Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Högskoleprovet 2025

Summering
  • Datum för vårens högskoleprov 2025 och anmälningsperioden har ännu inte utlysts. Vi kommer att uppdatera denna sida när datum tillkännagivits av UHR.
  • Detsamma gäller höstens högskoleprov 2025.
  • Vi kommer att uppdatera denna sida löpande vid ändringar och med ytterligare information som framkommer framöver.
  • Som VIP-medlem kan du vara säker på att förbereda dig så effektivt som möjligt inför högskoleprovet.

För mer information om vårens högskoleprov 2025 hänvisar vi till vår sida om vårens högskoleprov 2025.

För mer information om höstens högskoleprov 2025 hänvisar vi till sidan höstens högskoleprov 2025.

Vi kommer att uppdatera denna sida när ytterligare information blir tillgänglig närmare respektive provtillfälle.

Viktiga datum för högskoleproven 2025
Vilket prov?När är provet?När kan man anmäla sig?
Vårens högskoleprov 2025 Ej ännu bestämt Ej ännu bestämt
Höstens högskoleprov 2025 Ej ännu bestämt Ej ännu bestämt

Förändringar högskoleprovet 2025

Från och med höstens högskoleprov 2023 infördes in- och utpasseringskontroller för att motverka fusk med elektroniska hjälpmedel. Provdeltagare kan bli kontrollerade med metalldetektor vid in- och utpassering av ordningsvakter förordnade av Polismyndigheten. Mer information om kontrollerna finner du via studera.nu.

En ny åldersgräns infördes från och med vårens högskoleprov 2022 och kommer att gälla framöver. Åldersgränsen är satt till 18 år. UHR meddelar att personer som är 18 år eller äldre alternativt fyller 18 år under det kalenderår som provet hålls kommer att kunna anmäla sig. Det görs även undantag för personer som börjat studera på gymnasiet innan de fyllt 16 år – dessa personer kommer att kunna anmäla sig till högskoleprovet första gången vårterminen i årskurs 2 på gymnasiet.

Från och med vårens högskoleprov 2023 höjde UHR anmälningsavgiften till 550 kr (tidigare kostade det 450 kr att anmäla sig till högskoleprovet). Nuvarande nivå väntas gälla även för högskoleproven 2025.


Så anmäler du dig till högskoleprovet 2025

Anmälan till högskoleproven under 2025 väntas ske via hogskoleprov.nu som vanligt både till vårens och höstens högskoleprov.

Har du inte ett konto på hogskoleprov.nu sedan tidigare skapar du ett nytt, annars loggar du in med dina befintliga uppgifter.

När du har gjort din anmälan sker sedan all kommunikation per e-post, och din kallelse kommer cirka en vecka innan provdagen. Var noga med att kontrollera din inkorg så att du inte går miste om viktig information som eventuellt hamnat i någon annan mapp än inkorgen såsom skräppost, i papperskorgen eller någon annan mapp som "Kampanjer" eller liknande.

Läs mer om de specifika detaljerna för anmälan till respektive provomgång på sidorna Högskoleprovet våren 2025 respektive Högskoleleprovet hösten 2025.


Om högskoleprovet

Högskoleprovet består av två olika block, ett kvantitativt (DTK, KVA, NOG och XYZ) och ett verbalt (ELF, LÄS, MEK och ORD).

Varje block innehåller två provpass vardera à 40 uppgifter där varje rätt svar ger 1 poäng. Det görs inga avdrag för felaktiga svar eller överhoppade uppgifter.

Både det kvantitativa och det verbala blocket bidrar därmed med 80 poäng var till slutsumman 160 poäng. Under dagen genomförs även ett utprövningspass (antingen verbalt eller kvantitativt) med 40 uppgifter som används av provskaparna för att utvärdera uppgifter till kommande högskoleprov. Det är inte känt på förhand vilket av provpassen som är utprövningspasset och det ingår inte i ditt slutresultat. Eftersom det inte på förhand är känt vilket provpass som är utprövningspasset är det viktigt att du gör ditt bästa på alla provpass under provdagen.


Förbered dig inför högskoleprovet 2025

Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, problemlösning, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 240 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.

Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, 20 000+ uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.

Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång är det bara att kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som själv skrivit maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att ta fram en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av all tid du har att investera i dina HP-förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.

Jag kom äntligen in på psykologprogrammet tack vare er fantastiska pepp och utbildning!!!!! Jag fick 1,65 senast och började på 0,9!! Så det enda jag kan säga är att ni är helt fantastiska och att man aldrig ska ge upp!!

Lina Nyberg
Höjde sig från 0.9 till 1.65 som VIP-medlem, nu väntar psykologprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
JOLM
fadd dryck, blask;faddhet
Jag har nu höjt mig från 0.85 till 1.75, trodde aldrig att det skulle vara möjligt! Till våren börjar jag läkarprogramme, en dröm som slår in! Jag har hp-guiden att tacka massor, fantastiskt grym sida! Utan er hade jag nog inte klarat det!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59