Fler än 243 000 nöjda studenter!
Mer än 19 års erfarenhet!
Alla coacher har 2.00!

Hur man överklagar facit

Summering
  • Det är väldigt sällsynt att facit på högskoleprovet ändras efter en överklagan men vi ger dig råd på vägen.
  • Var artig, saklig och argumentera för din sak när du överklagar facit på högskoleprovet.
  • Ta hjälp av vår support här på Högskoleprovguiden innan du skickar iväg din överklagan för att öka chanserna att den tas i seriöst beaktande.

I denna korta guide ger vi lite bakgrund till överklaganden samt hur man bäst går till väga om man vill överklaga facit på högskoleprovet.

Fel i högskoleprovets facit, överklaga eller lämna synpunkter

Det finns möjlighet att lämna synpunkter på ett provsvar eller en uppgift och därmed "överklaga" om du har goda belägg för varför det är felaktigt och borde ändras eller helt enkelt borde strykas. Denna invändning ska i så fall göras senast torsdagen veckan efter provtillfället. Ditt antal rätta svar säger dock inte direkt vilken slutpoäng i intervallet 0,00 – 2,00 som du kommer att få. För att översätta din poängsumma till ett slutresultat mellan 0,00 och 2,00 används en process som kallas normering. I och med att normeringstabellerna släppts för vårens prov 2018 kan du översätta dina antal rätta svar till en normerad slutpoäng med hjälp av Normeringskalkylatorn.

Det är mycket ovanligt att ett facit på högskoleprovet ändras. Det beror inte på att provkonstruktörerna inte är lyhörda utan beror på att varje uppgift som kommer på högskoleprovet har genomgått en mycket gedigen utprövning och analys. Dessutom har provet funnits i så många år att de misstag som skett tidigare och påverkat facit inte längre upprepas. I princip alla brister och tvetydigheter i de aktuella högskoleprovsuppgifterna har därmed gallrats bort.

Om man trots det har en synpunkt på en uppgift kan man vända sig till de som konstruerar högskoleprovets uppgifter och därmed även högskoleprovets facit. Var man ska vända sig beror på vilken provdel synpunkten berör.

Om du har synpunkter på någon av de kvantitativa delarna vänder du dig till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Om du däremot har synpunkter på någon av de verbala delarna ORD, LÄS eller MEK vänder du dig till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Skulle din synpunkt röra den verbala delen ELF vänder du dig i stället till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Hur gör du din överklagan så bra som möjligt?

Även om det är mycket ovanligt att högskoleprovets facit ändras till följd av en överklagan finns det vissa åtgärder du kan vidta för att din överklagan ska bli bättre bemött och därmed öka chanserna att den tas i seriöst beaktande. Du kan föreställa dig att det efter varje högskoleprov öser in överklaganden av facit – vissa mer välgrundade än andra. Såhär gör du för att din överklagan ska tas emot så bra som möjligt.

Var artig

Genom att vara artig ökar dina chanser att få din vilja igenom i så gott som alla sammanhang i samhället, även när du överklagar facit på högskoleprovet. Att vara artig i detta specifika sammanhang handlar om att inte använda några fula ord, inte klaga på uppgiften utan helt enkelt lägga fram din sak på ett trevligt och balanserat sätt. Börja redan i rubriken:

”Angående överklagan av facit på högskoleprovet datum yyyy-mm-dd”

Inled sedan artigt mejlet med:

”Bästa uppgiftsansvarig” eller liknande.

Om du är artig och trevlig i din överklagan kommer denna givetvis tas emot bättre än om du är oartig och otrevlig. Den som tar emot din överklagan kommer vara benägen att lägga ner mer tid på själva innehållet i stället för att bli frustrerad över det dåliga första intrycket. Detta är något som man alltid bör tänka på i kontakt med andra människor.

Var saklig

Att vara saklig handlar om att just hålla sig till saken. Presentera först uppgiften såsom den är utformad i nuläget, vilken provpass och uppgiftsnummer den har samt vad facit anger som det rätta svaret.

Därefter går du in i detalj på varför facit är felaktigt. Det kan vara så att uppgiften är olöslig och att inget av svarsalternativen därmed är korrekt, eller att det rätta svaret borde vara ett annat av svarsalternativen. 

Argumentera för din sak

När du beskriver varför svaret borde vara ett annat eller varför uppgiften är olöslig måste du presentera argument. Det räcker inte att säga att ”det inte går” eller att något är ”uppenbart felaktigt”. Om det rör sig om en verbal uppgift ska du visa på utdrag ur texten till stöd för din tes och om det rör sig om en kvantitativ uppgift måste du föra ett matematiskt resonemang till stöd för din överklagan.

Vi kan hjälpa dig!

Just när det gäller att argumentera för sin sak kan det för de allra flesta bli svårt. Kom ihåg att du nu ska argumentera för professorer i matematik, statistik, engelska, svenska och så vidare och förklara för dem varför deras uppgift är felaktig eller varför deras facit är fel. Innan du överklagar kan det därför vara en god idé att låta någon med ännu mer expertis på området att kolla igenom dina argument och se att de faktiskt håller. Du kan till exempel höra av dig till vår support och få feedback på ditt resonemang innan du skickar iväg överklagan. Om vi tycker att din facitöverklagan saknar grund kommer vi råda dig att inte skicka någon överklagan.

Bästa köpet jag gjort! Med HPGuiden höjde jag mig från 0,9 till 1,4 och sedan till 1,55 vilket räckte till min drömutbildning. Om 6 dagar flyttar jag och sätter igång med det som så länge känts omöjligt. Super tacksam över att HPGuiden finns! Rekommenderar starkt.

Zahra Ibrahim
Höjde sig från 0.9 till 1.55 – nu väntar drömutbildningen
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
FARISEISK
som avser fariséer; hycklande
Är klar med hpguiden. Ni hjälpte mig att höja mig från 0,9 till 1.7! Tack för en bra tjänst!
Tid till nästa prov

13/4 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 9/1 kl. 8:00
Stänger senast 16/1 kl. 23:59