Vad är gränsen för att komma in i läkarprogrammet i Sverige med HP resultat??

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
YezAld
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: lör 09 dec, 2023 17:52

Vad är gränsen för att komma in i läkarprogrammet i Sverige med HP resultat??

Inlägg av YezAld »

Jag är lite nyfiken angående vad som krävs för att komma in i läkarprogrammet, särskilt i Umeå då det är lägst antagning. Jag har kikat lite på studer.nu och i vårens antagning krävdes det 1.55 för att komma in.

Tar man hänsyn till reserver då? Alltså, är det exklusivt eller inklusivt med reserver? Allt vägledning uppskattas, Tack! :D
RafoneMike
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 20
Blev medlem: tor 18 maj, 2023 19:17

Re: Vad är gränsen för att komma in i läkarprogrammet i Sverige med HP resultat??

Inlägg av RafoneMike »

.Tittar du på det slutgiltiga urvalet anger detta den som kom in som hade lägst resultat. Det är dock viktigt att du kollar på det slutgiltiga urvalet, inte ex det första.

Bara för att man har ett resultat som är lika den som kom in med lägst poäng betyder det inte att man kommer in. Man lottar nämligen om två har samma resultat. Har du högre än det lägsta resultatet kommer du in utan lottning. Antagningen är lite lägre under våren oftast då det inte finns några nyblivna studenter som söker då.

Man kan alltid skriva HP vid sidan om jobb/utbildning och söka läkarprogrammet varje termin, det är ingen risk då man kan tacka nej om man ångrar sig efter man kommit in.

Man kan även tänka efter om det verkligen är värt det att bara "komma in". Kommer du in i Umeå, vill du då bo i den staden 6 år? Eller finns det någon annan stad med läkarprogram närmare ex familj, skulle det då vara värt det att höja sig 0.05 på HP (2-3 rätt), och bo mycket närmare?
Skriv svar