Vilket Läkarprogram?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
R00kie
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: mån 18 jan, 2021 23:28

Vilket Läkarprogram?

Inlägg av R00kie »

Hej!

Jag planerar att börja på läkarprogrammet till höst och vet inte hur jag ska rangordra skolorna. Jag vet at KI är bäst men vill verkligen inte flytta till Stockholm då det är då dyrt att bo där. Jag bor i GBG och har lagt GU som första nu men vet inte om det läkarprogrammet är det bästa. Jag har Lund som tvåa sedan örebro, linköping, Ki, umeå och sedan uppsala. Är Lund bättre än GU? Jag planerar att flytta utomlands senare i livet kan det påverka mitt val?

Tack på förhand :D
Emmaa02
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 82
Blev medlem: tor 28 apr, 2022 13:37

Re: Vilket Läkarprogram?

Inlägg av Emmaa02 »

Hej

Du påstår dig ju veta att KI är bäst, då kan väl inte GU också vara bästa :-) ?
Det beror på vad man menar med bäst. Inget är nog dåligt, läkarexamen är läkarexamen. Vad som är bäst enligt dig är inte bäst enligt någon annan. Svensk läkarexamen är högt hållen globalt men det är olika svårt på olika ställen att få praktisera. Till detta kommer ju ett nytt språk med andra namn på läkemedel och annan lagstiftning mm.

Jag vet inte varför så många "drömmer" om en läkarkarriär utomlands och då främst i USA?

Är du svensk? Eller har du annat medborgarskap? Detta påverkar ju en hel del då man redan kan språket och kanske förstår lagstiftningen, och har lättare? att göra de eventuella proven innan man får praktisera. Kan man inte kommunicera med patienterna är man patientfarlig. Det tillåts ej utomlands (bara i Sverige där man är rasist om man kritiserar kommunikationsproblem).

Kanske kan man kommunicera på engelska på vissa större sjukhus (ffa om man är en eftertraktad specialist) och såklart i de engelsktalande länderna. Varför vill du söka dig utomlands? Hur valet av universitet i Sverige påverkas av att du vill söka dig utomlands vet jag ej, men KI är nog mest känt i forskningsvärden. Men det är även Uppsala och Umeå, och säkert de andra universiteten också i viss mån.

Mest skiljer sig universiteten från varandra hur mycket PBL man har (GU har inget alls eller väldigt lite). medan Linköping är kända för att ha mycket av den varan. Sedan skiljer sig uppläggen åt mellan universiteten. Alltså i vilken ordning man läser olika moment, och om man läser ett ämne i taget eller tex ett organ i taget (Örebro). I slutändan blir alla läkare.

Bor du i en universitetsstad så skulle jag säga att det är en dålig idé att ta kostnadsökningarna för att flytta till en annan stad bara för att man tror att oddsen att bli headhuntad utomlands skulle öka. Speciellt om man bor hemma.

Hur gammal är du? I vilket land vill du arbeta? Varför?
Det fattas för mycket info för att försöka råda...

Om du är så säker på att flytta utomlands varför inte utbilda dig i det landet du vill arbeta i?
Skriv svar