Fler än 243 000 nöjda studenter!
Mer än 19 års erfarenhet!
Alla coacher har 2.00!

Högskoleprovet facit

Summering
  • Facit till högskoleprovet presenteras vanligen 3-4 dagar efter provdagen.
  • Du finner uppgifter, facit och våra förklaringar till alla högskoleprov sedan våren 2000 i Högskoleprovtränaren där du kan öva interaktivt på dessa.
  • Som VIP-medlem och gratismedlem kan du använda Normeringskalkylatorn för att analysera ditt normerade resultat i väntan på att den officiella rättningen av ditt högskoleprov är klar.

Facit till högskoleprovet efter provet

Facit till högskoleprovet publiceras normalt tre till fyra dagar efter själva dagen för högskoleprovet, från att tidigare ha publicerats samma eftermiddag/kväll som högskoleprovet. Den allra viktigaste informationen som följer med högskoleprovets facit är givetvis vilket det rätta svaret är på varje fråga. Men vi får dessutom reda på vilket provpass som utgjorde det så kallade utprövningspasset som inte räknas med i ditt resultat. Frågorna från utprövningspasset delas inte ut och vi får heller inte reda på facit för dessa uppgifter.

Sedan höstens högskoleprov 2019 har det s.k. kontrollpappret tagits bort. Vid tidigare provomgångar kunde provdeltagare sammanställa sina svar på ett kontrollpapper i slutet av varje provpass som sedan kunde tas med hem för att rätta provet på egen hand i väntan på att den officiella rättningen skulle färdigställas, något som tar ca 4-5 veckor.

Vår rekommendation för att bilda dig en uppfattning om hur det gick på provet är att gå igenom provpassen uppgift för uppgift för att minnas vad du svarade på respektive fråga. På så vis kan du bestämma en ungefärlig poängsumma som du kan mata in Normeringskalkylatorn för att analysera ditt preliminära normerade resultat i väntan på de slutgiltiga normeringstabellerna som släpps ca 4-5 veckor efter provdagen. Du finner samtliga uppgifter, facit och våra förklaringar i Högskoleprovtränaren där du enkelt kan mata in dina svar i det elektroniska svarshäftet och låta Högskoleprovtränaren sköta resten.

Att gå igenom varje uppgift är även ett utmärkt sätt att lära dig av eventuella misstag och få en överblick över områden som du behöver fokusera lite extra på i dina kommande förberedelser om du avser skriva högskoleprovet på nytt framöver. Även för uppgifter som du löst korrekt är det värdefullt att jämföra dina resonemang med våra för att bekräfta att resonemangen håller och snappa upp tidsbesparande genvägar och tricks om du skulle stöta på liknande uppgifter längre fram. 

Flera versioner av högskoleprovet facit

Vid flera av de senare högskoleproven har ett eller flera provpass förekommit i olika versioner. Olika provdeltagare har därmed skrivit ett eller flera provpass med uppgifter i varierande ordning. Det har därmed också krävt att facit finns i flera versioner. Detta har varit ett led i Universitets- och högskolerådets (UHR) strategi för att motverka fusk på högskoleprovet. När den nya högskoleprovets modell med flera versioner av facit infördes var det många som blev förvånade och vi fick in många frågor från våra studenter och allmänheten om hur de nya faciten skulle användas. Nu börjar dock provskrivare i större och större utsträckning förstå både hur de olika versionerna av facit fungerar och varför UHR har beslutat att införa flera versioner av vissa provpass. Alla ansträngningar som görs för att skydda högskoleprovet från fuskare är något som vi välkomnar.

Eftersom fusket på högskoleprovet inte med säkerhet kommer att stoppas av UHR:s ansträngningar såhär långt är det omöjligt att utesluta att nya förändringar i hur facit presenteras kan tänkas överraska oss även i framtiden.

Via högskoleprovets officiella sida kan du hämta facit för din specifika provlokal. Det går också att rätta med hjälp av Högskoleprovtränaren genom att lokalisera det provpass du hade på högskoleprovet och fylla i dina svar direkt i Högskoleprovtränarens svarshäfte. Facit blir då automatiskt rätt version för dig. Genom att rätta med hjälp av Högskoleprovtränaren får du dessutom en mycket praktisk överblick av vilka frågor du hade rätt eller fel på samt utförliga förklaringar av det rätta svaret. Med andra ord kan du lära dig av dina tidigare misstag samtidigt som du rättar provet, och därmed öka dina chanser att prestera bättre på kommande prov om du inte fick tillräckligt bra resultat denna omgång av högskoleprovet.

Fel i högskoleprovets facit, överklaga eller lämna synpunkter

Det finns möjlighet att lämna synpunkter på ett provsvar eller en uppgift och därmed "överklaga" om du har goda belägg för varför det är felaktigt och borde ändras eller helt enkelt borde strykas. Denna invändning ska i så fall göras senast torsdagen veckan efter provtillfället.

Det är mycket ovanligt att ett facit på högskoleprovet ändras. Faktum är att så skett endast en handfull gånger. Det beror inte på att provkonstruktörerna inte är lyhörda utan beror på att varje uppgift som kommer på högskoleprovet har genomgått en mycket gedigen utprövning och analys. Dessutom har provet funnits i så många år att de misstag som skett tidigare och påverkat facit inte längre upprepas. I princip alla brister och tvetydigheter i de aktuella högskoleprovsuppgifterna har därmed gallrats bort. Dessutom ska man komma ihåg att det ibland är en hårfin skillnad mellan en mycket svår uppgift och en olöslig uppgift. Så om du stöter på uppgifter som känns "omöjliga" och du därmed misstänker att det är fel i facit kan det i många fall finnas en förklaring. Som första steg innan du överklagar kan du läsa vår förklaring till den aktuella uppgiften genom Högskoleprovtränaren. Om du inte ens efter att ha läst igenom vår förklaring fortfarande upplever att facit är felaktigt ska du givetvis höra av dig till UHR. Du bör i så fall börja med att läsa igenom vår guide kring hur man överklagar högskoleprovets facit.

Om man trots det har en synpunkt på en uppgift kan man vända sig till de som konstruerar högskoleprovets uppgifter och därmed även högskoleprovets facit. Var man ska vända sig beror på vilken provdel synpunkten berör.

Om du har synpunkter på någon av de kvantitativa delarna vänder du dig till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Om du däremot har synpunkter på någon av de verbala delarna ORD, LÄS eller MEK vänder du dig till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Skulle din synpunkt röra den verbala delen ELF vänder du dig i stället till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

DÅSÅ!! Igår fick man äääääääntligen reda på hur det gick (höjning från 1.2 till 1.9)! Så himla nöjd, och det känns verkligen helt surrealistiskt att läkarstudierna börjar till hösten!!

Vill bara börja med att säga ett stort tack till HPG och alla människorna här som varit ett enormt stöd och som gjort ens HP-resa till något positivt. Har man snubblat hit har man råkat hitta en grym plattform som har allt stöd man kan tänka sig behöva. Det enda som återstår är arbetet dit, men med HPG har du en grym gemenskap att stödja dig mot, grymma coacher om du behöver hjälp med studieschema, och massor av tips och information angående det mesta man kan tänka sig behöva gällande strategier, knep, matte-grunder, m.m.

André Borg
Höjde sig från 1.2 till 1.9 – nu väntar läkarprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
FARISEISK
som avser fariséer; hycklande
Har nu fått beskedet att jag är antagen till min önskade utbildning! Tack för er hjälp med högskoleprovet!! Tillslut så gick det!!
Tid till nästa prov

13/4 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 9/1 kl. 8:00
Stänger senast 16/1 kl. 23:59