Fler än 247 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Är det svårare att komma in via betyg eller HP?

Summering
  • Det finns flera vägar in på universitets- och högskoleutbildningar i Sverige. De huvudsakliga urvalsgrupperna är gymnasiebetyg och högskoleprovsresultat.
  • Även om du har bra betyg är det en fördel att även ha ett bra högskoleprovsresultat eftersom du då är med och konkurrerar om platserna i både betygs- och HP-gruppen, vilket ökar dina chanser att bli antagen till populära utbildningar där det råder konkurrens om platserna.
  • Med vår VIP-utbildning får du allt som behövs för att bemästra högskoleprovets alla delar så effektivt som möjligt.

En fråga som vi på HPGuiden ofta får är om det är lättare att komma in på en viss utbildning med betyg eller genom högskoleprovet. Detta varierar mellan utbildningar, men det är viktigt att komma ihåg att det ena inte behöver utesluta det andra. Det bästa är om du kan konkurrera med både höga betyg och ett högt högskoleprovsresultat eftersom du då är med och konkurrerar både om platserna i betygsgruppen och HP-gruppen. Har du redan höga betyg brukar det med andra ord ändå löna sig att skriva högskoleprovet som backup, särskilt om du siktar på någon av de mest populära utbildningarna som har fler sökande än platser.

Om dina betyg inte riktigt räcker till för den eller de utbildningar du är intresserad av är det ännu viktigare att försöka skriva ett så högt högskoleprovsresultat som möjligt. Det går givetvis att läsa upp dina gymnasiebetyg, men enligt våra erfarenheter brukar detta vara en mer tidskrävande väg jämfört med att förbereda dig inför högskoleprovet.

Låt oss titta på några exempel för några av de program som har högst antagningspoäng både på HP och betyg: läkarprogrammet på Karolinska institutet, psykologprogrammet på Uppsala universitet och civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi på Lunds universitet. Maximalt betygsvärde är 22.5 (inklusive meritpoäng) medan bästa möjliga högskoleprovsresultat är 2.00. Om man räknar ut antagningsgränser för varje utbildning som andel av den maximala poängen får man ett jämförelsemått som kan ge viss vägledning kring hur lätt eller svårt det är att komma in på en utbildning genom betyg respektive högskoleprovsresultat.

Läkarprogrammet, Karolinska institutet

Betyg vs. HP för läkarprogrammet på KI HT2023
 Betyg (BI)Högskoleprovsresultat (HP)
Antagningsgräns (urval 2)  22.29 1.70
Antagningsgräns som % av max 99,1 % 85 %

Psykologprogrammet, Uppsala universitet

Betyg vs. HP för psykologprogrammet på Uppsala universitet HT2023
 Betyg (BI)Högskoleprovsresultat (HP)
Antagningsgräns (urval 2)  21.80 1.60
Antagningsgräns som % av max 96,9 % 80 %

Civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi, Lunds universitet

Betyg vs. HP för civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi på Lunds universitet HT2023
 Betyg (BI)Högskoleprovsresultat (HP)
Antagningsgräns (urval 2)  21.90 1.75
Antagningsgräns som % av max 97,3 % 87,5 %

För ovanstående tre exempel krävs det gymnasiebetyg betydligt närmare maxvärdet för att bli antagen jämfört med högskoleprovet, där antagningsgränserna ligger lägre sett till procent av maximalt resultat. Det går givetvis inte att rakt av jämföra svårighetsgraden med att uppnå maximala betygsvärdet 22.50 jämfört med att nå 2.00 på högskoleprovet, men jämförelsen visar att det finns en större marginal i högskoleprovsresultat jämfört med betyg på ovanstående (och många andra) utbildningar.

Vi brukar därför rekommendera alla att skriva högskoleprovet då det endast kan verka till din fördel genom att du är med och konkurrerar om fler av utbildningsplatserna. Dina möjligheter att bli antagen baserat på dina betyg påverkas inte av huruvida du har ett högskoleprovsresultat eller inte. Om du skriver högskoleprovet flera gånger så räknas dessutom endast ditt bästa resultat, så det finns heller inget skäl att avstå från att skriva högskoleprovet upprepade gånger för att få ett så bra resultat som möjligt.

Denna sida uppdaterades senast 2023-08-07.

TACK! Jag kom äntligen in på min drömutbildning som är läkarprogrammet på Lunds universitet. Vet inte om jag hade klarat av att höja mig så mycket utan ert material och coachernas hjälp längs vägen. Är så himla tacksam för allt och kommer definitivt rekommendera er till alla som kämpar med HP. Forsätt med det ni gör, det är ovärderligt! Tycker sidan är så nära komplett man kan komma och jag vet inte om jag hade nått mitt mål utan er så stort tack ännu en gång!

Selin Gürbüz
Höjde sig från 1.1 till 1.7 – nu väntar läkarprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
GEDACKT
täckt labialstämma i orgel
HPguiden är ett måste för att nå ett högt resultat på högskoleprovet, det är nästan skrämmande hur bra och väsentligt materialet är! Jag fick från 1,25 till 1,85 med hjälp av HPguiden på ett år, nu bär det av mot läkarstudier!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59