Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Högskoleprovet om du tog studenten för flera år sedan

Summering
  • Högskoleprovet är ett utmärkt sätt att öka dina chanser att bli antagen till universitets- och högskoleutbildningar i Sverige om du t.ex. vill vidareutbilda dig eller ge din karriär en ny riktning.
  • Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter under strikt tidspress är förberedelser en förutsättning för ett högt resultat.
  • Som VIP-medlem på HPGuiden får du tillgång till allt du behöver för att nå ditt målresultat på högskoleprovet så snabbt och smärtfritt som möjligt, oavsett ditt utgångsläge!

Funderar du på att vidareutbilda dig eller rentav byta yrkesbana? Du är inte ensam och denna trend förväntas växa sig allt starkare framöver när nya jobb tillkommer och andra försvinner i takt med den snabba teknologiska utveckling inom flera områden såsom självkörande fordon, artificiell intelligens och tilltagande e-handel. För att bli antagen till universitets- och högskoleutbildningar i Sverige kan högskoleprovet öka dina chanser att komma in betydligt. På denna sida har vi samlat kortfattad information kring högskoleprovet och hur det kan hjälpa dig som överväger att börja studera på nytt efter flera års uppehåll.

Vad är högskoleprovet?

Högskoleprovet är ett standardiserat prov som kan skrivas två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten, och som testar färdigheter och problemlösningsförmåga inom matematik, svenska och engelska. Provresultaten används för att tillsätta en del av platserna till universitets- och högskoleutbildningar i Sverige. Andelen varierar mellan utbildningar, men vanligen tillsätts mellan 1/3 och 2/3 av utbildningsplatserna baserat på de sökandes högskoleprovsresultat. Alla provskrivare får ett normerat resultat i spannet 0.00-2.00 där 2.00 är det maximala och resultatet är giltigt i 8 år.

Varför göra högskoleprovet?

På flera utbildningar, exempelvis läkar-, psykolog- och juristprogrammet samt flera ingenjörsutbildningar, råder mycket hård konkurrens om platserna. Om dina betyg från gymnasiet inte räcker till, eller om du bara söker ett sätt att öka sannolikheten att komma in på någon av de utbildningar som intresserar dig, är högskoleprovet ett utmärkt alternativ.

Notera att högskoleprovet i sig inte är tillräckligt för att kunna bli antagen till en universitets- eller högskoleutbildning, du måste även uppfylla de övriga behörighetskraven. Detta inkluderar vanligen en gymnasieexamen eller motsvarande och i vissa fall finns ytterligare krav. De exakta kraven varierar mellan utbildningar så kolla vad som krävs specifikt för den eller de utbildningar du är intresserad av på antagning.se.

Om du inte har en fullständig gymnasieexamen eller motsvarande, t.ex. för att du inte gjort klart gymnasiet eller rentav aldrig påbörjade dina gymnasiestudier, kan det i vissa fall vara möjligt att uppnå grundläggande behörighet till högskolan baserat på arbetslivserfarenhet och andra erfarenheter. Det lärosäte som du ansöker till gör i dessa fall en bedömning av dina möjligheter att klara den utbildning du sökt till och baserat på utfallet av denna bedömning kan det alltså finnas möjlighet att påbörja utbildningen även utan slutförd gymnasieutbildning eller motsvarande.

Behöver man förbereda sig inför högskoleprovet?

Högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter i matematik, svenska och engelska och något som gör provet extra utmanande är den tidspress som råder på provdagen. Varje delprov består av 40 uppgifter och med 55 minuter till ditt förfogande har du i genomsnitt 1 min 23 sekunder på dig per uppgift, vilket innebär att snabbhet är en viktig faktor för att klara alla uppgifter inom tidsgränsen. Det faktum att uppgifterna är konstruerade på ett sätt som de flesta inte är vana vid från grundskolan och gymnasiet i kombination med den begränsade tiden per uppgift medför att förberedelser är en förutsättning för ett högt resultat på högskoleprovet.

Genom att förbereda dig specifikt på de typer av uppgifter som förekommer på högskoleprovet har du med andra ord goda förutsättningar att uppnå ett så bra resultat som möjligt när du väl skriver provet i skarpt läge. Om det dessutom var flera år sedan du senast studerade lönar det sig definitivt att t.ex. repetera relevanta matematiska koncept och friska upp din förmåga att läsa tunga texter snabbt och svara på specifika frågor kring dessa. Mer om hur du konkret kan förbereda dig går vi in på nedan.

Hur förbereda sig inför högskoleprovet?

Om du vill ha ett komplett paket med allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar så snabbt det bara går är VIP-utbildningen det du söker! På HPGuiden har vi hjälpt över 200 000 studenter på högskoleprovet sedan starten år 2004 och har samlat all vår erfarenhet och kunskap i en lättillgänglig onlineutbildning. Konkret får du som VIP-medlem tillgång till beprövade strategier, tips och metoder för alla provdelar samt ca 19 000 uppgifter med förklaringar steg för steg att öva med.

Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som själv skrivit maximala 2.00 på högskoleprovet som hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan utifrån dina mål och förutsättningar så att du kan vara säker på att få ut så mycket som möjligt av din pluggtid. Många av våra medlemmar har heltidsjobb, familj och andra aktiviteter och lyckas ändå nå signifikanta förbättringar av sina resultat med VIP-utbildningen. Utbildningen är nämligen upplagd så att du inte behöver gå igenom allt material för att förbättra ditt resultat, utan all tid du använder utbildningen kommer att ta dig närmare ditt målresultat oavsett hur mycket tid du kan lägga på dina förberedelser.

Skulle du köra fast på en uppgift eller någon teorigenomgång eller bara har frågor i allmänhet kan du alltid kontakta vår support så hjälper vi dig att reda ut alla frågetecken. Du når både din coach och supporten smidigt via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.

Vi hoppas att detta klargör hur högskoleprovet kan vara din väg in på din drömutbildning och hur vi kan hjälpa dig längs vägen mot detta mål! Om du har ytterligare frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss!

Trots tre mycket små barn, extremt begränsad tid för plugg och 10 år sedan jag tog studenten lyckades jag med hjälp av VIP-utbildningen skriva 1.55 andra gången jag skrev högskoleprovet! Min drömutbildning är nu inom räckhåll, och det hade ALDRIG gått utan HP-guiden. Jag rekommenderar verkligen ALLA som vill komma in på sin drömutbildning att använda sig av HPGuiden. Materialet och coacherna som finns på HP-guiden är ovärderligt och VIP-medlemskapet är helt klart en investering för framtiden och VIP-medlemskapet är värt varenda krona. Vill tacka er för en suverän tjänst och för det fantastiska jobb ni gör! :)

Johanna Skogsberg
Nådde 1.55 som VIP-medlem, nu väntar psykologprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
KRAKEL
gräl, bråk
Har nu fått beskedet att jag är antagen till min önskade utbildning! Tack för er hjälp med högskoleprovet!! Tillslut så gick det!!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59