TIPS - Min väg från 0.65 till 1.7

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
Användarens profilbild
tigerdrottningen
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 146
Blev medlem: fre 15 jan, 2016 18:18

TIPS - Min väg från 0.65 till 1.7

Inlägg av tigerdrottningen »

Detta är skrivet utifrån de förkunskaper och erfarenheter jag hade, det är troligen inte applicerbart på alla som läser det och det är väldigt viktigt att ha i åtanke. Men så här har jag gått tillväga för att höja mig successivt till 1.7, håll tillgodo!

Verbala delen
Den här delen vill jag egentligen dela in i två, nämligen en del för den som faktiskt inte har så gedigna språkkunskaper och som saknar läsvana. Här kommer det klassiska tipset att nöta ord i tex Memrise eller liknande, parallellt med regelbunden läsning både på svenska och engelska. Det finns redan så mycket tips om läsvärda källor för detta ändamål så jag kommer inte skriva så mycket mer om det. Men det är alltså grundnivån vi pratar om här, och det är förutsättningen för att lyckas på den verbala delen. Man behöver komma ihåg att denna del tar tid att arbeta upp. Men! När man känner att man ligger på en bra nivå är det dags att gå vidare till tillämpningen.

Det var här jag startade. Jag har alltid läst mycket och haft ett gott förråd men ändå gick den verbala delen katastrofalt dåligt och jag förstod aldrig varför. Det första provet jag skrev landade på 26/80 poäng. Det som var mina svårigheter var tidspressen, förmågan att tolka texterna och förmågan att ta till mig texter som inte intresserade mig. Jag benar ner detta ytterligare för att det ska bli tydligt, men sammanfattningsvis handlar det om att byta strategi i kombination med att lära mig hantera tiden.

Tidspressen. Det enklaste här egentligen. Jag testade att göra några gamla prov utan tidtagning och det tog mig då runt 90 min att färdigställa ett prov. I mean…. Nej men alltså gamla prov är GULD värda. Öva på att klara provet inom den givna tidsramen, sen kortare. Jag kan inte betona detta nog, bara gör det! Öva öva öva! Ha som mål att klara det under 45 min utan att behöva chansa på någon uppgift. Då finns det marginaler för nervositeten, extra kluriga ord, tunga artiklar och svårtolkade frågor.

Att tolka texterna och ta till mig texterna hamnar i samma kategori. Nu kommer vi till strategin jag använde mig av. Det finns ingen magi bakom detta, bara idogt slitande i kombination med att vara lyhörd inför sina egna begränsningar. Jag har inte hittat på den, andra använder den säkert också men jag upptäckte att denna metod fungerade för mig och kompletterade de svagheter jag hade. Du kanske har andra svagheter och behöver då ta dig an texterna på ett annat sätt, viktigt att komma ihåg! Sättet att angripa texterna var i alla fall från början: läsa frågor och svarsalternativ, läsa hela texten från början till slut, sedan försöka besvara frågorna så gott det gick. Det var dömt att misslyckas, särskilt eftersom ointressanta texter rann av mig som vatten på en gås och gjorde att jag behövde läsa om vissa stycken flera gånger. Jag bestämde mig för att göra några gamla prov och testa lite olika sätt att ta mig an dem, sen utvärderade jag dem. Det kokade tillslut ned till nedanstående metod.

Läs igenom alla frågor, inte svarsalternativen! Gör mentala noteringar av nyckelord så som särskilda facktermer, årtal, namn etc som utmärker frågan.
Sökläs hela texten. Detta är en färdighet man kan behöva träna upp, men den är väldigt användbar. Markera relevanta stycken och ord, jag drog ett streck genom styckena och satte en prick på orden. Slösa inte tid på att stryka över varje rad i ett stycke, ett streck rakt igenom räcker.
Återgå till första frågan. Läs den igen, läs även svarsalternativen denna gång.

3a. Besvara frågan genom att återgå till relevant stycke/ord, läs igen, analysera och välj sedan det alternativet som passar bäst. Om det tex är flera alternativ som verkar rimliga så brukar rätt svar vara det som texten tar upp flest gånger.
3b. Om det är svårt att avgöra vilket alternativ som är korrekt så jobbar jag med ett i taget. Detta genom att ta “bakvägen”, dvs läsa svarsalternativet och se om det har stöd i texten. Det är alltså uteslutningsmetoden jag pratar om, förhoppningsvis kan alla alternativ strykas utom ett.
Besvara resterande frågor på samma sätt.

Japp, that’s it! Det funkade för mig, jag hade 11/20 på LÄS vt21 och 17/20 nu ht21. Jag tränade sedan på alla gamla prov som fanns att tillgå - med tidtagning - för att träna upp detta sätt att arbeta. Hastigheten behöver alltså också tränas upp, men i slutet tog ett verbalt prov ca 45-50 min att skriva.


Kvantitativa delen
Denna del är lite mer självklar, här är det kunskap som är nyckeln men det har ni hört förut. Repetera grundskolans matematik och sedan matematik 1b. Använd dig av Youtube och matteböcker för gratisversionen, annars har ju HPGuiden allt samlat på ett ställe. Mycket smidigt! Sen är det mängdträning och felanalys som gäller. Hasta inte igenom massa uppgifter som du ändå inte förstår, gör hellre färre uppgifter men gå igenom dem steg för steg. Jag samlade alla uppgifter jag hade fel på i ett dokument, screenshottade uppgiften och kommenterade felet jag hade gjort, tex “blandade ihop multiplikation och addition”, “repetera sannolikhetslära”, “räknade ut arean när det var omkretsen som efterfrågades” osv. Det hjälpte mig att minimera slarvfel och även identifiera kunskapsluckor. Jag avsatte en stund i veckan åt att gå igenom den senaste veckans tillskott av uppgifter i detta dokument, då hittade jag snart mönster i mina fel. HPGuidens uppsjö av matteuppgifter i kombination med tillhörande förklaringar har varit oersättliga för mig, har gått igenom majoriteten av alla uppgifter som finns och grottat ned mig i varenda förklaring som finns. Wow alltså, här snackar vi guldgruva! Sen är det att träna på gamla prov som gäller även här. Man bör inte komma fram till en uppgift och inte veta hur man ska ta sig an den. Jag skrev proven på drygt 40 min.


Allmänna tips
Att förbättra sig på högskoleprovet tar tid. Samtidigt ska man komma ihåg att med rätt inställning går det att nå det resultat man vill ha. Många gör misstaget att ge upp efter 2-3 prov om det inte går som de hade hoppats. Jag anser att man inte bör göra avkall på sitt drömyrke eftersom vi spenderar så mycket tid på arbetsplatsen, då bör man i alla fall känna att man är nöjd med sitt yrkesval. Högskoleprovet är ett maraton, ingen sprint, men om man inte avbryter loppet så kommer man i mål förr eller senare.

Det finns mycket gratismaterial att komma över, men att HPGuiden har allt samlat på samma ställe gör att jag anser att det är en värd tjänst att betala för. Om man tycker att tröskeln för att börja plugga till provet är hög så blir den desto högre om man måste leta efter materialet på flera olika ställen.

Strukturera upp studierna så att det är enkelt att känna att man åstadkommer något. Fyll i resultat i Excel-dokument, skriv ned hur många timmar du pluggar per vecka etc. Ha ett schema och följ det. Kom ihåg att planera in vila, precis som med träning så behöver man pauser för att utvecklas. Sista dagen innan vilodag gick alltid dåligt för mig, men efter en dags vila toppade jag alltid resultaten.

Tror detta är allt jag hade att dela med mig av. Vill bara nämna att mina resultat var enligt nedan:

0.65 - 0.65 - 0.65 - 1.05 - 0.8 - 1.15 - 1.4 - 1.7


Lycka till!
0.65 - 0.65 - 0.65 - 1.05 - 0.8 - 1.15 - 1.4 - 1.7
sara999
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 77
Blev medlem: tis 24 nov, 2020 10:05

Re: TIPS - Min väg från 0.65 till 1.7

Inlägg av sara999 »

Grattis och tack så mycket för tipsen ska verkligen använda dem. Lycka till med din framtid :)
Användarens profilbild
tigerdrottningen
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 146
Blev medlem: fre 15 jan, 2016 18:18

Re: TIPS - Min väg från 0.65 till 1.7

Inlägg av tigerdrottningen »

Idag fick jag veta att jag är antagen till mitt förstahandsval!
0.65 - 0.65 - 0.65 - 1.05 - 0.8 - 1.15 - 1.4 - 1.7
futuredoctorswe
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 31
Blev medlem: mån 15 mar, 2021 13:04

Re: TIPS - Min väg från 0.65 till 1.7

Inlägg av futuredoctorswe »

Wooow tack så mycket för tipsen och grattis 🥳
Skriv svar