Summering
  • Våren 2021 hålls två separata högskoleprov, lördagen den 13 mars respektive lördagen den 8 maj. Denna sida fokuserar på provet den 8 maj.
  • Vi kommer på denna sida att bjuda på förklaringar med text och bilder till alla uppgifter på det andra av vårens högskoleprov 2021 och lägger även löpande upp videoförklaringar tills vi täcker samtliga 80 kvantitativa uppgifter efter att provet hållits.
  • Inom några dagar från provdagen den 8 maj kommer du också att kunna fylla i dina svar i Högskoleprovtränaren och få automatisk rättning och gratis förklaringar på rättningssidan.

På denna sida kommer du att finna uppgifterna från provpassen, facit samt våra expertförklaringar till alla uppgifter på vårens högskoleprov den 8 maj 2021 så snart materialet är redo. Här har vi även samlat svar på vanliga frågor samt övrig information om det andra av vårens högskoleprov 2021 som hålls den 8 maj.

För mer generell information om vårens två högskoleprov 2021 hänvisar vi till sidan Vårens högskoleprov 2021 och för uppgifter, normering och förklaringar till det första vårprovet 2021 hänvisar vi till sidan Högskoleprovet våren 2021 den 13 mars.


Diskutera vårens högskoleprov 2021 i forumet

Hur tyckte du att provet kändes? Var det lättare eller svårare än vanligt? Någon specifik uppgift som var oklar? I forumdelen eftersnack kan du diskutera allt som har med vårens högskoleprov att göra.


När kommer resultatet på vårens högskoleprov den 8 maj 2021?

Resultaten för vårens högskoleprov den 8 maj väntas bli tillgängliga ca 4-5 veckor efter provdagen, alltså omkring början av till mitten av juni. Du kommer då att kunna ta del av ditt officiella resultat genom att följa stegen på vår sida om resultat på högskoleprovet. Innan det officiella resultatet är tillgängligt kan du skapa dig en uppfattning om hur det gick genom att själv rätta provet – mer om detta längre ned på denna sida.


Normering av vårens högskoleprov som hålls den 8 maj 2021

Normeringen av vårens högskoleprov den 8 maj väntas presenteras ca 4-5 veckor efter provdagen, senast i samband med att resultaten blir tillgängliga. Du kan läsa mer om vad normering är och varför det används på sidan Normering av vårens högskoleprov 2021 den 8 maj. Där kommer du även att kunna läsa vår analys av normeringen av vårens prov jämfört med tidigare provomgångar och finna normeringstabellerna så snart de blir tillgängliga. I väntan på normeringstabellerna för vårens provomgång den 8 maj 2021 kan du se hur tidigare års normeringar sett ut samt analysera ditt uppskattade resultat i Normeringskalkylatorn.

Normering av högskoleprovet våren 2021 den 8 maj Normeringskalkylatorn


Gratis förklaringar och videoförklaringar till vårens högskoleprov 2021 från den 8 maj

Uppgifterna från samtliga provpass på vårens högskoleprov den 8 maj 2021 väntas släppas måndagen den 10 maj och vi kommer då att publicera dessa här. Officiellt facit till uppgifterna väntas onsdagen den 12 maj och vi tar fram förklaringar till samtliga 160 uppgifter löpande efter att provet ägt rum. Så snart förklaringarna och facit är redo kommer vi att publicera allt här, så håll utkik efter uppdateringar på denna sida efter provdagen.

Parallellt med detta tar vi även fram videoförklaringar till alla kvantitativa uppgifter. Följ oss på YouTube för att inte missa någon videouppladdning.


Förbered dig inför kommande högskoleprov

Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 170 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.

Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, över 19 000 uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.

Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som uppnått maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att lägga på dina förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.


Öva gratis med Högskoleprovtränaren

Högskoleprovtränaren kan du ladda hem, skriva ut och öva interaktivt med de gamla högskoleproven från våren år 2000 ända till det senaste provet. Genom att öva direkt med Högskoleprovtränaren slipper du att manuellt rätta med facit. Du kan istället bekvämt fylla i dina svar i det digitala svarshäftet så sköter Högskoleprovtränaren resten. Vårens högskoleprov som hålls den 8 maj 2021 kommer att göras tillgängligt där så snart som möjligt efter provdagen.

Feedback eller frågor?
Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
KLÄRVOAJANS
fjärrskådning, synskhet
Nästa prov

8/5 - 2021 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 12/1 kl. 9:00
Stänger senast 19/1 kl. 0:59