Fler än 243 000 nöjda studenter!
Mer än 19 års erfarenhet!
Alla coacher har 2.00!

Högskoleprovet 2018

Summering
  • Höstens högskoleprov 2018 skrivs för första gången på en söndag istället för en lördag.
  • Anmäl dig senast 1 februari till vårens högskoleprov 2018 och senast 3 september till höstens högskoleprov 2018.
  • VIP-utbildningen är det effektivaste sättet att förbereda dig inför högskoleprovet.

Under 2018 ges två högskoleprov, det första gavs i april och nästa ges i höst - söndagen den 21 oktober 2018. Nedan hittar du den viktigaste informationen inför högskoleprovet 2018 såsom hur du anmäler dig, vad som är nytt för i år och hur du förbereder dig på bästa sätt.

Viktiga datum för högskoleproven 2018

Viktiga datum för högskoleproven 2018
Vilket prov?När är provet?När kan man anmäla sig?
Vårens högskoleprov 2018 Lördagen den 14 april 15 januari – 1 februari
Höstens högskoleprov 2018 Söndagen den 21 oktober 15 augusti – 3 september

Förändringar inför 2018

Inför högskoleprovet 2018 har de ansvariga på Universitets- och högskolerådet (UHR) gjort en del förändringar så att provet ska bli tillgängligt för så många som möjligt.

Vårterminens prov som ägde rum den 14 april 2018 hölls på en lördag. UHR har dock lyssnat på vissa av provdeltagarnas representanter som framfört att det är många som av religiösa skäl inte har möjlighet att skriva provet på en lördag.

För att öka flexibiliteten har man därför kommit fram till att höstens prov hädanefter ska skrivas på en söndag.

Det är det kristna samfundet sjundedagsadventisterna som varit mest pådrivande för att skjuta upp ett av proven till en söndag. Skälet till att man från sjundedagsadventisternas håll ville skjuta upp provet är att medlemmarna av detta samfund firar sabbat på lördagar och får därmed inte utföra något arbete. För att även medlemmar av samfund som firar sabbat på lördagar ska kunna skriva provet ansågs det mest rättvist att låta ett prov hållas på en lördag och ett prov på en söndag. Förslaget har godtagits utan någon särskilt livlig debatt.

År 2018 kommer höstens högskoleprov därför att äga rum söndagen den 21 oktober.

Strul med facit våren 2018

Det uppstod strul med facit efter vårprovet 2018. Strulet som uppstod var att det fanns totalt 7 olika provpassversioner. Dessa hade UHR tänkt kombinera till 5 olika prov och facit. Därför fanns 5 versioner av facit. På grund av strul hos tryckeriet blev det istället så att samtliga 8 möjliga kombinationer av prov och facit förekom på provet. Den som skrev något av de 3 som inte var planerade fick alltså sämre resultat när hen rättade, med någon av de 5 tänkta versionerna. Det blev dock rätt när resultaten kom 28 maj då man efter insamling av provpass och svarshäften utan problem kunde se vilken version varje provskrivare faktiskt skrivit.

Att UHR anstränger sig så mycket med att skapa flera olika provversioner- och provkombinationer är givetvis ett led i en rad ansträngningar som går ut på att försvåra fusk på högskoleprovet.

Så anmäler du dig till högskoleprovet 2018

Anmälan inför högskoleprovet 2018 sker som alltid på Hogskoleprov.nu.

Har du inte ett konto på sidan sedan tidigare skapar du ett nytt, annars loggar du in med dina befintliga uppgifter.

När du har gjort din anmälan sker sedan all kommunikation per e-post, och din kallelse kommer cirka en vecka innan provdagen. Var noga med att kontrollera din inkorg så att du inte går miste om viktig information som eventuellt hamnat bland skräppost eller i papperskorgen.

Läs mer om anmälan till högskoleprovet.

Vad kostar högskoleprovet 2018?

Anmälan kostar 450 kronor och kan betalas via bankkort, plusgiro eller genom internetbank eller bankkontor om du befinner dig i utlandet.

När du väl betalat in avgiften går den inte att få tillbaka, och det går inte heller att byta provtillfälle. Svaren på många praktiska frågor som hur du byter provort finns i vår del om högskoleprovet och på Studera.nu

Högskoleprovet på Facebook

UHR har även en Facebooksida som heter Allt om högskoleprovet. Här kan du göra ett inlägg och få svar på dina frågor på vardagar mellan klockan 8 och 16.

Om högskoleprovet

Högskoleprovet består av två olika typer av block, ett kvantitativt (DTK, KVA, NOG och XYZ) och ett verbalt (ELF, LÄS, MEK och ORD).

Varje block innehåller 40 uppgifter där varje rätt svar ger 1 poäng. Det görs inga avdrag för felaktiga svar eller överhoppade uppgifter.

Både det kvantitativa och det verbala blocket genomförs två gånger under dagen och de bidrar därmed med 80 poäng var till slutsumman på 160 poäng.

Varje block består av fyra olika delprov. Läs mer via fördjupningslänkarna.

Förbered dig inför högskoleprovet

Det går att förbättra sitt resultat på högskoleprovet genom goda förberedelser och övning. Högskoleprovguiden har sedan starten år 2004 erbjudit den bästa tänkbara förberedelsen inför högskoleprovet.

Som VIP-medlem får du tillgång till alla övningar, genomgångar och coachning du behöver för att nå målresultatet.

Vare sig om du behöver hjälp och övning på den kvantitativa, verbala eller båda delarna av provet ger VIP-utbildningen den bästa förberedelsen. Med över 180 000 nöjda studenter och över 16 års erfarenhet är du i trygga händer när du pluggar med VIP-utbildningen inför provet. Vi bjuder alltid på förklaringar till alla uppgifter på det senaste högskoleprovet.

Jag kom äntligen in på psykologprogrammet tack vare er fantastiska pepp och utbildning!!!!! Jag fick 1,65 senast och började på 0,9!! Så det enda jag kan säga är att ni är helt fantastiska och att man aldrig ska ge upp!! Utbildningen är fantastiskt bra!! Utan den hade jag inte nått mitt mål.

Lina Nyberg
Höjde sig från 0.9 till 1.65 – nu väntar psykologprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
FARISEISK
som avser fariséer; hycklande
Är klar med hpguiden. Ni hjälpte mig att höja mig från 0,9 till 1.7! Tack för en bra tjänst!
Tid till nästa prov

13/4 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 9/1 kl. 8:00
Stänger senast 16/1 kl. 23:59