att höra att du fick 1,5 på senaste kvantitativa delprovet! Inspirerande minst sagt! :D Stort tack för dina goda råd! Jag håller verkligen med i att det kommer vara viktigt att vara noggrann i min felanalys! Därför tänker jag att det får ta den tid det tar helt enkelt för jag vet att förr eller senare kommer jag att lyckas!
Skriv svar