Stora problem med matematik

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
linneawii
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: mån 11 jan, 2021 16:41

Stora problem med matematik

Inlägg av linneawii »

Har alltid haft väldiga svårigheter i matematik. Och nu när jag ska plugga till HP fattar jag lika lite som jag gjorde under hela grundskolan och gymnasiet. Ni som inte heller är bra på matematik, hur gör ni? Jag håller på att gå igenom alla delar som finns på VIP men i den takten jag gör det kommer jag inte hinna gå igenom allt tills mars + att jag vill ju hinna kolla på engelska/svenska delen också. Så ni som skrivit HP många gånger: Vilka delar bör jag lägga ner mest tid på i matematikdelen? Jag vill komma framåt!
mnl
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 36
Blev medlem: mån 05 nov, 2018 14:19

Re: Stora problem med matematik

Inlägg av mnl »

Först av allt: du behöver acceptera att marsprovet inte kommer att gå bra, alls. Gå sedan igenom all matte du behöver samt uppgifterna till det 2 eller 3 gånger, börja därefter med XYZ, KVA, NOG och DTK och nöta tills höstprovet.
karrohansson
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: ons 05 apr, 2017 13:35

Re: Stora problem med matematik

Inlägg av karrohansson »

Jag är inget mattegeni, får cirka hälften rätt på matteproven jag gjort på HP. Precis börjat höja mig nu då jag hittat sätt som gör att jag fattar. Typ att gå igenom verkligen alla tal jag inte förstår tills jag förstår samt VERKLIGEN gå igenom grunderna så de sitter. Och då menar jag typ räkneregler osv. Det kommer man långt med. Jag höjde mig typ 0,3 på ett prov på en vecka efter att verkligen lagt ner tid på matten.

Håller inte med om att ditt marsprov inte skulle kunna gå bra. Lägg tid på grunderna så och arbeta efter uteslutningsmetoden så har du god chans att lyckas bättre än ditt nuvarande resultat.
Men som du skriver själv, lägg också mycket tid på svenska/engelska om du tror du kan förbättra dig där.
Ge inte upp!!
cina747
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 107
Blev medlem: ons 24 okt, 2018 14:03

Re: Stora problem med matematik

Inlägg av cina747 »

Jag har också stora problem med matte som började i grundskolan och jag klarade gymnasiematten med nöd o näppe. Min plan/det jag gör är att repetera all nödvändig och grundläggande matte (ma 1C och 2C), sedan ska jag gå genom HP-matten och gamla prov och analysera vart jag gör fel. Just nu känner jag att jag har okej koll på gymnasiematten och det svåraste för mig just nu är förstå tänket och språket kring uppgifterna på HP. När jag felanalyserar och ser hur andra löser uppgifterna känns det solklart, jag måste därför lära mig att se mönstret och kunde använda det själv.

Mitt tips till dig är därför; repetera grunderna; matte bygger på matte. Och sen ta reda på vilka delar du har svårast för och varför du gör fel på dem. Inte bara att du gör fel på dem.
martink89
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 30 jan, 2020 18:22

Re: Stora problem med matematik

Inlägg av martink89 »

Känner igen mig i det du skriver, alltid haft svårt för matte i skolan..eller varit väldigt ointresserad. Själv repeterar jag allt på "all matte du behöver" och istället för att försöka lära mig allt, alla regler etc så väljer jag geometri, ekvationer och kodinatsystem och satsar extra mycket på just dessa för att få en del säkra poäng. Skulle jag försöka lära mig allt så hade jag suttit på HP och glömt bort allt istället. Kanske funkar för dig att göra likadan? Lycka till!
Skriv svar