Fler än 241 000 nöjda studenter!
Mer än 19 års erfarenhet!
Alla coacher har 2.00!

Bli tandläkare

Summering
  • Tandläkarprogrammet är en populär utbildning som erbjuds på fyra orter i Sverige.
  • Då det generellt krävs mycket höga betyg för att bli antagen är högskoleprovet ett utmärkt sätt att öka dina chanser att bli antagen till tandläkarprogrammet eftersom du då är med och konkurrerar om en större andel av utbildningsplatserna.
  • Med HPGuidens VIP-utbildning får du allt som behövs för att bemästra högskoleprovets alla delar för att nå ett tillräckligt högt resultat för tandläkarprogrammet så snabbt som möjligt.

Tandläkare utbildning

Tandläkarprogrammet ges på fyra orter i Sverige (Malmö, Stockholm, Umeå och Göteborg) och löper över fem år. Utbildningen inkluderar både teoretiska delar, där du ges en grund i kemi, biologi och den mänskliga kroppen, och praktiska moment där du får lära dig att arbeta kliniskt med tandvård. Som tandläkare kan du antingen jobba inom offentlig sektor, dvs. i den allmänna vården, eller söka dig till en privat aktör.

Efter fem års avslutade studier får du tandläkarlegitimation, och efter två års kliniskt arbete kan du välja att söka vidare till en specialistutbildning som tar tre eller fyra år, beroende på vilken specialisering du väljer.

Antagningsstatistik tandläkare

Tabellen nedan visar antagningspoäng och antal sökande i urval 2 till Sveriges tandläkarprogram höstterminen 2022. Observera att Umeå universitet endast tar in nya studenter på vårterminen så statistiken för tandläkarprogrammet på Umeå universitetet visas därför för vårterminen 2022 jämfört med höstterminen 2022 för de övriga lärosätena.

Antagningsstatistik tandläkarprogrammet
TerminUniversitet/HögskolaProgramAntal antagnaAntal reserverBetyg BIBetyg BIIHP-resultat
HT22 Göteborgs universitet Tandläkarprogrammet 765 873 20.90 21.51 1.45
HT22 Karolinska institutet Tandläkarprogrammet 125 969 21.04 21.76 1.35
HT22 Malmö universitet Tandläkarutbildning 90 862 20.68 21.34 1.35
VT22 Umeå universitet Tandläkarprogrammet 120 670 20.16 21.09 1.30

Alternativt urval tandläkare (TAPIL)

Vissa universitet tillämpar alternativt urval vid sidan om de som antas baserat på högskoleprovsresultat eller betyg. Detta ser olika ut på olika skolor. På KI ges en tredjedel av platserna via alternativt urval, TAPIL, som är en antagningsprocess i flera steg. I korthet ser förfarandet ut enligt nedan:

  • Av alla sökande till alternativt urval väljs cirka 550 personer ut genom lottning.
  • Dessa får skriva en uppsats samt ge en levnadsbeskrivning som innehåller en motivering till varför de vill bli tandläkare. Cirka 80 personer går sedan vidare till steg 3.
  • De sökande får genomgå två intervjuer på 45 minuter som ämnar ge en helhetsbild av studenten och dess lämplighet för att bli tandläkare. 

Se vidare KI:s hemsida för mer information.

Behörighetskrav tandläkare

För att bli antagen till ett tandläkarprogram krävs grundläggande gymnasiebehörighet samt följande kurser:

  • Biologi 2 (eller B)
  • Fysik 2 (eller B)
  • Kemi 2 (eller B)
  • Matematik 4 (eller D)

Lön tandläkare

Enligt Saco var ingångslönen för nyutexaminerade tandläkare i folktandvården mellan 31 000 och 39 000 kr i månaden år 2019. Medianlönen för en distriktstandläkare 10 år efter examen låg samma år på 44 500 kr per månad. Lönen för tandläkare varierar kraftigt beroende på var i landet man arbetar.

För specialisttandläkare eller klinikchefer varierar lönerna mellan 55 000 kr och 100 000 kr i månaden.

Öka chansen att komma in på tandläkarprogrammet

Om du vill komma in på tandläkarprogrammet är högskoleprovet en utmärkt möjlighet att förbättra dina chanser att bli antagen. Genom att skriva högskoleprovet är du med och konkurrerar om en större andel av platserna eftersom minst en tredjedel av alla platser ska tillsättas genom högskoleprovet.

På HPGuiden har vi hjälpt ett stort antal studenter att komma in på tandläkarprogrammet genom högskoleprovet, kolla gärna bland våra referenser som inspiration på vad som är möjligt att uppnå med rätt förberedelser. Vi står redo att hjälpa också dig med allt du behöver för att nå ett tillräckligt högt resultat på högskoleprovet. Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade metoder och strategier för alla provdelar, mer än 18 000 uppgifter med detaljerade förklaringar och en komplett matematisk repetitionskurs som går igenom det som är viktigt att kunna för högskoleprovet så att du kan fokusera din tid på det som är relevant. Dessutom har du en personlig coach som skrivit 2.00 som gärna hjälper dig att lägga upp en plan för dina studier för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att investera i dina förberedelser. Skulle du köra fast på en specifik uppgift eller teorigenomgång finns vi tillgängliga alla dagar i veckan för att hjälpa dig vidare.

Denna sida uppdaterades senast 2022-08-02.

Jag ville bara tacka er för hjälpen. Utan HPGuiden skulle jag ha aldrig lyckats komma in på min drömutbildning. Ni är helt fantastiska. Jag höjde mig från 0.60 till 1.45 på ca 1 år. Från 0.8 till 1.6 på verbala och från 0.4 till 1.3 på den kvantitativa delen.

Lea Varga
Höjde sig från 0.6 till 1.45 – nu väntar tandläkarprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
VAGANT
kringvandrande student (eller) präst (under medeltiden); vagabond
Jag tycker att hpguiden är helt perfekt för den som vill nå sin drömutbildning! Jag rekommenderar utbildningen till alla!
Tid till nästa prov

13/4 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 9/1 kl. 8:00
Stänger senast 16/1 kl. 23:59