Vägen till 1,7

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
mike27l
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 8
Blev medlem: tis 31 aug, 2021 16:17

Vägen till 1,7

Inlägg av mike27l »

Min resa med Högskoleprovet

Som en omotiverad gymnasiestudent gled jag genom årskurs 1 och 2 utan större ansträngningar. Först i trean (läs: för sent) insåg jag att mina betyg inte räckte till några utbildningar som jag tyckte var intressanta. Jag hade inte ens planerat att läsa högskola eller universitet till och börja med. Allt som hade med framtiden att göra kändes plötslig hopplöst och ångestfyllt. Sedan fick jag höra om högskoleprovet.

Första gången jag skrev högskoleprovet var hösten 2019. Resultatet landade på ynka 0,85 poäng. Som en tonåring med bristande självkänsla och negativ mindset kände jag att det var kört. Jag tänkte att jag måste vara dum i huvudet, alla mina vänner fick ju över 1,0 på första försöket, till och med dem som jag inte ansåg som smarta. Detta slog hårt mot egot och där gav jag upp hoppet på högskoleprovet och hoppet om att ha valmöjligheter i framtiden.

Sommaren två år senare läste jag "Alkemisten" och insåg att jag inte är där jag vill vara i livet. Jag har inte följt hjärtat. Jag insåg att jag ville börja plugga i universitet, nu hade jag ett mål, ett ganska tydligt mål på vad jag ville göra i livet. Som Nietzsche säger: "He who has a why to live can bear almost any how" Nu var jag redo att göra allt i min kraft för att nå mitt mål. Så jag började att plugga inför högskoleprovet hösten 2021

Sommaren 2021 började jag kika på högskoleprovet, men jag lade inte ner större energi på det. Det skedde även ett skifte av mindset hos mig. Jag började med att tro helhjärtat på att det gick att höja sig på HP(läs boken psycho-cybernetics för mindest tips). Det var startskottet för HP-resan. Mot augusti och hösten så skrev jag ut proven från våren 2021 till hösten 2013 och gjorde dem alla. Jag insåg snabbt att jag bara visade en bråkdel av min kunskap och potential när jag skrev provet 2019.

Till slut kom provdagen som jag hade kämpat för. Det kändes bra att ha göra provet. Resultatet kom en månad senare och jag fick 1,6 (Kvant: 1,9. Verb: 1,3). Det är en fantastisk höjning på 0,75 poäng. Jag bevisade mig själv att det går att utvecklas och man kämpar för det. Men ska jag vara helt ärlig så var jag inte super nöjd med resultatet. Jag kände ingen riktig glädje och hade hoppats på mer (1,7+).

Så nu tänker jag börja plugga inför vårens högskoleprov med ambition att nå 1,7+. Har sett många inspirerande pluggdagböcker här på HPguiden och tänker att jag också ska skriva en. Detta är mest för mig själv att följa min utveckling samt motivation till studier.

Hoppas det här inspirerar till plugg och nå sina mål, ibland krävs det bara en ändring på mindsetet så är man igång!

Vamos!
mike27l
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 8
Blev medlem: tis 31 aug, 2021 16:17

Re: Vägen till 1,7

Inlägg av mike27l »

Eftersom jag föll på den verbala delen och specifikt ord-delen så tänker jag lägga extra krut på det inför vårens högskoleprov.

3/12
Började dagen med repetition samt inlärning av nya ord på Memrise, är nu på nivå 2 (101-200) i HP Ultimat 8500 ord.

Läsning (ca 1 timme typ)
Under strecket
Artikel om Los Angeles samt Hollywood från 1920-talet. Författaren beskriver filmindustrins utveckling i kalifornien och den amerikanska stilen/trenden (snacka om pengar och investeringar).

Artikel om skidor från typ 1970-talet. Skribenten beskriver hur man bör ta bättre hand om sina skidor eftersom de ger glädje och ro, men man tar ändå inte hand om skidorna på sättet som man borde. Skribenten beskriver även olika typer av skidor som fanns på den tiden

DN
Artikel/krönika om hur Stockholm suger. Beskriver hur triviala saker är viktigt i stockholm samt hur invånarna är ivriga att hänga på onödiga trender som om de vore livsviktiga.

Text om William Spetz och hans uppväxt. Berättar om svårigheter i hans liv under uppväxten samt hur “normen” ibland är skev, exempelvis att han kommer ut från garderoben och hans mormor samt morsa inte gör någon större grej av det jämfört det man får se på TV (familjen sitter runt ett bord och stämningen är otroligt allvarlig)

Litteratur
Haruki Murakami “vad jag pratar om när jag pratar om löpning” - Kapitel 2

HP-guiden
ORD, 20 frågor i flera omgångar. Snittar runt 13/20
Inser att jag ibland ser vissa ord som jag vill välja men väljer andra svarsalternativ när min första tanke var rätt. Måste lita på mina instinkter

MEK,
9/10 - kan starkt bero på att jag känner igen uppgifterna lol
Amplar - hanging basket för blommor
Användarens profilbild
alan98
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 150
Blev medlem: mån 18 dec, 2017 1:07

Re: Vägen till 1,7

Inlägg av alan98 »

Wow vilken höjning du gjort! Du ska vara jättestolt, du tar det till nästa, tror på dig!
kinzaraf
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 37
Blev medlem: tis 24 aug, 2021 16:35

Re: Vägen till 1,7

Inlägg av kinzaraf »

Vilken jävla legend!!!!
mike27l
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 8
Blev medlem: tis 31 aug, 2021 16:17

Re: Vägen till 1,7

Inlägg av mike27l »

alan98 skrev: lör 04 dec, 2021 17:26 Wow vilken höjning du gjort! Du ska vara jättestolt, du tar det till nästa, tror på dig!
Stort tack!!
mike27l
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 8
Blev medlem: tis 31 aug, 2021 16:17

Re: Vägen till 1,7

Inlägg av mike27l »

nad007 skrev: lör 04 dec, 2021 17:29 Vilken jävla legend!!!!
<3
sofbac1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 101
Blev medlem: ons 16 dec, 2015 6:45

Re: Vägen till 1,7

Inlägg av sofbac1 »

Gud vilken höjning! Du ska absolut vara nöjd :D
mike27l
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 8
Blev medlem: tis 31 aug, 2021 16:17

Re: Vägen till 1,7

Inlägg av mike27l »

4/12

ORD
Har tränat ord samt grekiska morfem på Memrise

Gjorde provpass 5 (verb) från hösten 2011

Totalt: 29/40
ORD: 7/10
LÄS: 6/10

TEXTER
Bok om Karibien 0/2
Känns som jag tappade fokus och slarvade, var en faktafråga och en helhetsfråga

Klimat och vetenskap 2/2

Hur börja jobba igen 1/2
Miss på faktafråga

I köttbullslandet 3/4
Missa helhetsfråga i slutet

MEK: 6/10
ELF: 10/10

Reflektion - Måste öva på att fokusera genom LÄS-delen.
Många fel på MEK

Läsning

Under strecket

Rymden låter oss förlora fotfästet, Daniel Sjölin. Kortfattat och komisk beskrivning av jordens historia. Essän beskriver att rymden skiter i oss (människor). När vi bryr oss om rymden ger vi oss själva en plats och ett värde. Detsamma gäller konst. Essän utstrålar en nihilism och stoism på sätt och vis.

Otrohet som planerad spontanitet, Merete Mazzarella. Många svåra ord, tog lång tid att läsa. Essän behandlar ämnet otrohet och hur det alltid har funnits i samhället i olika former. Hon beskriver hur spänningen kan locka till otrohet osv.

Läste några DN artiklar också.

Ska nu fortsätta läsa på min bok!
Skriv svar