Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Högskoleprovet för dig som går på gymnasiet

Summering
  • Högskoleprovet är ett utmärkt komplement till dina gymnasiebetyg för att öka dina chanser att bli antagen till universitets- och högskoleutbildningar i Sverige.
  • Även om du har t.ex. gymnasiematten färskt i minnet så testar högskoleprovet väldigt specifika färdigheter under tidspress och för ett högt resultat behövs därför riktade förberedelser. 
  • Som VIP-medlem på HPGuiden får du tillgång till allt du behöver för att nå ditt målresultat på högskoleprovet så snabbt och smärtfritt som möjligt.

Varför ska jag göra högskoleprovet?

På flera utbildningar, exempelvis läkar-, psykolog- och juristprogrammet samt flera ingenjörsutbildningar, råder det hård konkurrens om platserna. Om dina betyg från gymnasiet inte räcker till, eller om du bara är ute efter att höja sannolikheten att komma in på din drömutbildning, är högskoleprovet ett utmärkt alternativ.

Det finns ingen begränsning för hur många gånger du får göra högskoleprovet och bara det bästa resultatet räknas när du söker in på en utbildning, förutsatt att det är inom åtta år efter att du gjort provet. Det finns alltså flera fördelar med att göra högskoleprovet redan när du går på gymnasiet för att stärka din position i konkurrensen när du senare påbörjar din universitets- eller högskolestudier. Om du nått ditt målresultat på högskoleprovet redan innan du gått ut gymnasiet har du de bästa förutsättningarna att kunna påbörja dina fortsatta studier när du vill, oavsett om det är direkt efter studenten eller om du har andra planer.

Notera dock att högskoleprovet i sig inte är tillräckligt för att kunna bli antagen till en universitets- eller högskoleutbildning, du måste även uppfylla de övriga behörighetskraven. Detta inkluderar vanligen en gymnasieexamen eller motsvarande och i vissa fall finns ytterligare krav. De exakta kraven varierar beroende på utbildning så kolla vad som krävs specifikt för den eller de utbildningar du är intresserad av. Detta innebär också att det är viktigt att du inte försummar dina gymnasiestudier utan högskoleprovet bör ses som ett komplement till – och inte en ersättning för – din gymnasieutbildning.

Behöver jag förbereda mig inför högskoleprovet?

Högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter och för de allra flesta räcker det inte att enbart med att förlita sig på sina kunskaper från gymnasiet i svenska, engelska och matematik för att nå ett bra resultat på högskoleprovet. Högskoleprovets uppgifter är till stor del annorlunda utformade jämfört med typiska uppgifter på gymnasiet och dessutom råder stark tidspress på provet vilket gör högskoleprovet extra utmanande. Varje delprov består av 40 uppgifter och med 55 minuter till ditt förfogande har du i genomsnitt 1 min 23 sekunder på dig per uppgift, vilket innebär att snabbhet är en viktig faktor för att klara alla uppgifter inom tidsgränsen.

Genom att förbereda dig specifikt på de typer av uppgifter som förekommer på högskoleprovet har du med andra ord goda förutsättningar att uppnå ett så bra resultat som möjligt när du väl skriver provet i skarpt läge. Mer om hur du konkret kan förbereda dig går vi in på nedan.

Hur förbereda sig inför högskoleprovet?

Om du vill ha ett komplett paket med allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar så snabbt det bara går är VIP-utbildningen det du söker! På HPGuiden har vi hjälpt över 200 000 studenter på högskoleprovet sedan starten år 2004 och har samlat all vår erfarenhet och kunskap i en lättillgänglig onlineutbildning. Konkret får du som VIP-medlem tillgång till beprövade strategier, tips och metoder för alla provdelar samt ca 19 000 uppgifter med förklaringar steg för steg att öva med.

Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som själv skrivit maximala 2.00 på högskoleprovet som hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan utifrån dina mål och förutsättningar så att du kan vara säker på att få ut så mycket som möjligt av din pluggtid. Skulle du köra fast på en uppgift eller någon teorigenomgång eller bara har frågor i allmänhet kan du alltid kontakta vår support så hjälper vi dig att reda ut alla frågetecken. Du når både din coach och supporten smidigt via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.

Den där känslan när jag såg att det stod ANTAGEN i stora och gröna bokstäver bredvid mitt förstahandsval var fantastisk. Det kan såklart kännas omöjligt när det blir kämpigt, men kom då ihåg hur många som faktiskt gjort den resa du gör idag, och klarat sig vidare till sina drömutbildningar. Så tro på dig själv och dina förmågor. "Tröskeln man har målat upp för sig själv behöver inte vara så hög".

Brendan Rajakumar Joseph
Höjde sig till 1.7 som VIP-medlem, nu väntar drömutbildningen
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
KRAKEL
gräl, bråk
Höjde mig från 0.8 till 1.7-1.8. Verb(62) Kvant(69) Detta genom 5 månaders pluggande parallellt med heltids jobb. Bör tilläggas att jag hade 0.3 på verbala förra provet. Så är hyfsat nöjd:) Tack hpguiden!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59